Δήμος Βοΐου: Ας προστατεύουμε το δάσος μας
Βόιο: Δεντροφυτεύσεις σε Νεάπολη και Τσοτύλι.  Φωτογραφίες
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
Κινηματογράφος Σινεμά
καφε, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Νερό
ΔΕΥΑΚ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
τιμολόγια ρεύματος
ψευτικος, ανθρωπος, ψεμματα, μασκα
χερια, δαχτυλιδι, γαμος
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

4 ”κρυμμένες” συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση

Προσοχή στον τρόπο ζωής σας, στη διατροφή, στην καθιστική ζωή και στις συνήθειες ύπνου που έχετε.

Η αρτηριακή σας πίεση δεν σχετίζεται μόνο με το DNA σας, αλλά και με τον τρόπο ζωής σας, όπως η διατροφή σας, το κατά πόσο ασκείστε και οι συνήθειες ύπνου που έχετε.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη μαζί με έναν καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά της αρτηριακής πίεσης. Αλλά οι ειδικοί θέλουν να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους για άλλες συνήθειες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις καθημερινές μετρήσεις της πίεσης του αίματος.

Πρόσφατα, η American Heart Association δημοσίευσε μια λίστα με κάποιες συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν την πίεση του ατόμου.

Η καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υπέρτασης είναι το κλειδί, καθώς περίπου 75 εκατομμύρια Αμερικανοί ή περισσότεροι από τους τρεις ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)

Ορισμένα φάρμακα

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία μικρών πόνων και λόγων αδιαθεσίες μπορεί να δουν υψηλές τιμές στην πίεση του αίματος.

Κάποια αθώα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ναπροξένη (Aleve) και η ιβουπροφαίνη (Advil), μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Τα φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πολλά φάρμακα με αποσυμφορητικές δραστικές ουσίες είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, τα από του στόματος αντισυλληπτικά φάρμακα, τα ανοσοκατασταλτικά, τα φάρμακα για τον καρκίνο και τα στεροειδή μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα συστήνει οι άνθρωποι να μην σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Καθημερινός καφές ή κοκτέιλ

Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Συνιστάται ο περιορισμός της καφεΐνης σε λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg), δηλαδή περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αύξησης της αρτηριακής πίεσης από το να φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται σε “όχι περισσότερο από ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα για άνδρες”, δήλωσε η  δόκτωρ Elizabeth A. Jackson, MPH, καθηγητήτρια ιατρικής στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

“Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με την καφεΐνη, όπως τα matcha και μαύρο τσάι, όλα αυτά αυξάνουν την αύξηση της αδρεναλίνης σε έναν ασθενή”, δήλωσε ο δόκτωρ Satjit Bhusri, ένας καρδιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Ο Bhusri δήλωσε ότι τα προϊόντα αυτά “πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, αλλά στην περίπτωση που δεν λαμβάνονται με προσοχή μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος σε επικίνδυνες τιμές”.

Συστατικά τροφίμων και συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα και ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πιέση.

Δεν θεωρούνται ασφαλή όλα τα συμπληρώματα που φέρουν την ένδειξη «φυσικά» ή «βιολογικά». Συμπληρώματα βοτάνων και χειροποίητες θεραπείες που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας συστατικά όπως γλυκόριζα μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρταση, για παράδειγμα.

Επίσης, τα τρόφιμα με δυνατά τυριά, διάφορα κρέατα, ακόμα και αυτά που περιέχουν απλώς προϊόντα σόγιας μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης. Αυτή η ουσία μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντικαταθλιπτικά όπως οι αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), με αποτέλεσμα υπερτασικά επεισόδια.

Ανεπιθύμητες ενδείξεις πίεσης του αίματος

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν “υπέρταση λευκού περιβλήματος”, η οποία μπορεί να συμβεί όταν οι ιατρικές ρυθμίσεις προκαλούν άγχος, οδηγώντας σε υψηλές μετρήσεις πίεσης του αίματος.

Αυτές οι μετρήσεις μπορεί να δώσουν λανθασμένα την εικόνα της υπέρτασης όταν βρίσκεστε στο ιατρείο του προσωπικού σας γιατρού, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν σε περιττά φάρμακα ρύθμισης της πίεσης του αίματος.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι τους και στη συνέχεια να συγκρίνουν αυτές τις μετρήσεις με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε ο γιατρός στο γραφείο του.

“Εάν οι αριθμοί της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότεροι στο γραφείο του γιατρού, η λήψη αρτηριακής πίεσης στο σπίτι παρέχει στους ασθενείς και στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μια ακριβή εικόνα για το τι είναι η αρτηριακή πίεση σε φυσικό περιβάλλον”, δήλωσε ο Τζάκσον.

Για να έχετε όσο το δυνατόν ακριβέστερη μέτρηση στο σπίτι, πάρετε την αρτηριακή σας πίεση χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή που είναι καλά βαθμονομημένη και διαθέτει καλές μπαταρίες.

Προετοιμάστε για τις μετρήσεις της πίεσης του αίματος, εκκενώνοντας την ουροδόχο κύστη σας, αποφεύγοντας τα τσιγάρα ή την καφεΐνη για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση, και καθήστε ήρεμος λίγα λεπτά πριν πάρετε την πίεση σας.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πρόβλημα

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, η κανονική αρτηριακή πίεση έχει συστολικό (ανώτερο) αριθμό μικρότερο από 120 και διαστολικό (χαμηλότερο) αριθμό μικρότερο από 80.

Η υπέρταση στο στάδιο Ι συμβαίνει όταν ο συστολικός αριθμός είναι μεταξύ 130 έως 139 και η διαστολική είναι μεταξύ 80 και 89. Η υπέρταση του σταδίου ΙΙ είναι συστολική μεγαλύτερη από 140 και διαστολική μεγαλύτερη από 90.

Ο Bhusri είπε ότι εάν έχετε συστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 180 και μια διαστολική μεγαλύτερη από 120 και έχετε «συμπτώματα θωρακικού πόνου, ζάλη ή δύσπνοια – πρόκειται για μία έκτακτη ανάγκη».

Πηγή:iatronet.gr
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako