6 αριθμοί που μπορεί να σώσουν τη ζωή σου!

6 αριθμοί που μπορεί να σώσουν τη ζωή σου!

Ποιοι είναι οι αριθμοί που αποτελούν δείκτες της καλής φυσικής κατάστασης και της υγείας σου.

Τα λεπτά που γυμνάζεσαι την εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται με κάποια φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Ανεξάρτητα με το εάν θα πετύχεις αυτό το στόχο «σπάζοντάς» τον σε 10λεπτους περιπάτους κάθε μέρα ή κάνοντας δυο-τρεις προπονήσεις διάρκειας μιας ώρας την εβδομάδα, ακολουθώντας τη συμβουλή του ΠΟΥ θα μειώσεις τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία και καρκίνο στο στήθος και το παχύ έντερο.

Η τιμή της αρτηριακής πίεσης

Εκφράζει το πόσο δυνατά χτυπάει το αίμα στα τοιχώματα αρτηριών, καθώς κυκλοφορεί στο σώμα. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 130/80 mm Hg. Εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, υπάρχει ο κίνδυνος να φθαρούν και να καταστραφούν τα αγγεία, επιβαρύνοντας την καρδιακή λειτουργία και αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας. Και η αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί ως ένα βαθμό με σωστή διατροφή και άσκηση. Μάθε εδώ πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπέρταση.

Η συχνότητα του καρδιακού ρυθμού

Μια υγιής γυναίκα 40 ετών μπορεί να έχει από 60 έως 85 (σε κατάσταση ηρεμίας) και έως 145 παλμούς (όταν γυμνάζεται). Μπορείς να βρεις τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα, όπου έχει τα καλύτερα αποτελέσματα η αεροβική γυμναστική, κάνοντας κλικ εδώ! Γενικά πάντως, οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν λιγότερους παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας γιατί η καρδιά τους λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, μεταφέροντας επαρκή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα χωρίς πολύ κόπο.

Το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα

Ανάλογα με το πόση γλυκόζη κυκλοφορεί στο σώμα σου, υπάρχουν λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις διαβήτη, που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όταν το σάκχαρο είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (που εκτιμά τη μέση τιμή της γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους μήνες) είναι μικρότερη από 5,7% και η γλυκόζη νηστείας λιγότερο από 100 mg/dL. Αν και ο προδιαβήτης –δηλαδή  η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωστεί Διαβήτης- είναι πιο συχνός από ό,τι νομίζεις, μπορεί να αναστραφεί με μείωση του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση και σωστή διατροφή. Μάθε εδώ πώς μπορείς να προλάβεις το διαβήτη με 12 κινήσεις.

Η τιμή της χοληστερόλης στο αίμα

Όταν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα είναι υψηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που συμβάλλουν στην πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Για τις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι ιδανικές τιμές είναι κάτω των 100 mg/dL για την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και πάνω από 50 mg/dL για την «καλή» (HDL). Ένας απλός τρόπος να «ρίξεις την «κακή» χοληστερόλη είναι να καταναλώνεις λιγότερα κορεσμένα λιπαρά (βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά) και τρανς λιπαρά (βρίσκονται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα). Μάθε εδώ 10 απλούς τρόπους να ρίξεις τη χοληστερόλη σου.
Το βάρος σου

Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσεις πόσο υγιές είναι το βάρος του σώματός σου είναι να βρεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εάν ο Δείκτης αυτός είναι πάνω από 25, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες διαβήτη και υπέρτασης. Χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο για να βρεις το δικό σου ΔΜΣ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η περιφέρεια της κοιλιάς, καθώς το λίπος που συγκεντρώνεται εκεί είναι προδιαθεσικός παράγοντας για πολλές ασθένειες, ακόμα κι όταν ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός. Για τις γυναίκες, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 89 εκατοστά.

Πηγή:shape.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΟΜΟΡΦΙΑ

Άλλες ειδήσεις

Πανελλαδικές: Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι σε κάθε μάθημα

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου και τελειώνουν την Τρίτη

ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις χρεώσεις από 5ψηφια νούμερα

Αποδεκτή έγινε η πρώτη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής Συνήγορος του Καταναλωτή προς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, μετά από καταγγελία καταναλωτή, για

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας.

Ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:                           ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Η κυκλοφορία των οχημάτων

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*