6 προβλήματα υγείας που ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη

6 προβλήματα υγείας που ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων διαταραχών και παθήσεων που είναι άσχετες με την περιοχή της πλάτης, αλλά απαιτούν θεραπεία για να δείτε βελτίωση.

Ποια προβλήματα ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη; Υποφέρετε από επίμονο και διαρκή πόνο στην πλάτη, αλλά δεν κάνετε κάτι γιατί θεωρείτε αυτόν τον πόνο φυσιολογικό; Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη. Συνεπώς, αυτός ο πόνος κάθε άλλο παρά φυσιολογικός είναι και καλά θα κάνετε να μη συμφιλιωθείτε με την ύπαρξή του.

Η πλάτη σας διαθέτει τον μεγαλύτερο υποστηρικτικό μηχανισμό σε όλο το σώμα: αναφερόμαστε, φυσικά, στη σπονδυλική στήλη. Αν δεν φροντίζετε όπως πρέπει την υγεία σας, υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη.

Ανάμεσα στις αιτίες που πυροδοτούν τον πόνο στην περιοχή της πλάτης είναι το αδέξιο σήκωμα ενός μεγάλου βάρους, χωρίς να έχουν προηγούμενα ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις, και άλλα, ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Σήμερα, θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά.

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου μας και μάθετε πώς ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να σας προειδοποιεί για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δώστε προσοχή και ενεργήστε αναλόγως, για να διατηρήσετε την καλή υγεία του οργανισμού σας. Τι ευθύνεται λοιπόν για τον πόνο στην πλάτη
1. Φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθιστικός τρόπος ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη

Όπως ήδη γνωρίζετε, η σπονδυλική σας στήλη είναι ένα σύνολο από συναρθρωμένους σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους με μικρά οστά, που ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Οι δίσκοι αυτοί διευκολύνουν την κίνηση, λειτουργούν ως “μαξιλαράκι” μεταξύ των σπονδύλων και προσδίδουν ελαστικότητα στη σπονδυλική στήλη, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των οστών.

Με το πέρασμα του χρόνου, χάρη στη στάση που λαμβάνει το σώμα μας και λόγω της κίνησης, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι φθείρονται. Η δυσλειτουργία των δίσκων προσβάλλει συνήθως τα ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, που έχουν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναισθησία κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Όταν ο πόνος εντοπίζεται στην πλάτη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, για να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης του πόνου. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε ένα γιλέκο στήριξης πλάτης, για να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας.

Επιπλέον, το μασάζ μπορεί θαυμάσια να σας ανακουφίσει καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου να αποτρέψουν την επιδείνωση του προβλήματος.
2. Πόνος χαμηλά στην πλάτη

Μπορεί να νιώσετε τον συγκεκριμένο πόνο από τα πλευρά μέχρι τους γλουτούς. Πρόκειται για μια ενόχληση που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί κάποια στιγμή να βιώσει στη ζωή του.

Ακριβώς επειδή ο πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι κοινό και συνηθισμένο φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια πραγματική αιτία. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από την αλήθεια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε πολλές και διαφορετικές εξετάσεις, αλλά πάντοτε υπάρχει κάποια αιτία για τον πόνο.

Αν, από την άλλη, νιώθετε ενόχληση πού και πού, προσέξτε τις καθημερινές δραστηριότητές σας. Είναι πολύ πιθανό το σώμα σας να βρίσκεται σε λάθος στάση, όταν κάθεστε στο γραφείο σας ή η φύση της δουλειάς σας να ευθύνεται για την εκδήλωση του πόνου.

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να κλείσετε ένα ιατρικό ραντεβού για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας.
3. Η οστεοπόρωση μπορεί να οφείλεται για τον πόνο στην πλάτη υπνος μπορει να ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών. Εμφανίζεται όταν υπάρξουν χαμηλές μετρήσεις πυκνότητας της οστικής μάζας, με τα οστά να γίνονται περισσότερο πορώδη.

Η νόσος κάνει τα οστά εξαιρετικά εύθραυστα και επιρρεπή σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και με το παραμικρό πέσιμο ή την παραμικρή σύγκρουση. Στις περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σαφή προειδοποιητικά συμπτώματα.

Μάθετε περισσότερα για την αρθρίτιδα και τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου.

Αν είστε άνω των 40 ετών και η διατροφή σας είναι μάλλον φτωχή σε ασβέστιο, καλό είναι να βλέπετε τακτικά το γιατρό σας, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της οστεοπόρωσης.
Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος στην πλάτη αντανακλά στη μέση της σπονδυλικής σας στήλης ενώ παράλληλα ακούτε ένα “κρακ”, όταν βρίσκεστε σε κίνηση. Αυτό μην το θεωρήσετε ως φυσιολογικό, σε καμία περίπτωση.

4. Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια διαταραχή. Ο χρόνιος διάχυτος πόνος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον πόνο στην πλάτη, ενόχληση μπορεί να νιώσετε συγχρόνως σε αρθρώσεις και μυς.

Τα ακόλουθα συμπτώματα πολύ συχνά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ινομυαλγίας:

Διαταραχές ύπνου
Αδυναμία
Πρήξιμο
Δυσκαμψία
Διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Μούδιασμα στις αρθρώσεις
Κάψιμο

Αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία κάθε ενόχλησης ξεχωριστά.

Αν και η ινομυαλγία δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για να ελέγξετε τον πόνο, απλά πρέπει να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα στην περίπτωσή σας.

5. Σκολίωση, ένας ακόμα παράγοντας που ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη
σκολίωση ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη

Ένα ακόμη πρόβλημα υγείας που συνδέεται με τον πόνο στην πλάτη, είναι η σκολίωση. Πρόκειται για μια πλευρική κύρτωση της σπονδυλικής στήλης έξω από τα προκαθορισμένα φυσιολογικά της όρια.

Η παραμόρφωση αυτή οφείλεται σε συγγενείς ή νευρομυϊκές αιτίες, ή εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο.

Όταν κάνουμε λόγο για σκολίωση προχωρημένου σταδίου, προκαλείται συχνά συμπίεση ή κράμπες στη σπονδυλική στήλη, που καταλήγουν σε πόνο.

Για τη μείωση και τον έλεγχο του πόνου της σκολίωσης, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. Αυτή περιλαμβάνει συνήθως:

Φυσικοθεραπεία
Γιλέκο ή ζώνη στήριξης
Συχνή επανεξέταση, για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί

6. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία από τις πιο κοινές και συνηθισμένες γυναικολογικές παθήσεις. Στη συγκεκριμένη πάθηση, ο πόνος στην πλάτη εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα ασυνήθιστων κυτταρικών αυξήσεων που εξελίσσονται σε κύστεις στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο).

Ο πόνος είναι συνήθως οξύς και πιο συχνός κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παρόλο που τα παυσίπονα δρουν αποτελεσματικά, καλύτερο είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας, για να σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.
Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων υγείας

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, για να σας δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το είδος της διαταραχής που έχετε.

Κάντε ασκήσεις γιόγκα. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να χαλαρώσετε το σώμα σας και για να καταπολεμήσετε πόνο και φλεγμονή.

Όπως είδατε υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη.

Πηγή:meygeia.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
πονος

Άλλες ειδήσεις

Με βράβευση επιχειρήσεων γιορτάστηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Κοζάνης στο Πνευματικό Κέντρο Σερβίων

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση (1918-2918) του γιόρτασε το ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης με ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε το Πολιτιστικό

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 8/10/2018

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 8/10/2018 και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας

Δολοφονία Κωστή Πολύζου. Και πάλι στις δικαστικές αίθουσες

Στις 27 Ιουνίου επανέρχεται στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση της δολοφονίας του Κωστή Πολύζου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του siera

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.