• Latest
γλυκο ζαχαρη διατροφη

7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

1 Σεπτεμβρίου 2020
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κοζάνη: Άρπαξε 6.230 ευρώ- Βρήκαν τον απατεώνα

16 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

16 Μαΐου 2025
Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας

Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας

16 Μαΐου 2025
Με τον αγώνα της Νεάπολης συνεχίζεται την Κυριακή το Voiorace series

Δήμος Βοΐου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον δεύτερο αγώνα δρόμου «Voiorace 2025» στη Νεάπολη

16 Μαΐου 2025
Γενοκτονία

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

16 Μαΐου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & Πανεπιστήμιο Guiyang: Εικαστικός Διάλογος μέσα από την Έκθεση “Tearing and Healing”

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & Πανεπιστήμιο Guiyang: Εικαστικός Διάλογος μέσα από την Έκθεση “Tearing and Healing”

16 Μαΐου 2025
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων και σωματείων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων και σωματείων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

16 Μαΐου 2025
H θεατρική παράσταση «Χόρεψε με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου ,έρχεται στα Σιάτιστα, την Κυριακή 25/5

H θεατρική παράσταση «Χόρεψε με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου ,έρχεται στα Σιάτιστα, την Κυριακή 25/5

16 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξανά στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο το αίτημα να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή Κοινότητα η Νέα Καρδιά Κοζάνης

16 Μαΐου 2025
εργατικο κεντρο

19 Μαΐου:  Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

16 Μαΐου 2025
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Σκόπιμη καθυστέρηση, από τον κ. Αμανατίδη, στην υλοποίηση σημαντικών έργων τα οποία ήταν δρομολογημένα από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κασαπίδη

16 Μαΐου 2025
σχολειο

Στο πειθαρχικό 2.500 εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν ή εμπόδισαν την αξιολόγησή τους

16 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

sierafm by sierafm
1 Σεπτεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γλυκο ζαχαρη διατροφη
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ζάχαρη παρέχει ενέργεια, αλλά η αλήθεια είναι πως η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε συνεχές αίσθημα κόπωσης και τεμπελιάς.

Μπορείτε να γνωρίζετε αν τρώτε πολλή ζάχαρη; Η απάντηση είναι ναι, μπορείτε. Το σώμα σας στέλνει συνεχώς σήματα πως η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, ακόμη και αν δεν τα αναγνωρίζετε.

Όμως, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν ίσως οφείλονται στην υπερβολική ζάχαρη.

Έτσι, σήμερα θα σας πούμε τα επτά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως τρώτε πολλή ζάχαρη προκειμένου ν’ αναγνωρίσετε αυτό το πρόβλημα. Είστε έτοιμοι/ες;

Σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι μια συνήθεια η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Πρώτα όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε “ζάχαρη”. Εδώ, αναφερόμαστε στην κατεργασμένη, όχι σε αυτή που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η τελευταία είναι γνωστή ως “εγγενής ζάχαρη” και, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι είναι επιβλαβής για την υγεία. Για την ακρίβεια, αυτό το είδος θα πρέπει να το έχετε στη διατροφή σας.

Αντιθέτως, η “ελεύθερη” ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει την υγεία. Συνεχίστε την ανάγνωση καθώς σήμερα θα σας πούμε για τα επτά σημάδια που δείχνει το σώμα σας όταν τρώτε πολλή ζάχαρη.

1. Συνεχείς λιγούρες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrición Hospitalaria, η ζάχαρη παράγει μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας απ’ ότι οι υδατάνθρακες.

Αυτή όμως είναι βραχυπρόθεσμη. Το πιο πιθανό είναι να νιώσετε πείνα ξανά μετά από λίγο και να θέλετε να φάτε και πάλι. Αυτό, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τη φτωχή διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή στην παχυσαρκία.

Έτσι, αν πεινάτε συνέχεια ακόμη και αφού φάτε, ίσως να καταναλώνετε αρκετή ελεύθερη ζάχαρη και καθόλου θρεπτικές ουσίες.

2. Αισθάνεστε κούραση όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Είναι αλήθεια ότι, γενικά, τα ροφήματα με γλυκόζη έχουν ως στόχο την παροχή ενέργειας και την καταπολέμηση της κούρασης. Τα δημοφιλέστερα ενεργειακά ποτά περιέχουν αυτό το είδος ζάχαρης.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Για την ακρίβεια, ένα πείραμα από ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ αποκάλυψε ότι άτομα τα οποία μείωσαν την πρόσληψη κατεργασμένης ζάχαρης, βελτίωσαν τα επίπεδα κούρασης και τη γενική τους διάθεση.

Παρότι αυτή η μελέτη άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά. Όπως μπορείτε να δείτε, αν αισθάνεστε κουρασμένοι/ες συνέχεια, χωρίς προφανή λόγο, ίσως να καταναλώνετε πολλές από τις κενές θερμίδες της ζάχαρης.

3. Αδύναμα δόντια

Είναι σίγουρο ότι η μητέρα σας, σας είπε πως θα σας πέσουν τα δόντια αν τρώτε πολλά γλυκά. Είχε δίκιο.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, μαζί με τη φτωχή στοματική υγιεινή, αποδυναμώνουν το σμάλτο. Πώς; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξέρετε ότι το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια, ορισμένα καλά και άλλα κακά.

Η ζάχαρη είναι τόσο γευστική για τα βλαβερά βακτήρια που καταλήγουν να διαβρώνουν το σμάλτο σας και έτσι να αποδυναμώνουν τα δόντια.

Επιπλέον, όταν δεν προσέχετε καταλήγετε με κοιλότητες και τα δόντια σας αρχίζουν να σπάνε όταν τρώτε κάτι σκληρό.

4. Γερασμένο δέρμα όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinics in Dermatology, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τη γρήγορη γήρανση του δέρματος.

Ο λόγος είναι πως δημιουργεί μόρια, γνωστά ως AGES (προηγμένα προϊόντα γλυκοζυλίωσης), τα οποία προκαλούν ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

5. Πόνος στις αρθρώσεις

Αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα, όμως, όταν τρώτε πολλή ζάχαρη είναι πιθανό να βιώσετε πόνο στις αρθρώσεις σας. Για την ακρίβεια, ορισμένες μελέτες συνδέουν την υπερβολική πρόσληψη ανθρακούχων ποτών (πλούσιων σε ελεύθερη ζάχαρη) με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες.

Αυτό οφείλεται και πάλι στα μόρια AGES που προαναφέραμε καθώς προκαλούν φλεγμονή, και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε μακροπρόθεσμο πόνο στις αρθρώσεις.

6. Αύξηση βάρους όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Μάλλον δεν εκπλήσσεστε από αυτό, αλλά αν τρώτε πολλή ζάχαρη είναι πιο πιθανό να πάρετε βάρος, ειδικά αν ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι δημιουργεί ένα προσωρινό αίσθημα πληρότητας, το οποίο σας κάνει να τρώτε παραπάνω, και άρα να πάρετε βάρος. Έχουμε επίσης αναφέρει ήδη ότι συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

7. Προβλήματα συγκέντρωσης

Οι επιπτώσεις της συσσώρευσης ζάχαρης στο αίμα φαίνονται στη γνωστική ικανότητα, αλλά και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Όταν τρώτε πολλή ζάχαρη, συχνά θέλετε παραπάνω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο να μη λειτουργεί σωστά όταν πέφτουν τα επίπεδα ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει επειδή τη χρειάζεται για να σας δώσει ενέργεια.

Έτσι, ίσως υπάρξουν περίοδοι όπου αισθάνεστε “θολωμένο” το μυαλό σας και δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Πολλές μελέτες συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με συγκεκριμένες γνωστικές δυσλειτουργίες.
Γιατί πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης;

Αναγνωρίσατε κάποια από τα σημάδια στον εαυτό σας; Πιστεύετε ότι τρώτε πολλή ζάχαρη; Αν ναι, καλύτερα να αναλάβετε δράση. Είναι εύκολο να τα παραβλέψετε στην αρχή αλλά η έλλειψη ελέγχου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρότερων ασθενειών από αυτές που αναφέραμε, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θα πρέπει να προσέχετε και να ξεκινήσετε να μειώνετε την ποσότητα ελεύθερης ζάχαρης που τρώτε. Επίσης, να θυμάστε ότι είναι εθιστική και όσο περισσότερη τρώτε, τόσο περισσότερη χρειάζεστε.

Βάσει διαφόρων μελετών, αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη απελευθερώνει ντοπαμίνη, μία ορμόνη που σχετίζεται με την ευεξία και την ευχαρίστηση που δημιουργεί εθισμό. Αν τα παραπάνω ισχύουν για εσάς, τότε αναλάβετε άμεσα δράση.

Πηγή:meygeia.gr

Tags: ζαχαρη
Previous Post

«Κλείδωσε» η 14η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων – Σήμερα ανακοινώνει τις λεπτομέρειες η Κεραμέως

Next Post

Κορωνοϊός: 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε για τις μάσκες

Next Post
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε για τις μάσκες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Άρπαξε 6.230 ευρώ- Βρήκαν τον απατεώνα
  • Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)
  • Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας
  • Δήμος Βοΐου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον δεύτερο αγώνα δρόμου «Voiorace 2025» στη Νεάπολη
  • Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr