Πριν από μερικές δεκαετίες, τα παιδιά χωρισμένων γονέων ήταν μειοψηφία και υπέφεραν συχνότερα από σύγχυση, αποπροσανατολισμό και στιγματισμό. Σήμερα, το διαζύγιο είναι μια συνηθισμένη πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν κάνει ευκολότερη την αφομοίωση. Γι’ αυτό θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές ιδέες για το πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο.
Ακόμη και αν τα παιδιά σας γνωρίζουν ήδη για τους συζυγικούς χωρισμούς και τους έχουν βιώσει στο στενό τους περιβάλλον, το να βιώσουν την αλλαγή στη δική τους οικογένεια θα είναι οδυνηρό. Ο χωρισμός θα επηρεάσει το παιδί και θα μεταμορφώσει τη ζωή του, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ένα τραυματικό γεγονός.
Αυτό θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη συναισθηματική νοημοσύνη των γονέων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν την είδηση και να τη μεταδώσουν κατάλληλα, καθώς και να συνοδεύουν τη διαδικασία αφομοίωσης. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
1. Πότε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο
Είναι σημαντικό να μην ανακοινώσετε τα νέα στα παιδιά μέχρι το διαζύγιο να είναι μια σταθερή απόφαση. Μερικές φορές, ενώ φαίνεται σίγουρο ότι θα χωρίσετε, μπορεί να δώσετε μια νέα ευκαιρία.
Το να ζουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στα παιδιά και τους εφήβους. Περιμένετε, λοιπόν, μέχρι να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας προτού ξεκινήσετε τη συζήτηση.
Μόλις αποφασίσετε, επιλέξτε μια στιγμή που θα μπορείτε να είστε μόνοι και ήρεμοι. Κάντε τη συζήτηση στο σπίτι, καθώς αυτό είναι ένα ασφαλές μέρος για εκείνα.
Μιλήστε σε όλα τα παιδιά σας ταυτόχρονα. Εξαλείψτε τους περισπασμούς, όπως η τηλεόραση ή τα κινητά τηλέφωνα, και κοιτάξτε τα στα μάτια. Μπορείτε ακόμη να φροντίσετε να διατηρήσετε κάποια σωματική επαφή, αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά.
Είναι πολύ καλό να είναι παρόντες και οι δύο γονείς στη συζήτηση και να δείξετε ένα ενιαίο μέτωπο. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά, επειδή θα δουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να σας εμπιστεύονται και τους δύο.
Μπορείτε να εξηγήσετε ότι, σε αυτό το σημείο, το να συνεχίσετε να είστε ζευγάρι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Πείτε τους ότι προσπαθήσατε να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει, αλλά ότι μερικές φορές η συμβίωση και η ενήλικη ζωή είναι περίπλοκη και ότι αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για όλους.
Επίσης, λάβετε υπόψη την ηλικία των παιδιών για να προσαρμόσετε τη γλώσσα και τις εξηγήσεις στην ικανότητά τους να κατανοήσουν.
3. Εξηγήστε πώς το διαζύγιο θα επηρεάσει τη ζωή τους
Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για το διαζύγιο, είναι σημαντικό να εξηγήσετε πώς θα επηρεάσει τη ζωή τους σε πρακτικό επίπεδο. Τι πρόκειται να συμβεί και πότε; Θα πρέπει να εξεταστούν θέματα όπως το πού θα ζουν, πόσο χρόνο θα περνούν με τον κάθε γονέα και αν θα αλλάξουν σχολείο, δραστηριότητες ή ρουτίνα.
Το να έχετε τις απαντήσεις σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις πριν από τη συζήτηση μπορεί να είναι σημαντικό για να τους μεταφέρετε σαφήνεια και δομή και να μην τα αφήσετε να κολυμπήσουν σε μια θάλασσα αμφιβολιών και αβεβαιότητας. Εξηγήστε ότι θα λάβετε υπόψη σας τη γνώμη τους σχετικά με την κατανομή του χρόνου, αλλά ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουν ή να ανησυχήσουν γι’ αυτό.
Εσείς, οι ενήλικες, θα αποφασίσετε. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην διαταράξετε τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.
4. Διαβεβαιώστε τους για την άνευ όρων αγάπη σας
Αν υπάρχει ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να μεταδώσετε σε αυτή την κατάσταση, αυτό είναι η άνευ όρων αγάπη. Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι τα αγαπάτε και οι δύο άνευ όρων και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι μπορούν ακόμα να βασίζονται και στους δυο σας για ό,τι χρειάζονται και ότι θα είστε δίπλα τους, ακόμα και αν δεν ζείτε πια μαζί.
Μπορεί να φοβούνται ότι, όπως ακριβώς έχει τελειώσει η αγάπη σας ο ένας για τον άλλον, έτσι θα τελειώσει και η αγάπη σας γι’ αυτά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε και να τους διαβεβαιώσετε ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αγάπη, παρουσία και υποστήριξη και από τους δυο σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι εξακολουθείτε να είστε οι γονείς τους και ότι θα εργαστείτε μαζί για να τους δώσετε το καλύτερο.
5. Αποφύγετε τις ενοχές
Μπορεί να σας είναι δύσκολο να το καταλάβετε, αλλά πολλά παιδιά τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν χωρίζουν οι γονείς τους. Υποθέτουν ότι αυτό συνέβη επειδή συμπεριφέρθηκαν άσχημα, έκαναν κάποιο λάθος ή δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Γι’ αυτό, ακόμα κι αν τα παιδιά σας δεν το εκφράζουν λεκτικά, διαβεβαιώστε τα ότι η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα ίδια, ότι είναι υπέροχα και ότι είναι θέμα ενηλίκων και ζευγαριών.
6. Επιτρέψτε τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για το διαζύγιο
Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για το διαζύγιο, μπορεί να παρατηρήσετε ανάμεικτες και απροσδόκητες αντιδράσεις. Ορισμένα παιδιά είναι πολύ επηρεασμένα, ενώ άλλα φαίνονται εντελώς αδιάφορα.
Οι μηχανισμοί άμυνας κάθε παιδιού μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί και τα νέα δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν. Γι’ αυτό, πρώτα απ’ όλα, να είστε υπομονετικοί.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε είναι θυμωμένα και οργισμένα, είτε μπερδεμένα, είτε λυπημένα. Είτε χρειάζεται να κλάψουν, είτε να κάνουν ερωτήσεις, είτε να αφήσουν τη συζήτηση για αργότερα. Είναι σημαντικό να τα σέβεστε και να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά τους.
Είναι επίσης καλό για εσάς, ως γονείς, να εκφράσετε πώς σας κάνει να αισθάνεστε η αλλαγή. Αυτό δεν θα μειώσει την εξουσία σας- αντίθετα, δείχνοντας ότι είστε ευάλωτοι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να δουν ότι είναι φυσικό να έχουν και να εκφράζουν συναισθήματα.
Μπορείτε να τα ρωτήσετε πώς αισθάνονται και αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να ξέρουν. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στη μη λεκτική γλώσσα και τις εκφράσεις τους, καθώς μπορεί να τους είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά, ιδίως τα μικρότερα παιδιά.
7. Θα χρειαστεί να κάνετε μερικές συζητήσεις ακόμα
Τέλος, να έχετε κατά νου ότι αυτή η συζήτηση θα είναι μόνο η αρχή και είναι μια πρώτη επαφή με την επερχόμενη αλλαγή. Τα παιδιά και οι έφηβοι σας θα χρειαστεί να επανέλθουν στο θέμα αργότερα, να θέσουν ζητήματα που προκύπτουν ή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μόλις το αποδεχτούν.
Να επαναφέρετε νέες συζητήσεις καθώς περνούν οι μέρες και οι μήνες. Να είστε έτοιμοι για αυθόρμητες συζητήσεις που μπορεί να προκύψουν.
Εν ολίγοις, η συζήτηση με τα παιδιά για το διαζύγιο δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για μια συγκεχυμένη και επώδυνη κατάσταση για όλους.
Ωστόσο, σχεδιάζοντας εκ των προτέρων αυτή τη συζήτηση, δείχνοντας ένα ενιαίο μέτωπο και, πάνω απ’ όλα, προσφέροντας αγάπη και καθησυχασμό στα παιδιά, θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτά. Αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αλλά θα θέσει τις βάσεις για να καταλάβουν ότι ούτε η αγάπη ούτε η οικογένεια τελειώνουν- απλώς θα αλλάξουν.
Πηγή: meygeia.gr