Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή αλλά το να κλείνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές λίγες ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να ξεκουραστείτε καλύτερα.
Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία δεν χρειάζονται πάντα χάπια. Ορισμένες φορές μπορείτε να ξεκουραστείτε υιοθετώντας καλύτερες συνήθειες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες. Μάθετε τα 7 μας κόλπα για να καταπολεμήσετε την αϋπνία με φυσικό τρόπο στο σημερινό μας άρθρο.
7 καλές συνήθειες για να καταπολεμήσετε την αϋπνία
1. Ζεστό ντους ή μπάνιο
Μια απλή και ευχάριστη θεραπεία είναι ένα ζεστό ντους ή μπάνιο αμέσως πριν πάτε για ύπνο.
- Σε αντίθεση με το κρύο νερό, το οποίο έχει διεγερτική δράση, το ζεστό νερό έχει μια χαλαρωτική επίδραση στο σώμα μας.
- Με ένα ζεστό μπάνιο, μπορούμε να πάμε στο κρεβάτι μας νιώθοντας καλύτερα, κάτι που μας προετοιμάζει να ξεκουραστούμε καλά.
Αν επιλέξουμε να κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να μείνουμε στην μπανιέρα έως και μισή ώρα και να προσθέσουμε μαγειρική σόδα ή θειικό μαγνήσιο στο νερό. Αυτές οι προσθήκες μεγιστοποιούν τα οφέλη του μπάνιου.
2. Μάθετε πώς ν’ αποσυνδέεστε
Αυτές τις μέρες, ένας από τους μεγαλύτερους λόγους αϋπνίας είναι η εξάρτησή μας από την τεχνολογία.
Τηλεοράσεις, υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα δεν εμποδίζουν μόνο τη χαλάρωση του μυαλού μας, αλλά δημιουργούν και ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτά τα κύματα έχουν αρνητική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. Σύμφωνα όμως με το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες καθώς τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τη συχνότητα και την ισχύ του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.
- Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση τους όσο περισσότερο μπορείτε.
- Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία, είναι απαραίτητο ν’ αποσυνδέσετε τον εαυτό σας από τις συσκευές τουλάχιστον δυο ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι.
3. Ακολουθώντας τον ήλιο
Ο ήλιος σηματοδοτεί τους βιορυθμούς, ή με άλλα λόγια, τον φυσικό ρυθμό της ζωής. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύει το σώμα μας καλύτερα όταν ακολουθούμε τον ήλιο.
- Έτσι, σας προτείνουμε να ξυπνήσετε το πρωί με τις πρώτες ακτίνες του ηλίου και να χαλαρώσετε όταν σκοτεινιάσει ο ουρανός.
- Αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε στο κρεβάτι αν είναι ακόμη νωρίς, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας και να χαλαρώσουμε.
Ομοίως, η ηλιοθεραπεία είναι μια φυσική θεραπεία για να καταπολεμήσετε την αϋπνία. 10 λεπτά ήλιου καθημερινά όλον τον χρόνο, αν είναι εφικτό, είναι αρκετά για να παρατηρήσετε βελτίωση στην ποιότητα της ξεκούρασής σας.
Ωστόσο, αν πάρουμε πολύ ήλιο, μπορεί να βλάψει το δέρμα μας όπως και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Ένα κατάλληλο δείπνο
Οι βιορυθμοί λένε επίσης στο σώμα μας ότι από τις 21.00 θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργειά του για την αναγέννηση του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης μας.
Θα πρέπει να κατανοούμε το παραπάνω δεδομένο επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία εξαιτίας του βραδινού τους γεύματος.
Αν φάμε πολύ πριν πάμε στο κρεβάτι, το σώμα μας θα βρεθεί στη μέση της πέψης. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στους νυχτερινούς βιορυθμού μας.
Μια πιο υγιεινή συνήθεια είναι η παρασκευή ελαφρύτερων δείπνων πριν τις 20.00 το απόγευμα, ώστε να βεβαιωθούμε πως το σώμα μας έχει χρόνο να χωνέψει τα πάντα πριν πάμε στο κρεβάτι.
Γνωρίζοντας αυτό, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε τις ακόλουθες τροφές:
- Ζάχαρη
- Επεξεργασμένο αλεύρι
- Ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανιτά και πρόχειρα φαγητά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κόκκινο κρέας
- Γλυκά φρούτα
Τα φρούτα, αν και υγιεινή διατροφική πηγή, μας προμηθεύουν με πολλή ενέργεια, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα για το πρωί.
5. Ανάστροφες πόζες γιόγκα
Ανάμεσα στις τεχνικές γιόγκα, οι ανάστροφες πόζες είναι καταπληκτικές για να χαλαρώσετε και να καταπολεμήσετε την αϋπνία.
- Σηκώνοντας τα πόδια μας και χαμηλώνοντας το κεφάλι σε χαμηλότερο επίπεδο από το σώμα μας, μπορούμε να βοηθήσουμε την κυκλοφορία του αίματός μας.
- Έτσι, μπορούμε ν’ ανακουφιστούμε από συμπτώματα όπως βαριά πόδια ή πονοκεφάλους, που μας εμποδίζουν να ξεκουραστούμε καλά.
- Μπορούμε να ξαπλώσουμε στο πάτωμα με τα πόδια μας ανυψωμένα κάθετα, ή κόντρα σε έναν τοίχο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε μια διαφορετική στάση αν γνωρίζουμε τον τρόπο. Η στάση “κερί” λειτουργεί άψογα εδώ.
6. Αϋπνία και έντερα
Ορισμένες περιπτώσεις αϋπνίας συνδέονται με την υπερφόρτωση των εντέρων και τη φλεγμονή, κάτι δύσκολα ανιχνεύσιμο.
Για να την αντιμετωπίσουμε, θα χρειαστεί να τα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν και πάλι καλά. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε καταπλάσματα πηλού πριν πάμε στο κρεβάτι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
7. Ένα δωμάτιο φτιαγμένο για ξεκούραση
Ορισμένα δωμάτια κάνουν την ξεκούραση περίπλοκη για διάφορους λόγους. Κάποια από τα προβλήματα που θα χρειαστεί να φτιάξουμε είναι τα ακόλουθα:
- Έλλειψη σκοταδιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει φως το οποίο θα σηματοδοτήσει την έκκριση μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κύκλου της ημέρας και της νύχτας.
- Πολύς θόρυβος.
- Διαταραχές και ακαταστασία.
- Ηλεκτρονικές συσκευές και πρίζες πολύ κοντά στο κρεβάτι. Παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω μας τα οποία επεμβαίνουν στη μελατονίνη.
- Άβολες θερμοκρασίες ή έλλειψη εξαερισμού.
Πηγή:meygeia.gr