• Latest
ΓΙΑΤΡΟΣ

8 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν

5 Ιουλίου 2019
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

29 Ιουνίου 2025
Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

28 Ιουνίου 2025
Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

28 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

28 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

28 Ιουνίου 2025
βια, κακοποιηση

Άγριος καβγάς ζευγαριού με κατηγορίες για ομόφυλη σχέση – Πέταξε γλάστρες και χαλιά από το μπαλκόνι

28 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα

28 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

8 ιατρικοί μύθοι που δεν ισχύουν

sierafm by sierafm
5 Ιουλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΙΑΤΡΟΣ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση. Ισχύει όμως στην πραγματικότητα ή όχι; Οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 400 ιατρικές θεωρίες και πρακτικές που φαίνεται πως δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, μετά από αυστηρές μελέτες που διεξήγαγαν. 

Όπως αποδείχθηκε, μετά από έρευνα σε πάνω από 3.000 μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2003 έως το 2017 στα ιατρικά περιοδικά Jama και Lancet, και από το 2011 έως το 2017 στο «New England Journal of Medicine», πάνω από το 10% αυτών είχαν μια «ιατρική αναστροφή»: ένα συμπέρασμα δηλαδή αντίθετο από αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα οι γιατροί μέσω της πρακτικής τους και της σοφίας που είχαν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα αίσθημα ταπεινότητας» δήλωσε ο Δρ. Βινάι Πρασάντ του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, που συνέταξε την μελέτη. «Πολύ έξυπνοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι εφάρμοζαν αυτά τα πράγματα για πολλά, πολλά χρόνια. Αλλά έκαναν λάθος».

Ας δούμε, λοιπόν, 8 ευρήματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές που ήταν, μέχρι πρότινος, ευρέως διαδεδομένες θεωρίες.

Η αλλεργία στα φιστίκια εμφανίζεται είτε ένα παιδί δοκιμάσει φιστίκια είτε όχι πριν από την ηλικία των 3 ετών

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να κρατούν τα μωρά τους μακριά από τα φιστίκια για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όπως αποδεικνύεται, τα παιδιά που δοκιμάζουν φιστίκια πριν ακόμη φτάσουν σε ηλικία ενός έτους, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, από ότι όσα δεν είχαν δοκιμάσει.

Το ιχθυέλαιο δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Κάποια στιγμή, η άποψη πως τα λίπη των ψαριών εμποδίζουν την καρδιακή δυσλειτουργία, φαινόταν λογική. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή με πολλά λιπαρά ψαριών, φαίνεται πως παρουσίαζαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμπληρώνουν τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία με την σειρά τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για να μην αναφέρουμε, πως τα Ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως μειώνουν τις φλεγμονές, ένα βασικό χαρακτηριστικό των καρδιακών προσβολών.

Αλλά σε μια κλινική δοκιμή που περιλάμβανε 12.500 άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για καρδιακό πρόβλημα, αποδείχθηκε πως τα καθημερινά συμπληρώματα Ω-3 δεν προστάτευσαν από καρδιακές παθήσεις.

Το Ginkgo biloba δεν προστατεύει από την απώλεια μνήμης και την άνοια

Το συμπλήρωμα, που φτιάχνεται από τα φύλλα των δέντρων γκίγκο, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαία κινεζική ιατρική και εξακολουθεί να προωθείται ως ένας τρόπος διατήρησης της μνήμης. Μια μεγάλη ομοσπονδιακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2008, έδειξε πως το συμπλήρωμα αυτό είναι τελείως άχρηστο για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει πωλήσεις ύψους 249 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλλον κάποιοι δεν έλαβαν το μήνυμα.

Οι ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά με οξύ πόνο, αντί να λαμβάνουν μια δόση οπιοειδών δια του στόματος, μπορούν να παίρνουν ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη

Να, τα οπιοειδή είναι ισχυρά φάρμακα. Ωστόσο, μια κλινική μελέτη έδειξε πως υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στην ανακούφιση του πόνου στα επείγοντα περιστατικά.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν βοηθά τους ηλικιωμένους άνδρες να διατηρήσουν την μνήμη τους

Μερικοί άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και προβλήματα μνήμης και οι πρώτες μελέτες που είχαν διεξαχθεί, είχαν δείξει πως οι μεσήλικες άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαινόταν να έχουν καλύτερα διατηρημένο ιστό σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνονταν επίσης να τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμές της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Αλλά μια αυστηρή κλινική μελέτη έδειξε ότι η τεστοστερόνη δεν ήταν καλύτερη από ένα χάπι ζάχαρης στο να αποφύγουν οι μεγαλύτεροι άνδρες την απώλεια μνήμης.

Για να προστατευτείτε από κρίσεις άσθματος, δεν βοηθά το να κρατάτε στο σπίτι σας απαλλαγμένο από ακάρεα σκόνης, ποντίκια και κατσαρίδες

Οι συμβουλές από κορυφαίες ιατρικές ομάδες έλεγαν πως πρέπει να απαλλαγείτε από τα παράσιτα αυτά στο σπίτι σας, εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από άσθμα. Η θεωρία έλεγε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Ωστόσο, το εντατικό καθάρισμα σε σπίτια με παιδιά ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα τρωκτικών, δεν βοήθησε καθόλου στην μείωση των κρίσεων άσθματος, ανέφεραν ερευνητές το 2017.

Οι θερμιδομετρητές δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Μεταξύ 470 ατόμων που έκαναν δίαιτα και παρακολουθούνταν για δύο χρόνια, εκείνοι που φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν τις θερμίδες που έχαναν και είχαν θερμιδομετρητή, στην πραγματικότητα έχαναν λιγότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν απλές συμβουλές.

Θλάση μηνίσκου ή ρήξη χιαστού;

Δοκιμάστε πρώτα την φυσική θεραπεία και μετά την χειρουργική επέμβαση Υπολογίζεται ότι 460.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κάθε χρόνο χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσουν την ρήξη χιαστού και μηνίσκου, συχνά λόγω οστεοαρθρίτιδας. Ο πόνος είναι επώδυνος και πολλοί ασθενείς φοβούνται πως εάν δεν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, δεν πρόκειται να περάσει. Αλλά μια μελέτη έδειξε πως χωρίζοντας τους μισούς ασθενείς με ρήξη χιαστού και μέτρια αρθρίτιδα σε δύο κατηγορίες, στις οποίες η μία έκανε φυσική θεραπεία και η άλλη χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα έδειξαν πως και οι δύο βελτιώθηκαν στην ίδια έκταση.

Πηγή:economistas.gr

Tags: ΓΙΑΤΡΟΣ
Previous Post

Πανικός σε παραλία: Τσακώθηκε με τη σύντροφό του και έβγαλε μαχαίρι

Next Post

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ ,κα Ευλαμπία Πρώϊου επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου.

Next Post

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ ,κα Ευλαμπία Πρώϊου επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)
  • Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!
  • Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό
  • Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr