Οι συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων ξεκινούν σήμερα και επισήμως, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να συναντάται με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Νίμιτς ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ονοματολογία. «Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλον τρόπο, και θα καταθέσω νέα πρόταση», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1.
«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν από μερικές ημέρες, δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο. Αν υπήρχε κάτι νέο, θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.
Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει στην ονομασία, τον αναγνωρίζει η Ελλάδα
Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του, τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ο κ. Νίμιτς τόνισε επίσης πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος “Μακεδονία” περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή τη χώρα ως “Republika Makedonija”, και άρα ο όρος “Μακεδονία” συνδέεται με τη χώρα αυτή».
Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσει το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά της. Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα», ανέφερε.
Ο κ. Νίμιτς, τέλος, είπε πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό, και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.
Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες στα Σκόπια. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο Καμμένος δεν θα προκαλέσει πρόβλημα
Στο εσωτερικό τώρα, μπορεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές, να μην υπάρχει κανένα θέμα με την ονομασία και να υπάρχει ενιαία στάση, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δεν σταματά να προβάλλει τις ενστάσεις του. Ενστάσεις, όμως, που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν στο τέλος κανένα πρόβλημα. «Δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και στις προσωπικές τους κουβέντες σημειώνουν ότι στην προσπάθειά του να συγκρατήσει ένα ακραίο συντηρητικό κοινό του, δημιουργεί εικόνα αντίστασης.
Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα, τη στιγμή που όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το ίδιο του το κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ χθες ανάρτησε στο λογαριασμό του έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 στον οποίο απεικονίζονται τα Σκόπια ως «Βαρντάρσκα».