• Latest
Γεωτεε

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απαραίτητη η ένταξη δράσεων για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027

14 Νοεμβρίου 2021
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

“Μαζί για την Κοζάνη”: Τα Χριστουγεννιάτικα Ψέματα του κ. Μαλούτα

12 Δεκεμβρίου 2025
Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη

12 Δεκεμβρίου 2025
Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση

12 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

12 Δεκεμβρίου 2025
Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού

12 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, για το έργο της ανακατασκευής – εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου «Μίλτος Τεντόγλου»

Ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του ΔΑΚ Γρεβενών “Μίλτος Τεντόγλου

12 Δεκεμβρίου 2025
Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

Εορταστικό Ωράριο Καταστημάτων Σιάτιστας

12 Δεκεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύνδεσης Διαβαθμικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βοϊου

12 Δεκεμβρίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Κλείνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

12 Δεκεμβρίου 2025
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς εγκληματική οργάνωση

12 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απαραίτητη η ένταξη δράσεων για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027

sierafm by sierafm
14 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Γεωτεε
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπόμνημα για την προστασία της γεωργοδιατροφικής δραστηριότητας από την άγρια πανίδα, εγχείρισε το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το υπόμνημα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Τα τελευταία αρκετά χρόνια αποτελεί γενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παροτρύνει τα μέλη της να εντάσσουν στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ποικίλες δράσεις για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς αυτές δημιουργούν εκατέρωθεν ένα ουσιώδες πλαίσιο προστασίας αφενός περιορίζοντας τις σχετικές ζημιές στην παραγωγή και αφετέρου, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, βελτιώνοντας τις συνθήκες προστασίας σημαντικών και αυστηρά προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας αφού περιορίζουν καταλυτικά τις σχετικές συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Χώρα μας στο παρελθόν έχει, ενδεχομένως συχνά με μικρή αποτελεσματικότητα, υλοποιήσει ήδη τα επόμενα:
– από το 2004 το Μέτρο 3.13 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ, 2000-2006) με δράσεις όπως οι ενισχύσεις για ηλεκτροφόρες περιφράξεις, η χορήγηση ποιμενικών σκύλων κλπ.
– το  Μέτρο 216.1: «Δράσεις για την προστασία της άγριας ζωής» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013) με ανάλογες επίσης δράσεις
– το Υπομέτρο 4.4 – «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις που συνδέονται με την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών στόχων» και συγκεκριμένα την Δράση, με κωδικό 4.4.1 και τίτλο «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα» στο υπό ολοκλήρωση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 και πάλι με περιεχόμενο που αφορά την ενίσχυση για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ενώ οι ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση της Δράσης είχαν λάβει τον Απρίλιο του 2019 την γραπτή διαβεβαίωση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ, πως το μέτρο θα προκηρυσσόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, τελικά, τον Μάρτιο του 2021, μετά από απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η δράση απεντάχθηκε και ματαιώθηκε η εφαρμογή της.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι διαχρονικά οι όποιες, δυστυχώς περιορισμένες χρονικά και σχεδόν πάντα «καθυστερημένες» προσπάθειες, δεν κατάφεραν να έχουν τα επιθυμητά και απολύτως εφικτά, αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς εν γένει χαρακτηρίζονταν τόσο από την ελλιπή ενημέρωση των δικαιούχων όσο και από αδυναμίες σχεδιασμού αναφορικά με τις περιοχές εφαρμογής ή ακόμη και με τους επιμέρους όρους των ενισχύσεων.

Ως εκ τούτου και έχοντας ήδη υπόψη την προτροπή των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που απεύθυναν ανοιχτή επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κρατών-μελών της ΕΕ, καλώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσπάθειας για υποστήριξη της συνύπαρξης Μεγάλων Σαρκοφάγων με αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, θα πρέπει να θεωρείται ότι οποιαδήποτε σκέψη για αποκλεισμό ανάλογων δράσεων από το επόμενο ΠΑΑ έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
(βλ.:https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/pdf/190211LETTER%20VELLA-HOGAN%20to%20ENV-AGRI%20Ministers.pdf).

Είναι δε μείζον να υπογραμμιστεί ότι ιδιαίτερα στις, κατά περίπτωση, σημαντικά περιβαλλοντικά επιβαρυμένες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η προσπάθεια για την ομαλή μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή καθιστά ιδιαίτερα βαρύνοντα τον μελλοντικό ρόλο του Πρωτογενή Τομέα, είναι ιδιαίτερα συχνά τα περιστατικά «συγκρούσεων» με είδη της άγριας πανίδας και είναι πλέον διαδεδομένη αλλά και βάσιμη ή άποψη ότι η ανάπτυξη ανάλογων δράσεων θα επέλυε σημαντικά ζητήματα επ΄ ωφελεία παραγωγών και βιοποικιλότητας.

Στη λογική αυτή θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία ώστε αφενός να επανενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και να εφαρμοστεί άμεσα η Δράση – «Προστασία της Γεωργοδιατροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα» και αφετέρου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σχεδιαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 ανάλογα μέτρα πρόληψης ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, περιλαμβανόμενων μέτρων για την ενίσχυση εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων και αγοράς και διατήρηση ελληνικών φυλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Με τιμή,
Για τη Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Σκόνταψε η Αιανή, σφαγή καταγγέλλει η Σιάτιστα

Next Post

Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: 48η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Next Post
ΑΔΕΔΥ

Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: 48η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • “Μαζί για την Κοζάνη”: Τα Χριστουγεννιάτικα Ψέματα του κ. Μαλούτα
  • Με την Evangelia η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα στις 14 Δεκέμβρη
  • Βόιο: Η πρώτη κόντρα Ζευκλή – Μαγιάγκα με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα. Βίντεο
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στη δράση
  • Γ’ Εθνική: Δύσκολες αποστολές για Εορδαϊκό και Κοζάνη στη 13η Αγωνιστική!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr