Το πλαφόν που τίθεται σε ισχύ για τα PCR (μοριακά) τεστ ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία με ανακοίνωσή της ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 6/1/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:
Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.
Βάσει των παραπάνω, το «ταβάνι» της χρέωσης για ένα μοριακό τεστ ορίζεται στα 47 ευρώ.
Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.
Πιστοποιητικό νόσησης: Με rapid οι εμβολιασμένοι, με PCR οι ανεμβολίαστοι
Την ίδια στιγμή, αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν και σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα ΚΥΑ θα προβλέπει ότι για να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης -δηλαδή βεβαίωση θετικού αποτελέσματος- ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid. Για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο, θα παραμείνει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού (PCR) τεστ, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από τις 2 Δεκεμβρίου 2021.
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το βράδυ της Δευτέρας, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η κυρία Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι «αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid».
Βασική χρήση του πιστοποιητικού νόσησης (βεβαίωσης θετικού αποτελέσματος) είναι και επίδειξή του στον εργοδότη, καθώς με θετικό αποτέλεσμα προβλέπεται δικαιολογημένη απουσία από την εργασία.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ, σε αυτή τη φάση, δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να εγκρίνει την πενθήμερη, επί πληρωμή, άδεια ασθενείας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με τη νέα ΚΥΑ.
Πηγή: iefimerida.gr