• Latest
εξετασεις, σχολειο

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

14 Φεβρουαρίου 2018
ΤΡΕΝΟ

Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς

26 Μαΐου 2026
φορολογια

Νέος «ψηφιακός πληροφοριοδότης» για φοροδιαφυγή και οικονομικό έγκλημα

26 Μαΐου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Τι να φάτε το βράδυ εάν θέλετε να κοιμηθείτε ήρεμα – Και τι να αποφύγετε

26 Μαΐου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Τι αλλάζει στο σύστημα αιμοδοσίας – Γιατί αντιδρούν ασθενείς και εργαζόμενοι

26 Μαΐου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Προ των πυλών οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες

26 Μαΐου 2026
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

Στο νοσοκομείο 29χρονος μετά από άγριο ξυλοδαρμό

26 Μαΐου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΥΠΑΑΤ : Κανένας εφησυχασμός το καλοκαίρι για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στόχος να παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα και να τελειώσουμε με τη νόσο

26 Μαΐου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Σερβίων για την απώλεια της δημοτικής υπαλλήλου Βάγιας Ζαλούμη.

26 Μαΐου 2026
Αγρυπνία εορτής Αγίου Ιωάννου του Ρώσου 26 Μαΐου στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων

Αγρυπνία εορτής Αγίου Ιωάννου του Ρώσου 26 Μαΐου στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου – Ναμάτων

26 Μαΐου 2026
Άφησαν 5 ετών παιδί μόνο του σε διαμέρισμα και «πέταξε» όλο το σπίτι στον δρόμο

Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά

26 Μαΐου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση Interview: «Μάχη» για τη δεύτερη θέση -Δείτε ποσοστά κομμάτων

26 Μαΐου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Προκήρυξη 12ου κύκλου του Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών – “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια”

26 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

sierafm by sierafm
14 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λιγότερα μαθήματα στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα που αναμένεται να είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα και αλλαγές απ’ το νηπιαγωγείο φέρνει το υπουργείο Παιδεία.

Σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο.

Η πιο ριζική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο με τίτλο « Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», είναι η δημιουργία του εν λόγω πανεπιστημίου με έδρα το Αιγάλεω, που θα προκύψει απ’ τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιά και θα αποτελείται συνολικά από πέντε σχολές και 26 τμήματα. Μάλιστα, το νέο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αποτελέσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας σε αριθμό φοιτητών, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση.

«Λέκτορας Εφαρμογών»

Θεσμοθετείται μία νέα βαθμίδα, ο “Λέκτορας Εφαρμογών” ώστε να απορροφηθούν οι καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας «Αποθετηρίου Τίτλων Σπουδών», δηλαδή ένα ηλεκτρονικό σύστημα πιστοποίησης της γνησιότητας όλων των ακαδημαϊκών τίτλων για όλα τα ΑΕΙ της χώρας αλλά και για τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Διευκόλυνση των μετεγγραφών- Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης

Μια απ’ τις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση των μετεγγραφών αδελφών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη για τον «Ενιαίο Αριθμό Εκπαίδευσης» που καθιερώνεται για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στη χώρα. Θα αντικαταστήσει τους ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο «καθίσταται εφικτή αφενός η παρακολούθηση της σχολικής διαρροής και ως εκ τούτου διευκολύνεται η εκπόνηση δημόσιων πολιτικών για την αποτροπή της, αφετέρου το οικείο πληροφοριακό σύστημα, όταν διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. με το σύστημα «Εργάνης»), θα μπορεί να αποδίδει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και τη μαθητική και ακαδημαϊκή διαδρομή τους».

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Καθιερώνεται σταδιακά η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων (4) έως πέντε (5) ετών στο νηπιαγωγείο. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η σταδιακή ένταξη των δήμων, στα όρια των οποίων θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Ως προς τη δευτεροβάθμια, το νομοσχέδιο ορίζει για τις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ότι μειώνονται σε τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάζονταν στις απολυτήριες προβλέπεται δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα στο Β΄τετράμηνο.

Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, που ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους (άρθρο 33).

Επίσης προβλέπονται νέοι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι/ες προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων κλάδων.

«Την ίδρυση των νέων κλάδων υπαγορεύουν νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και λόγοι που ανάγονται στην καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιακής φύσης θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα, εκείνες που θεσμοθετούν Επιτροπές Ηθικής της Έρευνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε, όπως αναφέρεται, να ασκούν ένα είδος «προληπτικού ελέγχου ηθικής καταλληλότητας», αποτελώντας έτσι, μία «επιπλέον εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και το μέσο για την αποδοχή του ερευνητικού έργου από το κοινωνικό σύνολο».

Πηγή:http://news247.gr/

Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Σκοπιανό: Μαραθώνια διαπραγμάτευση στη Βιέννη για το όνομα Gorna Makedonija

Next Post

Τρώτε αργά και ποτέ δύο ώρες προτού κοιμηθείτε

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Τρώτε αργά και ποτέ δύο ώρες προτού κοιμηθείτε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς
  • Νέος «ψηφιακός πληροφοριοδότης» για φοροδιαφυγή και οικονομικό έγκλημα
  • Τι να φάτε το βράδυ εάν θέλετε να κοιμηθείτε ήρεμα – Και τι να αποφύγετε
  • Τι αλλάζει στο σύστημα αιμοδοσίας – Γιατί αντιδρούν ασθενείς και εργαζόμενοι
  • Προ των πυλών οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr