• Latest

Κλιμάκιο του ΤΕΕ/ΤΔΜ συναντήθηκε με τον ΠΡΟΕΔΡΟ του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό

24 Οκτωβρίου 2022
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: Η Ρήτρα αγνοείται – Άλλες περιφέρειες αναβαθμίστηκαν και μόνο η Δυτική Μακεδονία υποβιβάστηκε στο νέο Οργανισμό της ΑΑΔΕ

23 Απριλίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη

23 Απριλίου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Καταγγελία για το εργατικό «ατύχημα» – και τον τραυματισμό 3 συναδέλφων μας

22 Απριλίου 2026
Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

22 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

22 Απριλίου 2026
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.) για το σχολικό έτος 2026-2027

Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

22 Απριλίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

22 Απριλίου 2026
«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

22 Απριλίου 2026
Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

22 Απριλίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 28χρονος, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Φλώρινας

22 Απριλίου 2026
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

22 Απριλίου 2026
εργατικο κεντρο

Το Ε.Κ.Ν.Κ ζητά την ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους  εργαζόμενους.

22 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλιμάκιο του ΤΕΕ/ΤΔΜ συναντήθηκε με τον ΠΡΟΕΔΡΟ του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό

sierafm by sierafm
24 Οκτωβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ  Γιώργο Στασινό πριν λίγες μέρες είχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νίκος Συλλίρης. Στη συνάντηση παρέστησαν και  η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ Λίνα Μπάγκαβου, ο Γ.Γ. Γιάννης Τζιόλας και το μέλος της ΔΕ Ρούλα Βαρσάμη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ετέθησαν κρίσιμα θέματα, που απασχολούν το ΤΕΕ και τον Κλάδο.  

Α) Από την πλευρά του Κλιμακίου της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ  έγινε ενημέρωση και αναφορά σε μια σειρά θεμάτων, όπως:

1)ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ (απολιγνιτοποίηση/πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης). Την αναγκαιότητα παράτασης της χρήσης του λιγνίτη στην Ηλεκτροπαραγωγή (παράταση λειτουργίας των μονάδων της Μελίτης, της Πτολεμαΐδας 5 και της 5ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, καθώς και της 3ης και 4ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης). Χρονοδιάγραμμα, ώστε να εξυπηρετεί την ανάγκη της χώρας για ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά και να δίνει προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.  Ως εκ τούτου, η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 50%, από τις 4,5 στις 6,5 τεραβατώρες (twh) το χρόνο, σύμφωνα με τις θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω αύξηση στο πλαίσιο ενός 10ετούς προγράμματος, στο οποίο θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και τα έργα της μετάβασης, τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Τα έργα του ΣΔΑΜ (προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν εμπροσθοβαρώς στην προσέλκυση νέων Επενδύσεων). Τον προγραμματισμό από τη ΔΕΗ έργων αποκατάστασης των ορυχείων, που συνιστούν  επικίνδυνη περιβαλλοντική απειλή.

2)ΚΛΑΔΙΚΑ (παράταση στην ανάρτηση δικαιολογητικών υπαγωγών που αφορούν την τακτοποίηση, αυθαιρέτων, την επαναφορά της δυνατότητας ένταξης των αυθαιρέτων κατασκευών στην κατηγορίας 5  για τακτοποίηση, καθώς και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εξεύρεση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τα ιδιωτικά και τα δημόσια τεχνικά έργα, η συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΔΜ στην υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Μητρώου Υποδομών και η αξιοποίησης των Μηχανικών των Περιφερειακών τμημάτων μέσα από αυτό, η πολυετής καθυστέρηση απονομής συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών της ΠΔΜ, τις  επιπτώσεις από την αλματώδη και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών έχει οδηγήσει τους εργολάβους σε οικονομικό αδιέξοδο και τους ΟΤΑ σε στασιμότητα και σε αδυναμία εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πολίτη).

3)ΥΔΡΟΓΟΝΟ. Προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται στη Δυτική Μακεδονία με την εφαρμογή των τεχνολογιών υδρογόνου, καθώς γύρω από το καθαρότερο καύσιμο της φύσης μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δορυφορικών επενδύσεων, που θα βοηθήσουν την περιοχή να διατηρήσει τον χαρακτήρα του Ενεργειακού Κέντρου της χώρας και ενδεχομένως την ωθήσουν να πρωταγωνιστήσει στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. ΄Ηδη υπάρχει εξαγγελία για επένδυση 780 εκατ. ευρώ της Advent Technologies που εγκρίθηκε προσφάτως από την ΕΕ με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη εξαετία ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις με Γερμανούς επενδυτές. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας που θα αφορούν στην παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

4)ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ .Το μέγα ζήτημα, που από το 2010 με τη σύσταση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί στις θέσεις που υπηρετούν, είναι το καθεστώς «ομηρίας» στην επαγγελματική τους εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης. Ένας επιστημονικός κλάδος να αποκλείεται από την επαγγελματική εξέλιξή του και καταδικάζεται αυθαίρετα και παράνομα σε στασιμότητα, έναντι άλλων ειδικοτήτων. Είναι ευκαιρία με το Ν.4824/2021 όπου οι δασικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο ΥΠΕΝ, να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση μιας αδικίας χρόνων για τους συναδέλφους που υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές και να συμπεριληφθεί η ειδικότητα των ΠΕ Μηχανικών στα νέα οργανογράμματα. Η μεταφορά των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, όπου υπηρετούν ΠΕ Μηχανικοί, ΠΕ Περιβαλλοντολόγοι, καθιστά αναγκαία αλλά και δίκαιη τη πρόβλεψη των ειδικοτήτων αυτών σε θέσεις ευθύνης.

5)ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ στην Καστοριά (ολοκληρωμένη συντήρηση, ανακαίνιση και αξιοποίηση του ξεχωριστού περιουσιακού στοιχείου του ΤΕΕ με τη διάθεση πόρων και την εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων).

Β) Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  κος Στασινός για τα θέματα που τέθηκαν είπε τα εξής:

1) Ο φορέας  με τον θεσμοθετημένο του ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό του προγράμματος της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, μάλιστα έχουν υπάρξει ήδη συζητήσεις επί του θέματος και ότι προβλέπεται η ενεργός συμμετοχή του ΤΕΕ στον εγχείρημα της Δ.Α.Μ.

2)  Θα αιτηθεί την συμμετοχή του ΤΕΕ στις προβλεπόμενες από το Σ.Δ.Α.Μ. δράσεις επανακατάρτισης του τεχνικού προσωπικού – όλων των βαθμίδων – της περιοχής και να λειτουργήσει ως φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων. Είναι στις προθέσεις του ΤΕΕ η συμμετοχή του στην εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση όλων των βαθμίδων του τεχνικού κόσμου της χώρας και ιδιαίτερα σε καινοτόμους τομείς όπως η τεχνολογία του υδρογόνου, που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει γρήγορα. Τόνισε πως η πολιτεία έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει την περιοχή με νέες επενδύσεις, στο βαθμό που να παραμείνει ως ενεργειακό κέντρο της Χώρας αλλά και να ανακτηθεί ένα μεγάλο ποσοστό απολεσθέντων από τον λιγνίτη  θέσεων εργασίας.

3) Για το θέμα της υποστελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που θα κληθούν να διαχειριστούν τα διαθέσιμα κονδύλια της Δ.Α.Μ. Ο κ. Στασινός ανέφερε ότι θα εξεταστεί η παροχή στήριξης από το ΤΕΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Σημειώθηκε ότι το ΤΕΕ δύναται να συμμετάσχει στην καταγραφή ανθρωπογεωγραφίας του διαθέσιμου τεχνικού προσωπικού της περιοχής.

4) Παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΤΕΕ, μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το θέμα της αποζημίωσης των μηχανικών, που συμμετάσχουν στις διαδικασίες παραλαβής Δημοσίων έργων καθώς και στις επιτροπές ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων (σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.4412/16 και 4782/ 21).

5)Θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν το κληροδότημα και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε μετά την ψήφιση του Ν.4824/2021, βάσει του οποίου οι δασικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο ΥΠΕΝ, να απαιτήσουμε την  αποκατάσταση μιας αδικίας χρόνων για τους συναδέλφους που υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές και να συμπεριληφθεί η ειδικότητα των ΠΕ Μηχανικών στα νέα οργανογράμματα και να προωθηθούν όλα τα επί μέρους θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην ουσιώδη και ενδιαφέρουσα συνάντηση.

     Η συζήτηση μας ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και ταύτισης απόψεων για συνέχιση και εμβάθυνση της  συνεργασίας μας.

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Συνάντηση Συλλόγου ΑΜΕΑ με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής υπηρεσίας

Next Post

ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με voucher έως 2.000 ευρώ

Next Post
ΔΥΠΑ, ΟΑΕΔ

ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με voucher έως 2.000 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Η Ρήτρα αγνοείται – Άλλες περιφέρειες αναβαθμίστηκαν και μόνο η Δυτική Μακεδονία υποβιβάστηκε στο νέο Οργανισμό της ΑΑΔΕ
  • Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη
  • ΣΕΕΝ: Καταγγελία για το εργατικό «ατύχημα» – και τον τραυματισμό 3 συναδέλφων μας
  • Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα
  • Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr