Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2023 δεν έφεραν χαρά σε όλους του υποψήφιους ενώ προκαλούν προβληματισμό και σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία όλο και «ξεμένουν» από νέους φοιτητές αφού κανείς σχεδόν δεν θέλει να σπουδάσει σε αυτά. Αυτές τις ημέρες χιλιάδες οικογένειες που μπορεί να ξεπερνούν και τις 30.000 βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τα παιδιά τους είτε δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, είτε εισήχθησαν σε σχολές που δεν τους αρέσουν και το πιθανότερο είναι ότι θα τις εγκαταλείψουν αναζητώντας σπουδές, που θα τους δώσουν ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι επιλογές που έχουν όσοι δεν πέρασαν σε πανεπιστήμιο
Σίγουρα αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά αναρωτιούνται και «τώρα τι κάνουμε;».
Οι λύσεις είναι αρκετές και ο κάθε νέος θα πρέπει ήρεμα να εξετάσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά του και φυσικά να μπορέσει να χαράξει την πορεία προς την επαγγελματική του αποκατάσταση.
Επιγραμματικά αναφέρουμε τις παρακάτω λύσεις:
- Ξαναδίνω εξετάσεις την επόμενη χρονιά. Αποτελεί μια δύσκολη και ψυχοφθόρα επιλογή αλλά σίγουρα όταν κάποιος στοχεύει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο πρέπει να το προσπαθήσει. Υπάρχει μπροστά του μια ολόκληρη χρονιά να μελετήσει με καλύτερο σύστημα και εντατικά καθώς δεν θα έχει και τη φοίτηση στο σχολείο. Η απόφαση αυτή θέλει σκέψη καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι που ξαναδίνουν εξετάσεις δεν καταφέρνουν να «πιάσουν» που περισσότερα μόρια από την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα όμως ναι υπάρχουν και νέοι που κατάφεραν με τη δεύτερη προσπάθεια να κατακτήσουν τη σχολή που ήθελαν.
- Συμμετοχή στις επόμενες εξετάσεις (του 2024) με την κατηγορία του 10% χωρίς εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο μόνο και να ελπίζουν ότι θα σταθούν τυχεροί. Και αυτή είναι μια δύσκολη επιλογή και καλό θα ήταν αν κάποιος τη διαλέξει να μη χάσει τη χρονιά του περιμένοντας. Πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσει τι άλλο μπορεί να κάνει από τα παρακάτω και να ακολουθήσει την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας»
- Σπουδές στα ΙΕΚ και στα κολέγια. Όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν εισήχθησαν μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού στα δημόσια ΙΕΚ πρέπει να ξέρουν ότι εάν ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζομένων (https://diek.it.minedu.gov.gr) από τη Δευτέρα 31-07-2023 μετά τις 9 π.μ. μέχρι την Τετάρτη 06-09-2023 στις 15:00. Ταυτόχρονα υπάρχει η επιλογή των ιδιωτικών ΙΕΚ και των κολεγίων τα οποία λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νέων έχει κατευθυνθεί στις σπουδές που προσφέρουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια καθώς μπορούν να βρουν οποιαδήποτε ειδικότητα τους ενδιαφέρει. Τα ιδιωτικά αυτά ιδρύματα φυσικά απαιτούν δίδακτρα τα οποία διαφέρουν σημαντικά και έχουν να κάνουν με την ειδικότητα και φυσικά με τη φήμη που έχει το κάθε ίδρυμα. Τα μεγάλα και φημισμένα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν πτυχία με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Η επιλογή κολεγίου ή ιδιωτικού ΙΕΚ απαιτεί μια κοπιαστική «έρευνα αγοράς» αλλά είναι βέβαιο ότι μπορεί κάποιος να εντοπίσει αυτό που τον ενδιαφέρει πάντα βέβαια ανάλογα και με την οικονομική του δυνατότητα.
- Σπουδές στην Κύπρο. Το νησί διαθέτει δύο δημόσια ιδρύματα που δέχονται και Ελληνες φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχετικές πληροφορίες μπορούν επίσης οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/915/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697). Εκτός από τα δημόσια ιδρύματα η Κύπρος διαθέτει και πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία τα τελευταία χρόνια επιλέγουν χιλιάδες Ελληνες φυσικά πληρώνοντας δίδακτρα. Όλα τα πτυχία αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος μέσω του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).Θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 100 κλάδους σπουδών , όπως Πληροφορική, Management, Marketing, Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Ναυτιλιακά, Νομική, Πολυτεχνικές Σχολές, Θετικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Αρχιτεκτονική, Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική κ.α. Οι σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (αλλά και στα ιδιωτικά) εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα για τους αποφοίτους των τμημάτων των Πανεπιστημίων. Τα μαθήματα είναι στα Ελληνικά και δεν απαιτείται υποχρεωτικά να γνωρίζει απόφοιτος του λυκείου κάποια ξένη γλώσσα για να εισαχθεί.
- Ανοικτό πανεπιστήμιο Ελλάδας. Οι σπουδές στο Ανοικτό πανεπιστήμιο αποτελούν θαυμάσια λύση αλλά είναι για λίγους καθώς έχει μόνο 9 Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα πτυχία που παρέχει είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα ελληνικά ΑΕΙ και το ίδρυμα καλεί τους ενδιαφερόμενους να κάνουν την αίτησή τους και να αποκτήσουν νέους ορίζοντες στη ζωή και την καριέρα τους σπουδάζοντας από το σπίτι.
- Σπουδές στο εξωτερικό. Παραμένει μια εξαιρετική λύση αλλά σίγουρα απαιτεί και ανάλογες οικονομικές δυνατότητες. Θέλει σοβαρή έρευνα και υπομονή καθώς μια χρονιά θα χαθεί αλλά οι σπουδές σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού σε κάποιο καλό πανεπιστήμιο (και υπάρχουν πάρα πολλά) αποτελεί εγγύηση για το μέλλον σας τόσο όσον αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό κάτι στο οποίο πλέον στοχεύει πλέον μεγάλο ποσοστό της νεολαίας μας.
Πηγή: ethnos.gr