Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση; Το τσάι και η σοκολάτα;
Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι ευεργετικές ή επιβαρυντικές για την υγεία μας. Αναφορικά με την αρτηριακή πίεση και την κατανάλωση ορισμένων ποτών, ροφημάτων και γλυκών εξηγεί ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αλκοόλ και αρτηριακή πίεση
Το αλκοόλ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιεινοδιαιτητικής συνήθειας, η μέτρια κατανάλωση του οποίου είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ η κατάχρησή του αποδεικνύεται καταστροφική. Έτσι, η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ (περίπου 150 ml κρασιού ή 300 ml μπύρας) από τις γυναίκες και ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ από τους άνδρες, προκαλεί ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης (κατά μέσο όρο 3 mmHg στην συστολική και 2 mmHg στην διαστολική πίεση), ενώ παράλληλα μειώνει και την επίπτωση της στεφανιαίας νόσου. Αντίθετα, η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μυοκαρδιοπάθεια.
Τσάι και αρτηριακή πίεση
Το τσάι και η σοκολάτα, όπως και το κρασί, η μπύρα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (ουσίες που ανήκουν στις πολυφαινόλες), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που ονομάζονται κατεχίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι τσαγιού την ημέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ολικής θνητότητας, σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου. Ένας από τους μηχανισμούς αυτής της ευεργετικής δράσης φαίνεται να είναι και η μείωση της αρτηριακής πίεσης (αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποσαφηνιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτού του ροφήματος και της αρτηριακής πίεσης). Σύμφωνα δε με τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το 2005, συστήνεται η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως, για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πηγή: Περικλής Γιόβας, Δημήτρης Παπαδογιάννης “Τα 100 Μυστικά της Υπέρτασης”, Εκδόσεις Εν Πλω