• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen – Ποιους ασθενείς αφορά

19 Μαΐου 2024
Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο

Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο

15 Ιανουαρίου 2026
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας

15 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «H σύμβαση με τη Hellenic Train αφορά μια ακόμη -βολική- μετάθεση των υποχρεώσεών της στο απώτερο μέλλον» 

15 Ιανουαρίου 2026
Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Ενημερωτικές Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία | 10–13 Νοεμβρίου 2025

Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ταχεία υλοποίηση, ενισχυμένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μετρήσιμα αποτελέσματα

15 Ιανουαρίου 2026
Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου

15 Ιανουαρίου 2026
Σε εξέλιξη το Θερινό Σχολείο για Εκπαιδευτικούς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αυστραλία

Σε εξέλιξη το Θερινό Σχολείο για Εκπαιδευτικούς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αυστραλία

15 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

15 Ιανουαρίου 2026
Η Π.Ε. Κοζάνης συνεχίζει το Πρόγραμμα Οδοποιίας Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας μέσω Δ΄ φάσης

Η Ερώτηση λογοδοσίας της Κατερίνας Δαδαμόγια σχετικά με την λειτουργία της περιφερειακής Δ/νσης ΕΦΕΤ στη Δυτική Μακεδονία

15 Ιανουαρίου 2026

Τη βασιλόπιτά τους κόβουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Κοζάνης, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 14:00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

15 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Κανονικά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό με κίνηση πάνω στη γέφυρα Σιάτιστας

15 Ιανουαρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου δια περιφοράς την Πέμπτη 15/1

15 Ιανουαρίου 2026
Έκθεση φωτογραφίας για τη Μετάβαση: «Εικόνες ενός τόπου που αλλάζει» την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Έκθεση φωτογραφίας για τη Μετάβαση: «Εικόνες ενός τόπου που αλλάζει» την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

15 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen – Ποιους ασθενείς αφορά

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
0
SHARES
42
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το φάρμακο τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. 

Ο FDA ενέκρινε μια καινοτόμο θεραπεία για προχωρημένη μορφή θανατηφόρου μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Η θεραπεία προορίζεται για χρήση μόνο από ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και έχουν προσδόκιμο ζωής τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Το φάρμακο tarlatamab ή Imdelltra, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Amgen, τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, προσθέτοντάς τους μια μέση επιβίωση 14 μηνών μετά τη λήψη του. Το 40% όσων έλαβαν το φάρμακο ανταποκρίθηκαν.

Μετά από δεκαετίες χωρίς πραγματική πρόοδο στις θεραπείες για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το tarlatamab προσφέρει την πρώτη πραγματική ελπίδα, δήλωσε ο Δρ Anish Thomas, ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Το φάρμακο, ωστόσο, έχει μια παρενέργεια που μπορεί να είναι σοβαρή, το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης. Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εξάνθημα, γρήγορο καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με κακή πρόγνωση, γιατί συνήθως η νόσος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον πνεύμονα τη στιγμή που ανιχνεύεται.

Η τυπική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία – αμετάβλητη για δεκαετίες – σε συνδυασμό με ανοσοθεραπείες που προσθέτουν περίπου δύο μήνες ζωής στους ασθενείς. Αλλά, σχεδόν αναπόφευκτα, ο καρκίνος αντιστέκεται στη θεραπεία και κατά 95% επανέρχεται, και όταν επανέρχεται, λένε οι επιστήμονες, οι ασθενείς δυσκολεύονται περισσότερο να ανεχθούν τη χημειοθεραπεία που είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μόλις 8 έως 13 μήνες μετά τη διάγνωσή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η ομάδα των ασθενών στην κλινική δοκιμή είχε ήδη κάνει δύο ή και τρεις γύρους χημειοθεραπείας, γι’ αυτό και το προσδόκιμο ζωής τους χωρίς το φάρμακο ήταν τόσο σύντομο.

Η δυσάρεστη πρόγνωση για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έρχεται σε έντονη αντίθεση με του πιο συχνού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, για τον οποίο έχει σημειωθεί «επανάσταση» στη θεραπεία του. Νέες στοχευμένες θεραπείες αναζητούν μόρια που χρειάζονται αυτοί οι καρκίνοι για να αναπτυχθούν, περιορίζοντας την εξάπλωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο Δρ Thomas, πολλοί ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου του πνεύμονα ζουν τόσο πολύ που η ασθένειά τους γίνεται «σχεδόν σαν μια χρόνια ασθένεια».

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οι θεραπείες των ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχουν μείνει πίσω. Ο ένας είναι ο τύπος της γονιδιακής μετάλλαξης στον οποίο βασίζεται ο καρκίνος για να εκδηλωθεί.

Ο Δρ Jay Bradner, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Amgen, εξήγησε ότι άλλοι καρκίνοι προκαλούνται από γονίδια που ενεργοποιούνται ανώμαλα. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για την απενεργοποίηση αυτών των γονιδίων. Αλλά ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα προωθείται από γονίδια που είναι ήδη απενεργοποιημένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη στόχευσή τους. Ένας άλλος λόγος είναι η ικανότητα του καρκίνου να μπλοκάρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

Το Tarlatamab είναι ένα αντίσωμα που έχει αναπτυχθεί για να ξεπερνά αυτά τα εμπόδια. Έχει δύο βραχίονες, ο πρώτος από τους οποίους προσκολλάται ως σημαία στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και χρησιμεύει ως ετικέτα αναγνώρισης, επιτρέποντας στο φάρμακο tarlatamab να βρει τα καρκινικά κύτταρα. Ο άλλος βραχίονας αρπάζει ένα Τ κύτταρο που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το Τ κύτταρο, ένα λευκό αιμοσφαίριο, μπορεί να σκοτώσει τους καρκίνους εάν μπορεί να τους πλησιάσει. Το φάρμακο ενώνει το Τ κύτταρο και το καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας τρύπες στον καρκίνο ή ενεργοποιώντας γονίδια που τον κάνουν να αυτοκαταστρέφεται.

Η Amgen ξεκινά μια νέα μελέτη τώρα, δοκιμάζοντας το φάρμακο αμέσως μετά την αρχική χημειοθεραπεία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Previous Post

Έρχεται από Σεπτέμβρη νέο voucher 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Next Post

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πέθανε το 4 μηνών βρέφος

Next Post
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πέθανε το 4 μηνών βρέφος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο
  • Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας
  • Καλλιόπη Βέττα: «H σύμβαση με τη Hellenic Train αφορά μια ακόμη -βολική- μετάθεση των υποχρεώσεών της στο απώτερο μέλλον» 
  • Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ταχεία υλοποίηση, ενισχυμένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μετρήσιμα αποτελέσματα
  • Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr