• Latest
χρημα

Χρέη: Μία απλήρωτη κλήση θα μπλοκάρει την φορολογική ενημερότητα – Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

15 Αυγούστου 2024
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες για τις καταστροφές του 2024 και του 2025»

10 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

50η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

10 Οκτωβρίου 2025
Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στον Δήμο Κοζάνης

Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στο Δήμο Κοζάνης

10 Οκτωβρίου 2025

Στις 15 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του δολοφόνου με το τσεκούρι στην Εφορία Κοζάνης – Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των Θ.Πλιατσίδου και Μ.Μαστρανέστη – Βίντεο με δηλώσεις του Ι. Ποδιώτη και του δικηγόρου του αδικοχαμένου Π. Ξανθόπουλου

10 Οκτωβρίου 2025
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη και των Αντιπεριφερειάρχων κ. Σαββόπουλου και κ. Χαρούμενου στη ΓΕΟΚ

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη και των Αντιπεριφερειάρχων κ. Σαββόπουλου και κ. Χαρούμενου στη ΓΕΟΚ

10 Οκτωβρίου 2025

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025

10 Οκτωβρίου 2025
113 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερβίων, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις

113 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερβίων, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις

10 Οκτωβρίου 2025
Ο Χορός της Γκαχελώνας που χορεύεται την Πρωτοχρονιά στο Μικρόκαστρο Βοΐου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Ο Χορός της Γκαχελώνας που χορεύεται την Πρωτοχρονιά στο Μικρόκαστρο Βοΐου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

10 Οκτωβρίου 2025

Το Γραφείο Απασχόλησης του Δήμου Κοζάνης στηρίζει την τοπική αγορά εργασίας

10 Οκτωβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Κυριακή 12 Οκτωβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία και πιθανή διακοπή στην υδροδότηση της υψηλής ζώνης της Κοζάνης και  της Τ.Κ. Πετρανών

10 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΗ – project PARALIES: Συνεργασία για τον καθαρισμό και την προστασία των ελληνικών παραλιών για 4η χρονιά 

ΔΕΗ – project PARALIES: Συνεργασία για τον καθαρισμό και την προστασία των ελληνικών παραλιών για 4η χρονιά 

10 Οκτωβρίου 2025
E-Waste Day 2025: Ανοιχτές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

E-Waste Day 2025: Ανοιχτές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

10 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χρέη: Μία απλήρωτη κλήση θα μπλοκάρει την φορολογική ενημερότητα – Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

sierafm by sierafm
15 Αυγούστου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
28
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες με χρέη στο Δημόσιο, στους δήμους και τις περιφέρειες καθώς ακόμα και για μία κλήση για παράνομο παρκάρισμα θα μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ενεργοποιείται η νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται άμεσα και ηλεκτρονικά εάν οι αιτούντες φορολογική ενημερότητα έχουν χρέη στους δήμους και συγκεκριμένα δεν έχουν πληρώσει δημοτικά τέλη ή κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εφόσον οι δήμοι απαντήσουν στην ΑΑΔΕ ότι υφίστανται χρέη θα μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας και θα ενημερώνονται ταυτόχρονα για την οφειλή τους στον δήμο. Από την άλλη πλευρά, για όσους δεν έχουν χρέη στο Δημόσιο και στους δήμους η ενημερότητα θα εκδίδεται με διαδικασίες-εξπρές. Όσοι μάλιστα έχουν χρέη και τα εξοφλήσουν θα γίνεται άμεσα άρση δέσμευσης ενημερότητας για χρέη προς ΟΤΑ.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Σεπτεμβρίου η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται ψηφιακά για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογουμένους που έχουν ή έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους δήμους/περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την έκδοση ενημερότητας:

1. Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.

2. Η φορολογική διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές στη φορολογική διοίκηση από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.

3. Η φορολογική διοίκηση μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη φορολογική διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.

4. Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθ- μισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε ανα- στολή, είναι δυνατή η έκδοση ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον 1 μήνα. Η φο- ρολογική διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη ο οποίος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, ορίζει υπο- χρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το απο- δεικτικό ενημερότητας εκδί- δεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύ- σταση εμπράγματου δικαιώ- ματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.

Ειδικά για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος, είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Πηγή enikonomia.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΦορολογική ενημερότητα
Previous Post

Συντάξεις: Ποιες ανατροπές έρχονται στα πλασματικά, ποιους θίγουν, ποιους ευνοούν

Next Post

Σιάτιστα – Δεκαπενταύγουστος. Παρουσία του Υ.Μ.ΑΘ. Κώστα Γκιουλέκα. Οι δηλώσεις για το έθιμο

Next Post
Σιάτιστα – Δεκαπενταύγουστος. Παρουσία του Υ.Μ.ΑΘ. Κώστα Γκιουλέκα. Οι δηλώσεις για το έθιμο

Σιάτιστα - Δεκαπενταύγουστος. Παρουσία του Υ.Μ.ΑΘ. Κώστα Γκιουλέκα. Οι δηλώσεις για το έθιμο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: «Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες για τις καταστροφές του 2024 και του 2025»
  • 50η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στο Δήμο Κοζάνης
  • Στις 15 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του δολοφόνου με το τσεκούρι στην Εφορία Κοζάνης – Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των Θ.Πλιατσίδου και Μ.Μαστρανέστη – Βίντεο με δηλώσεις του Ι. Ποδιώτη και του δικηγόρου του αδικοχαμένου Π. Ξανθόπουλου
  • Επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη και των Αντιπεριφερειάρχων κ. Σαββόπουλου και κ. Χαρούμενου στη ΓΕΟΚ

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr