• Latest
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ: Η μάχη για τη σωτηρία της τηλεθέρμανσης είναι η μητέρα των μαχών.

21 Οκτωβρίου 2024
ΓΑΜΟΣ, ΝΥΦΗ

Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή

1 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια

1 Ιουνίου 2025
Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

31 Μαΐου 2025
Νίκος Παπαθανάσης

Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο

31 Μαΐου 2025
Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

31 Μαΐου 2025
Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

31 Μαΐου 2025
Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

31 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

31 Μαΐου 2025
Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

31 Μαΐου 2025
Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

31 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Βοΐου

31 Μαΐου 2025
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Ιούνιο 2025

31 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ: Η μάχη για τη σωτηρία της τηλεθέρμανσης είναι η μητέρα των μαχών.

sierafm by sierafm
21 Οκτωβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Τις τελευταίες μέρες οι τρεις Δήμοι, Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, δέχτηκαν έναν πρωτοφανή και καλά ενορχηστρωμένο εκβιασμό από τη ΔΕΗ προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία μαζί της, η οποία κατοχυρώνει και βγάζει κερδισμένη μόνο την ίδια. Την ίδια ώρα, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, επέλεξε το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, στην καλύτερη περίπτωση, ή του συμπαραστάτη της ΔΕΗ, στη χειρότερη. Κι όλα αυτά, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης είχε προετοιμάσει, όπως όφειλε, το δίκτυο της τηλεθέρμανσης της και απλώς περίμενε να πάρει θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση που υπάρχει μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και ΔΕΗ, για ν’ αρχίσει να το προθερμαίνει και να μπορέσει να ζεστάνει τα σπίτια των καταναλωτών στην ώρα τους.

Σε ό,τι αφορά δε το Υπουργείο Ενέργειας δεν εκτέθηκε μόνο το ίδιο που αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον χιλιάδων πολιτών του Ελληνικού κράτους που κατοικούν στη Δυτική Μακεδονία, όπως το Σύνταγμα μας ορίζει, επέλεξε να υπηρετήσει το συμφέρον κάποιων μετόχων, εξέθεσε και τον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος το 2023 και σε δύο επισκέψεις του στην Κοζάνη είχε πει ξεκάθαρα πως ό,τι και να γίνει οι τηλεθερμάνσεις ήρθαν και θα μείνουν και θα λειτουργούν πάντα. Δυστυχώς όμως η ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. είχε άλλη γνώμη. Το γνωρίζει, άραγε, αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

Σε ό,τι αφορά την ήδη ψηφισμένη συμφωνία, είναι ξεκάθαρο πως μας οδηγεί σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για το πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να λειτουργεί στο άμεσο μέλλον η τηλεθέρμανση Κοζάνης, που για την περιοχή υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της και για τους κατοίκους ένα πολύτιμο αγαθό, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στα όσα προσέφερε ο τόπος μας λειτουργώντας ως η ενεργειακή καρδιά της χώρας για πολλές δεκαετίες.

Με τη συμφωνία αυτή

  • Η τιμή της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας και του κόστους που θα πληρώνει τελικά ο καταναλωτής θα εξαρτώνται από το χρηματιστήριο τιμών ενέργειας, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουμε ήδη, και τα πληρώνουμε βέβαια, στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Δεν κατοχυρώνεται με κανένα τρόπο η συνέχιση της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο διάστημα χρειαστεί ακόμα.
  • Δεσμεύεται η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης και οι άλλες δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις για τα επόμενα 15 χρόνια στις όποιες επιλογές αποφασίζει η ΔΕΗ, η οποία έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως μπορεί ν αλλάζει τους σχεδιασμούς της από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η στάση της με την Πτολεμαΐδα V, που πριν τη λειτουργήσει έλεγε πως θ αλλάξει το καύσιμο της (φυσικό αέριο) και μετά αποφάσισε να την κλείσει το 2026, τα λέει όλα.
  • Οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και σε ομηρεία οι Δήμοι, χωρίς η ΔΕΗ να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει καμιά από τις πολλές υποχρεώσεις που έχει προς την περιοχή μας.

Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πως αν φτάσαμε μέχρι εδώ φτάσαμε εξ αιτίας των λαθών και των παραλείψεων του παρελθόντος, για τα οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι για κανένα για να μας εκβιάζει και να προσπαθεί να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση μια περιοχή που ήδη βιώνει εδώ και πολλά χρόνια την κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Αναγνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις και η πράσινη ενέργεια, αλλά γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά τι σημαίνει για την οικονομία της περιοχής μας το κλείσιμο μιας Μονάδας λιγνίτη. Λέμε ναι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά δεν είναι δυνατόν σε μας να κλείνουν άρον άρον και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα οι Μονάδες λιγνίτη και σε άλλες χώρες (Γερμανία) να προσθέτουν κι άλλες για ν’ αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή και εμείς εκτός από εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είμαστε κάτοικοι και πολίτες αυτής της περιοχής που βιώνουν τα ίδια προβλήματα με όλους, είμαστε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για:

  1. Να εξασφαλιστεί από την Κυβέρνηση η επιχορήγηση της τιμής της θερμικής ενέργειας για να μην υποχρεωθούμε ως καταναλωτές να πληρώνουμε υπέρογκα και παράλογα ποσά για τη θέρμανση μας.
  2. Να διασφαλιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί η λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα η τηλεθέρμανση Κοζάνης.
  3. Να χρηματοδοτηθούν στο 100% τα έργα που απαιτούνται για τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τη ΣΗΘΥΑ.

Άποψη μας είναι πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν προτιμότερο η ΣΗΘΥΑ να είναι ιδιοκτησία των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης , οι οποίες θα μπορούσαν να την κατασκευάσουν χωρίς τη μεσολάβηση της ΔΕΗ εφόσον εξασφαλιζόταν από το κράτος η χρηματοδότηση της στο 100%. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν στο 100% και η βιωσιμότητα της αλλά και το συμφέρον των καταναλωτών της.

Η διατήρηση σε λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης και η φθηνή θέρμανση για όλους τους πολίτες δεν είναι μια απλή μάχη, αλλά η μητέρα των μαχών για την περιοχή που δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποστεί μια ακόμα μεγάλη ήττα, που θα τη βουλιάξει ακόμα περισσότερο στην ύφεση και θα την οδηγήσει σε ερήμωση. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να δώσουμε τον αγώνα όσο πιο δυνατά μπορούμε.

Από το Δ.Σ.

Tags: Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ
Previous Post

Time to Move Kozani – Κυνήγι Θησαυρού και Εκπαιδευτικές Δράσεις στην Κοζάνη από την GO Alive

Next Post

Δήμος Βοΐου: Εμποροπανήγυρη στο Τσοτύλι 25 & 26 Οκτωβρίου

Next Post
Δήμος Βοΐου: Εμποροπανήγυρη στο Τσοτύλι 25 & 26 Οκτωβρίου

Δήμος Βοΐου: Εμποροπανήγυρη στο Τσοτύλι 25 & 26 Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή
  • 50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια
  • Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης
  • Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο
  • Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr