«Καλλιόπη Βέττα: Η κλειστή Μ.Ε.Θ. στο Μποδοσάκειο εδώ και έναν χρόνο, αποδεικνύει την κυβερνητική αδιαφορία για το Ε.Σ.Υ. στην Π.Ε. Κοζάνης» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης.
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Εξακολουθεί να μην λειτουργεί η Μ.Ε.Θ. στο Μποδοσάκειο έναν χρόνο μετά το κλείσιμο της, ενώ τα προβλήματα και οι ανησυχίες μεγαλώνουν»
Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το πρόβλημα με την κλειστή Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου, αλλά και τις ευρύτερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. στην περιοχή.
Ειδικότερα, η Μ.Ε.Θ. παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο, καθώς έμεινε μόνο με έναν διαθέσιμο ιατρό τον Νοέμβριο του 2023, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 διέθετε τέσσερεις. Έκτοτε, δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών, με σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, που, εκτός των άλλων, στήριξε την υγεία των πολιτών, στην περίοδο της πανδημίας, ως περιφερειακή μονάδα αναφοράς.
Στις 17 Ιουνίου 2024, όταν και συζητήθηκε στην Βουλή η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση της κ. Βέττα για το θέμα των ΜΕΘ της Π.Ε. Κοζάνης, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας δεν έκανε καν μνεία στο θέμα του Μποδοσάκειου, αναλωνόμενος σε εξαγγελίες για κίνητρα και μοριοδοτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: οι προκηρύξεις με τα ανεπαρκή και ισχνά κίνητρα, είναι άγονες…
Η ίδια συνθήκη, της υποστελέχωσης και της απαξίωσης, διαπιστώνεται και σε άλλα τμήματα και κλινικές, για παράδειγμα στην Ογκολογική, ενώ οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, δείχνουν την προχειρότητα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα, αντί να τα λύσει.
Οι εργαζόμενοι, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι σε μεγάλη αναστάτωση, γι΄ αυτό εξάλλου προχώρησαν σε μια ευρεία σύσκεψη την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ ο προβληματισμός εντείνεται από διαρροές ότι επίκειται αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη με περιστολή ή και κλείσιμο δομών και κλινικών σε όλη την Ελλάδα, και δη στην Δυτική Μακεδονία.
Όπως τονίζει η κ. Βέττα, αντί να ενισχύονται τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, αποδυναμώνονται, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά υπάρχει η υποτιθέμενη ρήτρα μετάβασης, γεγονός που πλήττει το αγαθό της δημόσιας υγείας και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες της περιοχής.
Ως εκ τούτου τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
- Γιατί παραμένει κλειστή η Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου εδώ και έναν χρόνο; Πότε επιτέλους θα ανοίξει η Μονάδα με ικανή στελέχωση για την πλήρη ανάπτυξη κλινών;
- Διαψεύδει ή επιβεβαιώνει τις εκ νέου πληροφορίες για κλείσιμο δομών και κλινικών, καθώς και για ιδιωτικοποίηση δομών του Ε.Σ.Υ. στην Δυτική Μακεδονία;
- Ποιο είναι το ποσοστό κάλυψης των οργανογραμμάτων στα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Εξακολουθεί να μην λειτουργεί η Μ.Ε.Θ. στο Μποδοσάκειο έναν χρόνο μετά το κλείσιμο της, ενώ τα προβλήματα και οι ανησυχίες μεγαλώνουν»
Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στις υγειονομικές δομές με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την στελέχωσή τους, γεγονός που πλήττει το αγαθό της δημόσιας υγείας και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες της περιοχής.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μ.Ε.Θ. στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας ΄΄Μποδοσάκειο΄΄, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο ακριβώς, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 υπηρετούσαν στην Μονάδα τέσσερεις ιατροί, ενώ τον Νοέμβριο του 2023 έμεινε μόνο ένας, με αποτέλεσμα το κλείσιμό της, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μονάδα υψηλών προδιαγραφών με δυνατότητα παροχής φροντίδας σε πολυσύνθετα περιστατικά κι ενώ, παράλληλα, έχουν διατεθεί για την αναβάθμισή της σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία χρόνια. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι υπήρξε με ιδιαίτερη επιτυχία υπερτοπική μονάδα αναφοράς την περίοδο της πανδημίας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα: η Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου έχει αφεθεί στο έλεός της, εδώ και έναν χρόνο, χωρίς να υπάρχει σπουδή και κινητοποίηση για αλλαγή της κατάστασης.
Στις 17 Ιουνίου 2024, συζητήθηκε στην Βουλή η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που είχα καταθέσει για τα προβλήματα με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Π.Ε. Κοζάνης. Στην συζήτηση, υπήρξαν για μία ακόμη φορά υποσχέσεις και εξαγγελίες για αντιμετώπιση της υποβάθμισης των δύο Γενικών νοσοκομείων της περιοχής, οι οποίες έμειναν για μια ακόμη φορά απραγματοποίητες.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σήμερα. Οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων εξακολουθούν να παραμένουν άγονες, ως συνέπεια των ελλιπών κινήτρων που δίνονται, ενώ τα κίνητρα μετακίνησης είναι ισχνά και ατελέσφορα. Για την Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου, μάλιστα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη, παρά μόνον αραιές, περιστασιακές πλέον, εξαγγελίες.
Η ίδια συνθήκη, ήτοι της υποστελέχωσης και της εγκατάλειψης, υφίσταται και σε άλλες μονάδες του Νοσοκομείου, καθώς, για παράδειγμα, το Ογκολογικό τμήμα, που καλύπτει μεγάλο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει γιατρούς, με συνέπεια το κλείσιμό του.
Ως εκ τούτου, στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και του Επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Στην σύσκεψη διατυπώθηκαν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον του αλλά και σοβαρότατες καταγγελίες για την υποβάθμιση και την απαξίωσή του.
Παράλληλα, προβληματισμός δημιουργείται από έτερες πρωτοβουλίες της αρμόδιας 3ης Υ.ΠΕ., όπως η απόφαση για μετακίνηση 3 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο, γεγονός που αποδεικνύει τον αποσπασματικό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Υγεία των πολιτών, με εμβαλωματικές και πρόχειρες λύσεις που μετακυλίουν τα προβλήματα.
Επιπρόσθετα, προκαλείται ανησυχία στην κοινή γνώμη από πληροφορίες για ανακίνηση του θέματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, για αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και περιστολή ή και κλείσιμο δομών και κλινικών σε όλη την Ελλάδα, και δη στην Δυτική Μακεδονία.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά την ουδόλως εφαρμοσμένη ρήτρα απολιγνιτοποίησης που προέβλεπε ειδική μέριμνα για την περιοχή, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βεβιασμένης και άδικης μετάβασης.
Επειδή η Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ΄΄Μποδοσάκειο΄΄ παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο, με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη,
Επειδή οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για την στελέχωσή της έχουν μείνει απραγματοποίητες,
Επειδή το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται ενίσχυση, χρηματοδότηση και στελέχωση, όχι βεβιασμένες μετακινήσεις που συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν τα προβλήματα,
Επειδή η Δυτική Μακεδονία ευρύτερα και η περιοχής της Εορδαία, ειδικότερα, βάλλεται από την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Γιατί παραμένει κλειστή η Μ.Ε.Θ. του Μποδοσάκειου εδώ και έναν χρόνο; Πότε επιτέλους θα ανοίξει η Μονάδα με ικανή στελέχωση για την πλήρη ανάπτυξη κλινών;
- Διαψεύδει ή επιβεβαιώνει τις εκ νέου πληροφορίες για κλείσιμο δομών και κλινικών, καθώς και για ιδιωτικοποίηση δομών του Ε.Σ.Υ. στην Δυτική Μακεδονία;
- Ποιο είναι το ποσοστό κάλυψης των οργανογραμμάτων στα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας