Όταν σκεφτόμαστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στη διατροφή και την κατανάλωση ζάχαρης.
Και ενώ η πρόσληψη υδατανθράκων, ειδικά εκείνων με προστιθέμενη ζάχαρη και χωρίς φυτικές ίνες, παίζει καθοριστικό ρόλο, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης.
Υπάρχουν και άλλες συνήθειες, άσχετες με τη διατροφή, που επηρεάζουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο σώμα. Αν έχετε παρατηρήσει υψηλά επίπεδα στις αιματολογικές σας εξετάσεις ή νιώθετε την ενέργειά σας ασταθή, σύμφωνα με σχετικές ερευνες, οι εξής τέσσερις παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο:
1. Στρες
Το στρες ενεργοποιεί την έκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε σύντομες καταστάσεις άγχους, αυτό είναι ωφέλιμο, καθώς προετοιμάζει το σώμα για να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις. Όταν όμως το στρες γίνεται χρόνιο, οι υψηλές συγκεντρώσεις κορτιζόλης διατηρούν αυξημένα τα επίπεδα σακχάρου.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν και η εξάλειψη του στρες δεν είναι πάντα εφικτή, η διαχείρισή του είναι δυνατή. Δοκιμάστε τον διαλογισμό, τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης άγχους ή τη χρήση προσαρμογόνων βοτάνων, όπως η ασβαγκάντα, η βαλεριάνα και η λεβάντα.
2. Κακός ύπνος
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου, καθώς αυξάνει την κορτιζόλη και μειώνει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη γλυκόζη. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας, οδηγώντας σε αυξημένη όρεξη και μειωμένο κορεσμό.
Τι μπορείτε να κάνετε: Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά. Βελτιώστε την υγιεινή του ύπνου αποφεύγοντας τις οθόνες πριν ξαπλώσετε και διατηρώντας το δωμάτιο δροσερό και άνετο.
3. Καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού
Η ώρα που τρώτε επηρεάζει τη μεταβολική σας δραστηριότητα. Το σώμα είναι πιο αποδοτικό στην επεξεργασία της γλυκόζης τις πρωινές ώρες. Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου.
Τι μπορείτε να κάνετε: Προτιμήστε να καταναλώνετε το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ενέργειας σας στο πρωινό και το μεσημεριανό. Διατηρήστε το βραδινό σας γεύμα ελαφρύ και καταναλώστε το όσο πιο νωρίς μπορείτε.
4. Έλλειψη άσκησης
Η φυσική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Ακόμα και μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε την καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάντε τακτικά διαλείμματα για περπάτημα και εντάξτε τόσο καρδιοαναπνευστική άσκηση όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας.
Κάντε τις κατάλληλες αλλαγές
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αν και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, το στρες, ο ύπνος, οι ώρες γευμάτων και η φυσική δραστηριότητα επηρεάζουν εξίσου. Εξετάστε λοιπόν προσεκτικά τον τρόπο ζωής σας και κάντε τις κατάλληλες αλλαγές για καλύτερη υγεία και ευεξία.
Πηγή: Newsbeast.gr