• Latest
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις-Νέες διευκρινίσεις για τη μείωση του φόρου

19 Μαρτίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά

12 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26

12 Ιουλίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

12 Ιουλίου 2026
Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

12 Ιουλίου 2026
Οχιά φιδι

Σιάτιστα: Κατέληξε στο νοσοκομείο από τσίμπημα φιδιού

12 Ιουλίου 2026
Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

12 Ιουλίου 2026
Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

12 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Εφτά χρόνια κάθειρξη σε χειρουργό για τον θάνατο 14χρονης από γαστρικό δακτύλιο

12 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πέθανε ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μετά από καταδίωξη

12 Ιουλίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Η καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με καρδιολόγους και διατροφολόγους

12 Ιουλίου 2026
τζετ σκι, jet ski

Νεκρός 36χρονος σε βόλτα με jet ski

12 Ιουλίου 2026
Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin το 2010 με τους τρεις νεκρούς -Αναζητείται μια γυναίκα που ζει στο εξωτερικό

Επιστρέφει στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως είναι αθώα η καταζητούμενη για τον εμπρησμό της Marfin

12 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις-Νέες διευκρινίσεις για τη μείωση του φόρου

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
0
SHARES
22
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα ευκαιρία για να «ξεφουσκώσουν» τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και να καταβάλλουν λιγότερο φόρο από τον υφιστάμενο θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό θα αφορά όσους έχουν εντοπίσει λάθη και παραλείψεις στο Ε9 και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την αρχική ή τροποποιητική δήλωση του έτους 2025 για το θέμα αυτό.

Πρόκειται για την εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» η οποία είναι θέμα ωρών να ανοίξει. Όπως γνωστοποιεί ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος  μιλώντας στο enikonomia.gr «η  πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανοίξει σήμερα γύρω στις 14.00 με 15.00» .

Επίσης αναφέρεται στη διαδικασία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του φόρου. «Δεν νομίζω πως θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι πρότινος. Ωστόσο αυτά είναι θέματα της ΑΑΔΕ» υπογραμμίζει ο κ.Τσάπαλος.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9. Αναλυτικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

  • Θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση Ε9.  Εν συνεχεία θα πρέπει να κλικάρουν στο «Δημιουργία Δήλωσης Ε9» και  να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην περιουσιακή τους κατάσταση.
  • Έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στον πίνακα 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ακίνητα ή να τροποποιήσουν ή να διαγράψουν.Το ίδιο μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι και στον πίνακα 2  (γήπεδα).
  • Θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία για το ακίνητο σε περίπτωση που προσθέσουν στο Ε9  ένα σπίτι. Κάποια από τα πεδία αυτά αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα, το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Επίσης, θα πρέπει να γίνει γεωγραφικός εντοπισμός ακινήτου μέσω του νομού, του δημοτικού διαμερίσματος ή του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν γίνει μεταβολή ακινήτου, τότε μπορεί να γίνει τροποποίηση μόνο των περιγραφικών στοιχείων του σπιτιού.
  • Θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος για τα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Αλλά θα πρέπει να γίνει και συμπλήρωση στοιχείων που αφορούν:

α. στα συμβόλαια  (αριθμός και ημερομηνία)

β. στη διαθήκη εφόσον υπάρχει.

  • Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία  των μεταβολών, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω της προεπισκόπησης  να ελέγξουν την περιουσιακή τους κατάσταση και μετά να επιλέξουν την οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9. Και μπορούν να μεταφέρουν τη δήλωση στο επόμενο έτος εάν το επιθυμούν.

Τα συχνά λάθη

Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να «τσεκάρουν» στους κωδικούς του Ε9 εάν είναι ορθά συμπληρωμένα μεταξύ άλλων τα εμπράγματα δικαιώματα, ο όροφος, τα ημιτελή κτίσματα, τα αγροτεμάχια, το κτίσμα σε αγροτεμάχιο, το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, τους βοηθητικοί χώρους, τους υπαίθριους χώρους της κατοικίας γιατί σε αυτά γίνονται συχνά λάθη και μετά «φουσκώνει »ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Οι τρόποι εξόφλησης του φόρου

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ 2025 με διαφορετικούς τρόπους. Αναλυτικά:

  • Πρώτος τρόπος: Να γίνει η εξόφληση του φόρου εφάπαξ χωρίς έκπτωση.
  • Δεύτερος τρόπος: Να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο πληρωμής θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πρώτη δόση θα πρέπει να αποπληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2025.
  • Τρίτος τρόπος: Να ενταχθεί η οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.

Νέες διευκρινίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στη ερώτηση για το εάν ο ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να συμπεριληφθεί  στο πακέτο για τη μείωση των φόρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομικών ξεκαθαρίζει στο enikonomia.gr πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή ».

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως εξεταζόταν να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ κυρίως για τις μικρές ιδιοκτησίες.

 

Της Κατερίνας Φεσσά

Πηγή enikonomia.gr

Tags: ΕΝΦΙΑ
Previous Post

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Ενημέρωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Next Post

Θωμαή Κορδίστα: Αυτοκράτορας και στον εκφοβισμό (bullying) υπαλλήλων

Next Post
Θωμαή Κορδίστα: Αυτοκράτορας και στον εκφοβισμό (bullying) υπαλλήλων

Θωμαή Κορδίστα: Αυτοκράτορας και στον εκφοβισμό (bullying) υπαλλήλων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά
  • Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»
  • Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία
  • Σιάτιστα: Κατέληξε στο νοσοκομείο από τσίμπημα φιδιού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr