Αλλάζουν όλα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νέες ψηφιακές διαδικασίες με σκοπό την επιτάχυνση των προσλήψεων.
Η νέα εποχή εγκαινιάζεται το 2025, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΣΕΠ οι διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού θα διεξαχθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την έναρξη μέχρι και το πέρας της διαδικασίας.
Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή, η οποία εκσυγχρονίζει τη διαδικασία προσλήψεων, αλλά υπόσχεται και μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτητα και αποδοτικότητα.
Η κορυφαία καινοτομία αφορά τη διεξαγωγή του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1Γ/2025 – ΦΕΚ 14/17.04.2025/τ. ΑΣΕΠ), ο οποίος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον των προσλήψεων στο Δημόσιο, χάρη στην ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και πρωτοκόλλων που διασφαλίζουν την αμεροληψία και την ταχύτητα.
Οι υποψήφιοι που πληρούν τα τυπικά προσόντα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας από 29 Απριλίου έως 14 Μαΐου 2025.
Στη συνέχεια, θα κληθούν να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για την ημέρα και την ώρα των εξετάσεων. Η επιλογή της ημερομηνίας θα γίνεται στο μέτρο του δυνατού βάσει διαθεσιμότητας, δίνοντας ευελιξία στους συμμετέχοντες.
Το μοντέλο αυτό θυμίζει έντονα τον τρόπο προγραμματισμού των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύοντας τη δυναμική της τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση.
Επιπλέον, η ταυτοποίηση των υποψηφίων θα γίνεται με χρήση QR code, ώστε να διασφαλίζονται η ακρίβεια και η ταχύτητα της διαδικασίας. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχει πλήρης τεχνολογική υποδομή.
Πρόκειται επί της ουσίας για το δεύτερο μεγάλο βήμα αλλαγής στη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς συνοδεύει την καινοτομία της δεξαμενής. Η στόχευση της κυβέρνησης αλλά και των ανθρώπων του ΑΣΕΠ είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής υποψηφίων, από τους οποίους το ΑΣΕΠ θα μπορεί να αντλεί στελέχη για το Δημόσιο.
Ουσιαστικά, η πρόσκληση θα απευθύνεται προς όποιον ή όποια επιθυμεί να εργαστεί στο Δημόσιο και όχι σε συγκεκριμένο οργανισμό. Η ανταπόκριση όσων πληρούν τα τυπικά κριτήρια θα δημιουργήσει μια μόνιμη δεξαμενή στελεχών, από την οποία το Δημόσιο, με βάση πάντα τα προσόντα αλλά και τις απαιτήσεις κάθε θέσης, θα μπορεί να επιλέγει στελέχη.
Η αρχή έγινε με την έκδοση της προκήρυξης 1ΓΒ/2025 (ΦΕΚ 13/14.04.2025/τ. ΑΣΕΠ), η οποία αφορά την πλήρωση 2.084 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Οι θέσεις καλύπτονται από επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και αφορούν διάφορους κλάδους και ειδικότητες σε φορείς του Δημοσίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις 30 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου 2025.
Παράλληλα, προετοιμάζεται και η προκήρυξη 2ΓΒ/2025, η οποία έχει ήδη αποσταλεί για συμφωνία σε 184 δημόσιους φορείς. Η νέα προκήρυξη προβλέπει την πλήρωση 4.242 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), επίσης από επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού.
Η δημοσίευσή της αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου, ενισχύοντας περαιτέρω τη μαζική κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με σύγχρονα και αντικειμενικά κριτήρια.
Τράπεζα θεμάτων
Οι εξετάσεις θα γίνουν σε πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα και θα περιλαμβάνουν δύο κύρια σκέλη:
Τεστ γνώσεων, με ερωτήσεις από προκαθορισμένα θεματικά πεδία.
Τεστ δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, ώστε να αξιολογηθούν η αναλυτική σκέψη, η κρίση και η αποδοτικότητα των υποψηφίων.
Για το τεστ γνώσεων έχει δημιουργηθεί τράπεζα θεμάτων, η οποία θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους μετά την υποβολή των αιτήσεων. Ετσι, οι υποψήφιοι θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν με βάση το περιεχόμενο που θα εξεταστούν, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Η ηλεκτρονικοποίηση των εξετάσεων επιτρέπει ταχεία έκδοση των αποτελεσμάτων, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παραδοσιακά χαρακτήριζαν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Προγραμματισμοί
Ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός δεν αφορά μόνο προσλήψεις για το 2025. Αντιθέτως, αποτελεί τη βασική δεξαμενή για την κάλυψη θέσεων τα έτη 2026 και 2027.
Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας -δηλαδή η έκδοση προκηρύξεων για διορισμούς βάσει των αποτελεσμάτων- θα πραγματοποιηθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν θα έχουν εγκριθεί οι προγραμματισμοί προσλήψεων του επόμενου έτους και θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι σχετικές ανάγκες των φορέων.
Σημαντική καινοτομία αποτελεί και η θέσπιση παραβόλου 25 ευρώ για το πρώτο στάδιο. Η απόφαση αυτή στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου των «άσκοπων αιτήσεων», το οποίο κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό έφτασε σε ποσοστά άνω του 30%. Το φαινόμενο αυτό προκαλούσε σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς χιλιάδες υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση, αλλά τελικά δεν προσέρχονταν να εξεταστούν.
Διορισμός εντός έτους
Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, το ΑΣΕΠ επιχειρεί για πρώτη φορά να ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο προσλήψεων -από την προκήρυξη έως τον διορισμό- μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Ηδη, με την πλήρωση των θέσεων ΤΕ και ΠΕ μέσω των προκηρύξεων 1ΓΒ/2025 και 2ΓΒ/2025 μηδενίζονται οι εκκρεμότητες για τις εγκεκριμένες θέσεις έως και το 2025.
Παράλληλα, οι επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού έχουν τουλάχιστον άλλες δύο ευκαιρίες να διεκδικήσουν θέση σε ειδικές προκηρύξεις για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ). Η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στον πυρήνα των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.
Ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός λειτουργεί ως πιλότος για ένα πιο ευέλικτο, σύγχρονο και διαφανές σύστημα προσλήψεων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.
Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ΑΣΕΠ δεν θα αποτελεί απλώς έναν θεσμό αξιολόγησης, αλλά τον βασικό πυλώνα ενός μοντέρνου, ψηφιακού Δημοσίου.
Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη: «Eχέγγυο αντικειμενικότητας και διαφάνειας»
Ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας του ΑΣΕΠ απέναντι στην ελληνική κοινωνία υπήρξε ένα από τα πλέον ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού, την οποία κάναμε πράξη μέσα από μια δέσμη μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη του έργου του. Στόχος μας είναι το ΑΣΕΠ όχι μόνο να εξακολουθεί να αποτελεί εχέγγυο αντικειμενικότητας και διαφάνειας στη διαδικασία των προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, αλλά να διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων στο ελληνικό Δημόσιο.
Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση σταδίων της διαδικασίας, αλλά και πρωτίστως με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων επιθυμούμε και επιχειρούμε να μειώσουμε δραστικά τον χρόνο που απαιτείται από τη στιγμή της προκήρυξης νέων θέσεων στο Δημόσιο μέχρι το διορισμό των ενδιαφερομένων, θέτοντας οριστικά τέλος στην «ομηρία» της εκκρεμότητας που βίωναν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτή την προσέγγιση, η διεξαγωγή για πρώτη φορά του διαγωνισμού με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα στο καλοκαίρι αποδεικνύει πως όχι μόνο μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχυ, αλλά να περιφρουρήσουμε ακόμη περισσότερο τον αδιάβλητο χαρακτήρα του ΑΣΕΠ, ο οποίος περνά στην ψηφιακή εποχή, χωρίς να στερείται τις αξίες και την παρακαταθήκη του.