• Latest
Εράτυρα:: Ημερίδα,  «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές»

Ημερίδα με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές”, 10/5/2025, Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας

30 Απριλίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Εθνικά επικίνδυνη η εκχώρηση της Ενεργειακής ασφάλειας της Χώρας και θυσία χωρίς αντίκρισμα η Δυτική Μακεδονία

4 Μαΐου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Πώς προχωρά η συγκεντροποίηση της αιμοδοσίας-Ποια νοσοκομεία έχουν συνδεθεί με το ΕΚΕΑ

4 Μαΐου 2026
Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Πρίντεζης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζηβρέττας.  Η καρδιά του αθλητισμού χτύπησε δυνατά στην Καστοριά

Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Πρίντεζης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζηβρέττας. Η καρδιά του αθλητισμού χτύπησε δυνατά στην Καστοριά

4 Μαΐου 2026
απατη

Απίστευτη απάτη μέσω ΑΙ – Βάζουν τον Άγιο Παΐσιο να τους ζητά να γράψουν «Αμήν» και τους τρώνε χρήματα

4 Μαΐου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Άνδρας εισέβαλε σε τράπεζα με σφυρί και απειλούσε τους εργαζομένους

4 Μαΐου 2026
Παρσουσίαση Musical από το Καλλιτεχνικό Γυμνασίο με Λ.Τ. Κοζάνης

Παρσουσίαση Musical από το Καλλιτεχνικό Γυμνασίο με Λ.Τ. Κοζάνης

4 Μαΐου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια 

4 Μαΐου 2026
 Παρουσίαση του βιβλίου «Μετέωρος» του Ρίντβαλντ Δήμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 Παρουσίαση του βιβλίου «Μετέωρος» του Ρίντβαλντ Δήμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

4 Μαΐου 2026
Φως στον δρόμο προς Σιάτιστα – Ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα!

Φως στον δρόμο προς Σιάτιστα – Ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα!

4 Μαΐου 2026
παιδι

Επτάχρονος κατάπιε ελατήριο γομολάστιχας και σφηνώθηκε στον πνεύμονά του

4 Μαΐου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Η συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και οι προκλήσεις για τους φορείς

ΔΙΑΔΥΜΑ: Η συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και οι προκλήσεις για τους φορείς

4 Μαΐου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ: Εκδήλωση με θέμα: «Επαναχρησιμοποίηση & Ανακύκλωση στην πράξη» στο Εμπόριο Εορδαίας

ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ: Εκδήλωση με θέμα: «Επαναχρησιμοποίηση & Ανακύκλωση στην πράξη» στο Εμπόριο Εορδαίας

4 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ημερίδα με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές”, 10/5/2025, Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας

sierafm by sierafm
30 Απριλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Εράτυρα:: Ημερίδα,  «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές»
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα (οικονομική και άλλη) οδηγεί στην αύξηση της πολυπλοκότητας αλλά και της αστάθειας του περιβάλλοντος που με την σειρά του οδηγεί στην κλιματική κρίση και σε ακραίες φυσικές καταστροφές.

Αυτές με την σειρά τους οδηγούν σε αυξημένες τεχνικές και οικονομικές δράσεις για την αντιμετώπισή των συνεπειών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει, αν θέλουμε να μιλούμε για πραγματικά βιώσιμη ζωή και ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτής της θετικής ανάδρασης πολυπλοκότητας-αστάθειας του περιβάλλοντος δεν είναι ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό.

Προς το παρόν τα επιστημονικά εργαλεία στην διάθεσή μας για τον σκοπό αυτό είναι  μάλλον πενιχρά, παρ’ όλη την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης. Ελπίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και συναφείς κλάδοι θα μπορέσουν να αποδειχθούν ότι είναι το επιστημονικό εργαλείο καλύτερης  κατανόησης και μοντελοποίησης των ακραίων φυσικών φαινομένων,  και να συμβάλουν ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της αποσταθεροποίησης του περιβάλλοντος.

Από πρακτικής πλευράς, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των πλημμυρών και δασικών πυρκαϊών, είναι πρώτη προτεραιότητα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί αύξηση της έντασης και συχνότητας σχετικών ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Τέτοια συμβάντα παρατηρούνται εντατικά από τους επιστήμονες και παράγουν πληθώρα δεδομένων,  π.χ., δορυφορικές εικόνες, εικόνες drone και αεροφωτογραφίες, μετεωρολογικά δεδομένα, δασικά δεδομένα, αλλά και από πολλούς ιδιώτες που ανεβάζουν πάρα πολλές αλλά και πολύ χρήσιμες αναρτήσεις, εικόνες και βίντεο στα κοινωνικά μέσα.   Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ρομποτική, αλλά και η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων ήδη συνδράμουν στην έγκαιρη και ακριβή ανάλυση αυτού του τεράστιου ετερογενούς όγκου των δεδομένων με σκοπό την πρόληψη έναρξης, την σωστή πρόβλεψη εξέλιξης  ενός ακραίου φαινομένου φυσικής καταστροφής, αλλά και την βέλτιστη διαχείρισή του. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών και των επιπτώσεων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, π.χ., μέσω της βέλτιστοποίησης των προειδοποιήσεων της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της εκκένωσης οικισμών. Τέλος συμβάλουν στην πλήρη και γρήγορη αποτύπωση των καταστροφών, ώστε να υιοθετηθούν κατάλληλες πολιτικές αποκατάστασης αλλά και επικαιροποίησης των σχεδίων βέλτιστης  αντιμετώπισης παρόμοιων μελλοντικών φαινομένων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει την ημερίδα “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές” το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, στις 9:30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας, Δήμος Βοΐου, Π.Ε. Κοζάνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Western Macedonia Model Forest, το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Μ. και την Τοπική Κοινότητα Εράτυρας Κοζάνης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και την τοποθεσία της Ημερίδας μπορούν να βρεθούν στην σελίδα:  ΗΜΕΡΙΔΑ “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές” – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Ημερίδα αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση και συζήτηση των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Από τη μία πλευρά, αναμένεται να παρουσιαστούν σύγχρονα εργαλεία και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, και από την άλλη, οι εξελίξεις γύρω από την πρόληψη καταστροφών.

Η Ημερίδα, που είναι ίσως πανελλαδική πρώτη για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό σε τεχνολογικά θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει την βιομηχανική παράδοση για να αναπτύξει εγχώρια τεχνογνωσία στο σπουδαίο αυτό αντικείμενο, στην μετάβασή της στην μετα-λιγνιτική εποχή.

Οι ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικοί από το χώρο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και από το πεδίο της πολιτικής προστασίας. Tο ερευνητικό έργο Horizon Europe  TEMA https://tema-project.eu/ που ασχολείται με θέματα ανάλυσης μεγάλων δεδομένων φυσικών καταστροφών, θα συνεισφέρει στην Ημερίδα με δύο επιστημονικές ομιλίες για την σχέση της ΤΝ με το περιβάλλον και για την χρήση της στην πρόβλεψη, ανάλυση, διαχείριση και αποτύπωση των φυσικών καταστροφών (πυρκαϊών, πλημμυρών).

Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, φορείς αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τις νέες τεχνολογίες και τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη καταστροφών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες από το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας Κοζάνης, που έχει οργανώσει πολλά ιδιαίτερα αξιόλογα επιστημονικά συνέδρια τα τελευταία χρόνια. Η Εράτυρα, όπως άλλωστε και όλη η Δυτική Μακεδονία, από παλιά ήταν ‘τόπος γραμμάτων’  (20 καθηγητές Πανεπιστημίου κατάγονται από την Εράτυρα) και θέλει να συμβάλει στην εκπαίδευση του κοινού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ι. Πήτας

Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ

Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA)

Tags: ΕΡΑΤΥΡΑΗΜΕΡΙΔΑΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Συνάντηση εργασίας στη Νεάπολη για τα κτήρια του τυροκομείου και των αποθηκών της πρώην Ένωσης

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Πρωτομαγιά στο Δάσος «Κουρί» – Τι πρέπει να προσέχουμε!

Next Post
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Δήμος Κοζάνης: Πρωτομαγιά στο Δάσος «Κουρί» - Τι πρέπει να προσέχουμε!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ζεμπιλιάδου: Εθνικά επικίνδυνη η εκχώρηση της Ενεργειακής ασφάλειας της Χώρας και θυσία χωρίς αντίκρισμα η Δυτική Μακεδονία
  • Πώς προχωρά η συγκεντροποίηση της αιμοδοσίας-Ποια νοσοκομεία έχουν συνδεθεί με το ΕΚΕΑ
  • Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Πρίντεζης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζηβρέττας. Η καρδιά του αθλητισμού χτύπησε δυνατά στην Καστοριά
  • Απίστευτη απάτη μέσω ΑΙ – Βάζουν τον Άγιο Παΐσιο να τους ζητά να γράψουν «Αμήν» και τους τρώνε χρήματα
  • Άνδρας εισέβαλε σε τράπεζα με σφυρί και απειλούσε τους εργαζομένους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr