• Latest

Πέλεκον 2018: Η συνέντευξη τύπου, για τις μέρες γιορτών Βοΐου. Βίντεο..

12 Ιουνίου 2018
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Νέα καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή

7 Ιουνίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή σιδήρων από κατάστημα αξίας 4.500 ευρώ

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέλεκον 2018: Η συνέντευξη τύπου, για τις μέρες γιορτών Βοΐου. Βίντεο..

sierafm by sierafm
12 Ιουνίου 2018
in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άνθρωποι που έλκουν την καταγωγή τους από το Βόιο, που έζησαν τα παιδικά και μαθητικά τους χρόνια σε χωριά του Βοΐου, στη συνέχεια σπούδασαν σε πανεπιστήμια και αναδείχτηκαν σπουδαίοι επιστήμονες και τεχνοκράτες, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και πέτυχαν, δεν ξέχασαν όμως ποτέ την γενέτειρά τους και έκλειναν πάντα το Βόιο μέσα στην ψυχή και την καρδιά τους, νιώθοντας έτσι κάθε είδους μεγαλείο!

Οι Βοϊώτες δεν ξεχνούν την πατρώα γη κι όπου να βρίσκονται, στα πέρατα κι ακόμα του κόσμου, παραμένουν ρέκτες της τοπικής τους ιστορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους παράδοσης και λάτρεις του Βοΐου.

Μια ομάδα ανθρώπων, εσωτερικών μεταναστών κυρίως, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εκδηλώσεων για ένα δεκαήμερο σε κωμοπόλεις και χωριά του Βοΐου, όπως Σιάτιστα, Πελεκάνο, Εράτυρα, Νεάπολη, Αλιάκμονα, με την ονομασία «Πέλεκον. Μέρες Γιορτών Βόϊου», εδώ και τρία χρόνια, και φέτος μπορούν να επαίρονται πως τα κατάφεραν και ανέδειξαν αυτές τις εκδηλώσεις ως θεσμό πλέον.

Στόχος των γιορτών Βοϊου είναι η ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της περιοχής Βοϊου και η αξιοποίσή τους ώστε να γίνεται ευρύτερα γνωστή και ως εκ τούτου ελκυσική και φιλόξενη, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων πληθυσμών.

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Σιάτιστας για τις εκδηλώσεις και τα θέματά τους, από τις 15 μέχρι 24 Ιουνίου.

Σημείο εκκίνησης και αναφοράς το χωριό Πελεκάνος ή Πέλκα πλέον δόκιμα ή ακόμα και Πολυκράτεια, κατά την άποψη ειδημόνων και επαϊόντων, όπως ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Αντώνης Κεραμόπουλος από τη Βλάστη, ο οποίος είπε το 1927 πως «κανονικά η Πέλκα θα έπρεπε να λέγεται Πολυκράτεια, επειδή προέρχεται από το βαθύ παρελθόν ως μια κραταιά κώμη, όπως αναδεικνύεται από τα κάστρα-τείχη που την προστατεύουν», τείχη που κατασκευάστηκαν στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων  «μέρες γιορτών Βοΐου» ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής, επισκέψεις στα κάστρα του Πέλεκον, η έκθεση τοπικών προϊόντων, συναυλίες για όλες τις ηλικίες και παραδοσιακά τοπικά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και μικροϋφαντικής, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ και άλλα πολλά.

Στη συνέντευξη τύπου χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας.

Η Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος, με καταγωγή από τον Πελεκάνο, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μίλησαν οι, Δημήτρης Κωστόπουλος, επ. εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης, με θέμα «Οι Ελιμειώτες στρατηγοί στο πλευρό του Μ. Αλεξάνδρου», Λάζαρος Κώτσικας, πολιτικός μηχανικός και δρ. στην πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Σιατιστινή ζωγράφο των εθνικών αγώνων Θάλεια Φλωρά Καραβία από τη Σιάτιστα, Γεώργιος Τσότσος, δρ. τοπογράφος μηχανικός, ο οποίος μίλησε για τα κάστρα της Γαλατινής και τη θέση τους στο οχυρωματικό δίκτυο της περιοχής, Μαρία Μαχαίρα, πρόεδρος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι που «αποτελεί τον κοινωνικό σύνδεσμο» και Στέργιος Τσιούμας, αρχιτέκτων-εικαστικός ο οποίος τόνισε την «επιστροφή στη γλώσσα αλλιώς η παράδοση θα γίνει delivery».

Από τη συνέντευξη απουσιάζαν ομιλητές λόγω υποχρεώσεων για τους οποίους έγινε και αναφορά.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε στο όνομα του Γιώργου Παπαδόπουλου, προέδρου της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, για την πολύτιμη και συνεχή προσφορά του.

Κείμενο efkozani.gr

Δείτε το βίντεο από tovoion.com

https://youtu.be/NiCMvOWein8

Tags: ΠΕΛΕΚΟΝ
Previous Post

Πέλεκον 2018: Ξεκίνημα με αφιέρωμα στη Θάλεια Φλωρά Καραβία

Next Post

Διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Κρόκου για την αποκατάσταση διαρροής

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Κρόκου για την αποκατάσταση διαρροής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη
  • Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς
  • Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr