Τρία φάρμακα θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν όσοι λάβουν αγωγή κατά της παχυσαρκίας μέσω του προγράμματος που θα παρέχεται στο πλαίσιο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για το Wegovy (σεμαγλουτίδη – semaglutide), το Ozempic (σεμαγλουτίδη – semaglutide) και το Mounjaro (τιρζεπατίδη – tirzepatide). Τα φάρμακα επιλέχτηκαν αφενός διότι κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και στην απώλεια βάρους.
Τα φάρμακα επιλέχτηκαν αφενός διότι κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί τα δύο τελευταία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και στην απώλεια βάρους.
To πρόγραμμα θα αφορά σε πρώτη φάση 10.000 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 και άνω, καθώς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας εκτίμησαν τα δεδομένα που είχαν στη διαθεσή τους και συμφώνησαν ότι αυτή η ομάδα θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από την αγωγή.
Με τη δωρεάν αγωγή να ξεκινά τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθόρισε τα κριτήρια της εφαρμογής του προγράμματος. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή οι πολίτες θα παρακολουθούνται για έναν χρόνο από ειδικό γιατρό (όπως ενδοκρινολόγο ή ενδεχομένως και παθολόγο), ενώ θα υπάρχει και συνεχής υποστήριξη από διατροφολόγο.
Παράλληλα θα υπάρχει συστηματική δωρεάν παρακολούθηση από διατροφολόγο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχισή τους στο πρόγραμμα. Αν, δηλαδή, οι επιλαχόντες δεν εμφανιστούν δύο φορές στο ραντεβού τους, αυτομάτως εξαιρούνται από το πρόγραμμα.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας εκτίμησαν τα δεδομένα που είχαν στη διαθεσή τους και συμφώνησαν ότι η ομάδα με ΔΜΣ 40 και άνω θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από την αγωγή.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες των ειδικών, η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών πρόκειται να πραγματοποιείται στα δημόσια διαβητολογικά κέντρα που ήδη λειτουργούν εντός των νοσοκομείων, δομές με εμπειρία στην παρακολούθηση μεταβολικών νοσημάτων και παχυσαρκίας.
Οσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, εξετάζεται το ενδεχόμενο η διάθεση των σκευασμάτων να μη γίνεται με απλή ιατρική συνταγή, αλλά μέσω ενός ειδικού μηχανισμού χορήγησης, καθώς δεν συνταγογραφούνται όλα τα άνωθι φάρμακα ηλεκτρονικά. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι ακριβείς διαδικασίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα για την παχυσαρκία έχει στόχο να προσφέρει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συνδυάζοντας ιατρική παρακολούθηση, διατροφική καθοδήγηση και φαρμακευτική υποστήριξη. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην ιδέα ότι η απώλεια βάρους δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε φάρμακα –παρότι αυτά είναι σημαντικό μέρος της αγωγής–, αλλά απαιτεί ταυτόχρονα αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας.
Για την έναρξη του προγράμματος απαιτείται η ολοκλήρωση κάποιων επιπλέον τεχνικών και επιστημονικών ρυθμίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.