Τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και αναταράξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να φέρει η συμφωνία για το Μακεδονικό και κυρίως η διαδικασία για την κύρωση της από τη Βουλή. Οι ισορροπίες πλέον ρευστές και εύθραυστες και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Η αποκάλυψη από τον Π. Καμμένο ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό η έγκριση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, εάν και όταν έρθει στη Βουλή, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, μπορεί να αποτελέσει αιτία ακόμα και για «πτώση» της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, ειδικά μετά την απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ να μην στηρίξει μια κυβέρνηση που θα ψηφίσει το συμφωνία για το Μακεδονικό.
Η στάστη Καμμένου, δημιουργεί όμως σοβαρό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο αν ο Τσίπρα ζητήσει πράγματι ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ο Καμμένος θα κληθεί είτε να αλλάξει θέση και να τον στήριξει, υπογράφοντας την πολιτική «καταδίκη» του, είτε να τον ρίξει από το πρωθυπουργικό θώκο και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η εξίσωση και για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι δύσκολη.
Τι φοβάται ο Μητσοτάκης;
Η κίνηση Καμμένου, ενδεχομένως να δημιουργήσει και θέμα στη ΝΔ, ειδικά στην περίπτωση που τεθεί θέμα αυξημένης πλειοψηφίας 18ο βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας. Τότε ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να μην ψηφίσει την συμφωνία, αλλά αυτόματα θα μπει στο «στόχαστρο» ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αφού η «συμφωνία» δεν θα κυρωθεί και η γειτονική χώρα δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι με ανακοίνωση της, η ΝΔ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας:
«Δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψει κανείς τον κ. Καμμένο. Η δήλωσή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού.
Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, όποια πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας.
Κατά τα λοιπά, είναι αναγκαίο για τον τόπο αυτή η κυβερνητική φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό».
Αναταράξεις και στο ΚΙΝΑΛ
Αναταράξεις όμως θα προκληθούν και στο ΚΙΝΑΛ, αφού το «Ποτάμι» φαίνεται ότι θα ψηφίσει την συμφωνία την ίδια ώρα που η Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να την στηρίξει. Στήριξη στην συμφωνία έχει δώσει και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να μην βρίσκεται στη Βουλή, αλλά είναι βαρόμετρο για την «συνοχή» εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Αν το νέο εγχείρημα της «κεντροαριστεράς» δεχτεί πλήγμα από το Μακεδονικό και οδηγηθεί στη διάσπαση πριν από τις κάλπες, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις των επόμενων ημερών και μέχρι την κατάθεση της συμφωνίας για το Σκοπιανό στη Βουλή, θα προκαλέσουν έντονους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα με ένα Φθινοπωρινό εκλογικό φινάλε να μην φαντάζει πλέον απίθανο…
Πηγή:aftodioikisi.gr