• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Αυτή η απλή συνήθεια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 30%

7 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Σύλληψη για -6- άτομα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για κατοχή ναρκωτικών

27 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Fiesta Voio 2026 – Τέσσερις ημέρες μουσικής, κατασκήνωσης και δράσεων στον Αλιάκμονα

Δήμος Βοΐου: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Fiesta Voio 2026 – Τέσσερις ημέρες μουσικής, κατασκήνωσης και δράσεων στον Αλιάκμονα

27 Ιουλίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Έργα οδικής ασφάλειας και υποδομών

27 Ιουλίου 2026
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

27 Ιουλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Βοΐου την Πέμπτη 30.07.2026

27 Ιουλίου 2026
πονος κοιλια

Δεν είναι μόνο το αλκοόλ – 9 ύπουλοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι σας

27 Ιουλίου 2026
κλοπη

Έκλεψαν το αγροτικό παρότι χρειάστηκε να φέρουν μαζί τους και μπαταρία!

27 Ιουλίου 2026
Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα «Μυστικά του Ολύμπου»

Με ιστορική ομόφωνη απόφαση ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

27 Ιουλίου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

27 Ιουλίου 2026
Έπιασαν δουλειά στα φανάρια οι 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής

Έπιασαν δουλειά στα φανάρια οι 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής

27 Ιουλίου 2026
Σούπερ μάρκετ, super market

68 και 62 ετών το ζευγάρι που «ξάφριζε» σούπερ μάρκετ στην Πτολεμαΐδα

27 Ιουλίου 2026
πορτοφολι, χρημα

Σενάριο για κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ σε ιδιωτικό & δημόσιο τομέα αρχές του 2027

27 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτή η απλή συνήθεια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 30%

sierafm by sierafm
7 Απριλίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
26
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι το να μαγειρεύει κανείς τακτικά στο σπίτι δεν είναι απλώς θέμα διατροφής ή εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην υγεία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η προετοιμασία σπιτικών γευμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σχεδόν 25%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μάλιστα τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε όσους είχαν μικρή εμπειρία στην κουζίνα, με τον κίνδυνο να μειώνεται έως και πάνω από 65%.

Πώς έγινε η έρευνα και τι έδειξε για τη μαγειρική

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, παρακολούθησε 10.978 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω για έξι χρόνια, έως το 2022.

Οι συμμετέχοντες, όπως αναφέρει η Daily Mail, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες, ώστε οι ερευνητές να εξετάσουν εάν και κατά πόσο η συχνότητα και η εμπειρία μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μαγειρεύουν πέντε φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, 1.195 άτομα εμφάνισαν άνοια, ενώ 870 από αυτούς κατέληξαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που μαγείρευαν τακτικά είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ οι γυναίκες παρουσίασαν μείωση κατά 27%, σε σύγκριση με όσους δεν μαγείρευαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όσοι είχαν περιορισμένες μαγειρικές δεξιότητες φαίνεται να ωφελήθηκαν πολύ περισσότερο, με τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 67%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό ίσως οφείλεται στη νοητική διέγερση που προκαλεί η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

«Όσο πιο συχνά μαγειρεύεις, τόσο καλύτερα»

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης: «Ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν όσο πιο συχνά μαγείρευαν οι άνθρωποι, ενώ τα οφέλη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για όσους είχαν μικρή εμπειρία στην κουζίνα».

Με αυτά τα δεδομένα, «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρεύουν σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη της άνοιας».

Η σημασία της διατροφής και η δίαιτα MIND

Εκτός από τα οφέλη της μαγειρικής, προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει και τα οφέλη της διατροφής. Για παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με έως και κατά 23% μείωση του κινδύνου άνοιας.

Επίσης, πρόσφατα, μεγάλη μακροχρόνια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια «διατροφή φιλική προς τον εγκέφαλο», γνωστή και ως MIND, μπορεί να επιβραδύνει τη σωματική φθορά που σχετίζεται με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Συγκεκριμένα όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά αυτή τη διατροφή εμφάνισαν πιο αργή απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και μικρότερη συνολική συρρίκνωση του εγκεφάλου στις απεικονίσεις – αλλαγές που συνδέονται στενά με την απώλεια μνήμης και την άνοια.

Η δίαιτα «MIND» (Mediterranean–DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα ψάρια. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα έχει ήδη συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν πλέον ότι υπάρχουν αποδείξεις πως συμβάλλει και στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής φθοράς που οδηγεί σε αυτές τις ασθένειες.

Σε δημοσίευση στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να ακολουθούν αυτή τη διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απλό τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης των περιστατικών άνοιας, καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΝΟΙΑ
Previous Post

Ένα απλό πρόγραμμα περπατήματος για να χάσετε βάρος και να κάψετε λίπος μετά τα 50

Next Post

Σκύλος δάγκωσε δίχρονο κοριτσάκι στο πρόσωπο

Next Post
παιδι

Σκύλος δάγκωσε δίχρονο κοριτσάκι στο πρόσωπο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σύλληψη για -6- άτομα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για κατοχή ναρκωτικών
  • Δήμος Βοΐου: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Fiesta Voio 2026 – Τέσσερις ημέρες μουσικής, κατασκήνωσης και δράσεων στον Αλιάκμονα
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Έργα οδικής ασφάλειας και υποδομών
  • Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Βοΐου την Πέμπτη 30.07.2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr