Στον… δρόμο βρίσκονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 τα οποία θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά στους 7,4 εκ ιδιοκτήτες ακινήτων τους από την Παρασκευή 18 μέχρι και την Πέμπτη 31 του μήνα με προσδοκία να συγκεντρωθούν για άλλη μια χρονιά έσοδα 2,65 δισ ευρώ .
Με ελάχιστες εξαιρέσεις το ύψος του Ενιαίου φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι ίδιο και απαράλλακτο με αυτό του 2016.
Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα γίνει ο υπολογισμός του φόρου θα είναι αυτές που ίσχυαν το 2016 αφού η μνημονική υποχρέωση για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές η οποία ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου αναβλήθηκε για το τέλος του 2017.
Το σύνολο του φόρου που θα βεβαιωθεί για τα 7,35 εκατομμύρια φυσικά και τα 55.000 νομικά πρόσωπα θα είναι 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου (μαζί με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου του 2018 .
Μόνοι «κερδισμένοι» σε σχέση με πέρσι είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) με νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο μέχρι και το 2018.
Τούτο διότι, όπως παραδέχεται το υπουργείο οικονομικών, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του φόρου δεν μπορεί να υπολογίσει συμπληρωματικό φόρο σε αυτές τις ιδιοκτησίες.
Ωστόσο η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την περσινή ΔΕΘ για αύξηση της απαλλαγής από το 50% στο 100% από τον φόρο για φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία και χαμηλό εισόδημα να μείνει άλλη μια εξαγγελία.
Η πλήρης απαλλαγή θα αφορούσε φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία οι οποίοι θα εκπλήρωναν τα εξής κριτήρια :
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις αλλαγές που ήρθαν μάλλον αναγκαστικά για το 2017 είναι και η απαλλαγή για το 2017 και το 2018 από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων της Λέσβου και της Κω ωστόσο και αυτή η απαλλαγή θα γίνει με φειδώ.
Η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.
Δεν θα υπάρξουν επίσης αλλαγές ή τροποποιήσεις στο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα που δικαιούνται απαλλαγή.
Έτσι για άλλη μια χρονιά άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα , θα περιοριστούν σε μια απαλλαγή έως και το 50% ενώ θα έπρεπε να έχουν απαλλαγή 100% . Η στρέβλωση αυτή οφείλεται στο με τον υπολογισμό που γίνεται μόνο για τον ΕΝΦΙΑ το εισόδημα αυξάνεται με κάθε επίδομα που λαμβάνεται ή ακόμη και την αποζημίωση των ανέργων παρότι τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος .
Πηγή:Real.gr