• Latest
ΒΟΥΛΗ

Ψηφίστηκε: Στο εξής η κυβέρνηση δεν θα πέφτει εξαιτίας της εκλογής Προέδρου

15 Μαρτίου 2019
Η Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας στην Αμοργό

Η Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας στην Αμοργό

6 Οκτωβρίου 2026

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στις 14 Οκτωβρίου παίζει ο Μακεδονικός

6 Οκτωβρίου 2026
Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στον Δήμο Κοζάνης

Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στον Δήμο Κοζάνης

6 Οκτωβρίου 2026
Δράσεις ενημέρωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Δράσεις ενημέρωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

6 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Η επέτειος ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 114η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026

6 Οκτωβρίου 2026
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Προστασία των Ζώων και Ευζωία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Προστασία των Ζώων και Ευζωία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

6 Οκτωβρίου 2026
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Το 18ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Κατάλυσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2026
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 9/10/26

6 Οκτωβρίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στη Γαλατινή

6 Οκτωβρίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

6 Οκτωβρίου 2026
Προχωρούν οι παρεμβάσεις για το «πράσινο χωριό» της Ακρινής

Προχωρούν οι παρεμβάσεις για το «πράσινο χωριό» της Ακρινής

6 Οκτωβρίου 2026
Αλλαγή ώρας

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών πίσω

6 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφίστηκε: Στο εξής η κυβέρνηση δεν θα πέφτει εξαιτίας της εκλογής Προέδρου

sierafm by sierafm
15 Μαρτίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
7
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων (έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία) πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.

Επίσης πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή.

Επίσης, η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλαβε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη διάταξη έκανε ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι κρυφίως αποσύρθηκαν οι βουλευτές της επειδή είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που αμφισβήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32 του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των εκλογών. Επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή 4ετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρακτικά, η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου, χάρη στο ελιγμό της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν. Αφού όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αρα, εφόσον στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την σχετική διάταξη όπως εκείνη επιθυμεί. Και να προωθήσει το δικό της σχέδιο πλέον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει 3 ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δεν θα υπάρξει ανατροπή κυβέρνησης όπως το 2014

Αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο του 2020, όπου με αφορμή τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Οπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Με δύο λόγια η αναθεώρηση του άρθρου 32 από την επόμενη Βουλή, στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο του να προκαλεί πρόωρες εκλογές, με αφορμή την μην συναίνεσή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δυσφορία Τσίπρα για την «ντρίπλα» της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια δεν έκρυψε την δυσφορία του με την εξέλιξη, καθώς η ντρίμπλα της ΝΔ φαίνεται να εγκλώβισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να κρύψει την δυσφορία του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής, που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής».

Πάντως η αλλαγή του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ της σημερινής Βουλής- υπενθυμίζεται ότι ως ύστατο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την προσφυγή στο λαό και σε καθολική ψηφοφορία- είχε ήδη υπονομευθεί από την καταψήφιση του άρθρου 30. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο, που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή, δεν υπερψηφίστηκε, άρα δεν ήταν στα αναθεωρητέα άρθρα και συνεπώς ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρχει προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η σχετική ερμηνεία είναι αυθαίρετη αφού «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα». Ερμηνεία όμως που δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

Next Post

Οι Έλληνες πληρώνουν τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη

Next Post
ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι Έλληνες πληρώνουν τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας στην Αμοργό
  • Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στις 14 Οκτωβρίου παίζει ο Μακεδονικός
  • Εργασίες φυτοπροστασίας σε δέντρα στον Δήμο Κοζάνης
  • Δράσεις ενημέρωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας
  • Πρόγραμμα Εορτασμού για την 114η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr