• Latest
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λευτέρης Ιωαννίδης: Συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του θέματος «Λειτουργία και αναβάθμιση του αεροδρομίου Κοζάνης «Φίλιππος».

27 Νοεμβρίου 2019
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Ορατή η άρση των μέτρων κατά της ευλογιάς νωρίτερα, μετά την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Π. Κουκουλόπουλο

20 Μαρτίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 22-03-2026

20 Μαρτίου 2026
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Σχολικών Αγώνων αναδείχθηκε η Καρποζηλου Δήμητρα. Βίντεο

Συγχαρητήρια στην  Καρπόζηλου Δήμητρα για την κατάκτηση της Πρώτης Θέσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας

20 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 λόγω εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ

20 Μαρτίου 2026
Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στον Δήμαρχο Γρεβενών

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στον Δήμαρχο Γρεβενών

20 Μαρτίου 2026
Χρήστος Ελευθερίου: Συγχαρητήρια Στέλλα!

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για τη μεγάλη διάκριση των μαθητών του Γενικού Λυκείου στην Αθήνα

20 Μαρτίου 2026
Με κλειστές ΜΕΘ, ακριβές δημόσιες σχέσεις με απευθείας ανάθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας !

Γ. Χριστοφορίδης: Το πελατειακό κράτος «κατόπιν ενεργειών μου» φαίνεται πως διεκδικεί… πρωτάθλημα στην Περιφέρεια

20 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Να δοθούν απαντήσεις για την έγκριση της Α.Ε.Π.Ο. για αντλησιοταμιευτικά έργα στη Βουνάσα, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας

20 Μαρτίου 2026
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλάζει πίστα

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σύμβαση της NORTH SOLAR με τον Δήμο Κοζάνης για έργα ενίσχυσης τοπικών κοινοτήτων

20 Μαρτίου 2026
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Σχολικών Αγώνων αναδείχθηκε η Καρποζηλου Δήμητρα. Βίντεο

Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια στο Πανελλήνιο Σχολικών Αγώνων αναδείχθηκε η Καρποζηλου Δήμητρα. Βίντεο

20 Μαρτίου 2026
AI & Cybersecurity: Προκλήσεις και Ασφάλεια στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

AI & Cybersecurity: Προκλήσεις και Ασφάλεια στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

20 Μαρτίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Νεαπόλεως και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στέρνας Βοΐου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Νεαπόλεως και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στέρνας Βοΐου

20 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λευτέρης Ιωαννίδης: Συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του θέματος «Λειτουργία και αναβάθμιση του αεροδρομίου Κοζάνης «Φίλιππος».

sierafm by sierafm
27 Νοεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
2
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αιτούμαστε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης το παραπάνω θέμα για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης, δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο η εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας Egnatia Aviation, προσδίδοντάς του προστιθέμενη αξία, αλλά κυρίως αφήνοντας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην πόλη της Κοζάνης.

Παράλληλα και μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται στις εμπορικές πτήσεις σύνδεσης της Κοζάνης με την Αθήνα, αναδεικνύεται με έντονο τρόπο πλέον η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του αεροδρομίου μας και η διεκδίκηση για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Πιστεύουμε πως είναι ευκαιρία να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου της Κοζάνης, η υλοποίηση της οποίας θα δώσει πολύ σημαντικά οφέλη στην περιοχή μας.
Εκτιμούμε πως δεν θα πρέπει η όποια διεκδίκηση να περιοριστεί μόνον στην συνέχιση των υφιστάμενων επιβατικών πτήσεων, δεδομένου ότι και λόγω της διαφαινόμενης εξόδου από την λιγνιτική δραστηριότητα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Η συνεχής μείωση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Κοζάνης και η απουσία προτάσεων και σχεδιασμού από τις πολιτικές ηγεσίες των περασμένων ετών για αναβάθμιση ή διατήρηση του ρόλου του,έχει οδηγήσει το αεροδρόμιο της Κοζάνης σε μια σταδιακή απαξίωση. Ο Κρατικός Αερολιμένας Κοζάνης «Φίλιππος» είναι κατασκευασμένος σε σημείο τέτοιο που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για τη Βόρεια Ελλάδα με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια δημιουργώντας μια υπεραξία για την περιοχή και την αεροπορία στη χώρα.

Η σημερινή εικόνα του αεροδρομίου Κοζάνης
Ο Κρατικός Αερολιμένας Κοζάνης «Φίλιππος» (συντομογραφίες: IATA: KZI, ICAO: LGKZΥΠΑ: ΚΑΚΖΦ) βρίσκεται στη θέση Πετρανά, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Κοζάνης, σε υψόμετρο 634 μέτρα και λειτουργεί από το 1950. Το εμβαδόν των κτιριακών του εγκαταστάσεων είναι 400 τ.μ. Είχε δημιουργηθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να εξυπηρετεί στρατιωτικές πτήσεις, ενώ στην ίδια θέση λειτούργησε στρατιωτικό αεροδρόμιο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εγκαταστάσεις που διαθέτει είναι υποτυπώδεις και δεν εξυπηρετούν μεγάλα αεροσκάφη. Την ιδιοκτησία του έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χειριστής του είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Διαθέτει έναν ασφάλτινο διάδρομο προσαπογειώσεων με κατεύθυνση 14/32 και μήκος 1.822 μέτρα, ο οποίος έχει να συντηρηθεί από το 1970 (!) και οι υπόλοιπες υποδομές συντηρούνται στοιχειωδώς. Να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο διαθέτει παράλληλο τροχόδρομο, ο οποίος είναι ανενεργός εδώ και χρόνια και επαρκή έκταση για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί. Μέρος των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων χρησιμοποιεί το εποχικό «απόσπασμα πυροσβεστικής». Στο αεροδρόμιο εργάζονται έξι μόνιμοι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας και τρεις συμβασιούχοι εταιρίας handling. Τα τελευταία χρόνια τα δρομολόγια βρίσκονται υπό καθεστώς άγονων γραμμών και η εταιρία που εξυπηρετεί τρεις φορές την εβδομάδα με επιβατικές πτήσεις είναι η Astra Airlines. Το αεροδρόμιο παρουσιάζει μια από τις χαμηλότερες επιβατικές κινήσεις στη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να κινηθούμε στους εξής άξονες:
Το αεροδρόμιο Κοζάνης
– να γίνει Κέντρο Γενικής Αεροπορίας
– να προσελκύσει Σχολές Εκπαίδευσης Πιλότων και να καταστεί οργανωμένο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών και Μηχανικών Αεροσκαφών και
– να αναπτύξει μηχανισμούς και υποδομές προκειμένου να γίνει αεροπορική πύλη εισόδου της χώρας στη Γενική Αεροπορία.

Το αεροδρόμιο της Κοζάνης ως Κέντρο Γενικής Αεροπορίας
Η Γενική Αεροπορία στην Ελλάδα ήταν πάντα το «παραπαίδι» της Πολιτικής Αεροπορίας και αντιμετωπίζεται σε αρκετές περιπτώσεις από την ΥΠΑ με «υποτιμητικό» τρόπο. Κι όμως χρόνο με το χρόνο και με δειλά βήματα οι ιδιοκτήτες των αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας προσπαθούν να κρατήσουν το «χόμπι» τους και τα καταφέρνουν παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση. Ωστόσο η είσοδος της «Fraport» στην εγχώρια αεροπορική αγορά έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κίνηση των υπερελαφρών και ελαφρών αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια, προκάλεσε προβλήματα στην εκπαίδευση των χειριστών στις σχολές, ταυτόχρονα όμως μεγάλωσε την αναγκαιότητα εύρεσης μιας «βάσης» στη χώρα, η οποία θα εξυπηρετεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα τα αεροσκάφη γενικής αεροπορίας.
Αυτή την αναγκαιότητα εισέπραξε ο Δήμος Κοζάνης κατά την προηγούμενη Δημοτική θητεία και τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε την δημιουργία Κέντρου Γενικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Κοζάνης, το οποίο θα εξυπηρετεί, από την Ανατολή μέχρι και δύο ώρες μετά τη Δύση του ηλίου αεροσκάφη, παρέχοντάς τους όλες εκείνες της απαραίτητες υποδομές και λειτουργίες σύμφωνα πάντα με τις διαδικασίες και τη σχετική νομοθεσία. Ειδικά όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η Κοζάνη μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των χειριστών και ιδιοκτητών υπερελαφρών και ελαφρών αεροσκαφών και να δημιουργηθεί το πρώτο αεροδρόμιο στη χώρα που να τους εξυπηρετεί.
Το Κέντρο Γενικής Αεροπορίας μπορεί να λειτουργήσει ως:
– Αεροδρόμιο στάθμευσης και διανυκτέρευσης αεροσκαφών
– Αεροδρόμιο στάσης για ανεφοδιασμού αεροσκαφών γενικής αεροπορίας
– Αεροδρόμιο εισόδου στη χώρα αεροσκαφών γενικής αεροπορίας
– Αεροδρόμιο διοργάνωσης αγώνων αεροσκαφών και αεροπορικών εκδηλώσεων

Το αεροδρόμιο Κοζάνης ως Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών Αεροσκαφών
Το αεροδρόμιο της Κοζάνης όμως, μπορεί να προσελκύσει και σχολές εκπαίδευσης πιλότων που λειτουργούν στη χώρα και αυτήν τη στιγμή είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης λόγω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους είτε πρόβλημα αναζήτησης στέγης λόγω της εισόδου της αύξησης των τελών της «Fraport».
Ήδη τα αποτελέσματα και τα οφέλη με την παρουσία της Egnatia Aviation είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα για την περιοχή. Είναι κρίσιμο να μπορέσει να αναβαθμιστεί το αεροδρόμια ώστε να παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες.

Ζητάμε

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση και ο Δήμος Κοζάνης να θέσει ως προτεραιότητα την παραπάνω στρατηγική.
2. Να ενημερωθούν άμεσα και να συνδράμουν στην παραπάνω προσπάθεια και άλλοι τοπικοί φορείς (περιφέρεια, επιμελητήρια, βουλευτές κ.λ.π.)
3. Να γίνουν εκ μέρους του Δημάρχου Κοζάνης όλες οι ενδεδειγμένες κινήσεις ώστε το αίτημα του Δήμου Κοζάνης να προωθηθεί σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Συνημμένο: Πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με την αξιοποίηση του Αεροδρομίου.

Για την Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’

Λευτέρης Ιωαννίδης

Tags: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Previous Post

Η ομάδα Έλληνες Οδυσσείς, πραγματοποίησε ένα Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα την Ενσυνειδητότητα και την Ηγεσία, στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας

Next Post

2η Έκθεση και Συνέδριο Αρωματικών Φυτών και Μανιταριών. 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019

Next Post

2η Έκθεση και Συνέδριο Αρωματικών Φυτών και Μανιταριών. 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ορατή η άρση των μέτρων κατά της ευλογιάς νωρίτερα, μετά την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Π. Κουκουλόπουλο
  • Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 22-03-2026
  • Συγχαρητήρια στην  Καρπόζηλου Δήμητρα για την κατάκτηση της Πρώτης Θέσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας
  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 λόγω εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ
  • Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στον Δήμαρχο Γρεβενών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr