• Latest
ΒΟΥΛΗ

Ποιος είναι ο λόγος που ένα συγκεκριμένο παράθυρο της Βουλής παραμένει μόνιμα κλειστό

28 Δεκεμβρίου 2019
Άρθρο του βουλευτή Ν Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: Τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες λόγω του σφάλματος με κωδικό 54350

13 Μαΐου 2026
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Ποικιλία μουσικών στην Εαρινή Συναυλία. Βίντεο

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Ποικιλία μουσικών στην Εαρινή Συναυλία. Βίντεο

13 Μαΐου 2026
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Το θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερόλη – 3 γρ. αρκούν

13 Μαΐου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Ταξιτζής είχε διπλή ταρίφα στο ταξίμετρο για διαδρομές μέρα μεσημέρι

13 Μαΐου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες και σκουπίδια μαζί με τους γονείς τους – Συνελήφθησαν οι γονείς

13 Μαΐου 2026
Απόφαση σταθμός για τη μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Απόφαση σταθμός για τη μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς

13 Μαΐου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Διεθνές Summer School για την ενέργεια, το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Columbia University

13 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν μία 36χρονη και ένας 30χρονος μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνται στις τηλεφωνικές απάτες, έχοντας το ρόλο του εισπράκτορα, στη Φλώρινα

13 Μαΐου 2026
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026

13 Μαΐου 2026
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίας Γλυκερίας στη Βάρη για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, ο Δήμαρχος Γρεβενών.

13 Μαΐου 2026
Επιτροπής Ειρήνης Εορδαίας εεδυε

Επιτροπή Ειρήνης ΠΕ Κοζάνης: Όλοι και όλες στις πορείες Ειρήνης την Κυριακή 17/5

13 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο επιτελικός αυταρχισμός είναι το πρόβλημα, όχι το Σύνταγμα»

13 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο λόγος που ένα συγκεκριμένο παράθυρο της Βουλής παραμένει μόνιμα κλειστό

sierafm by sierafm
28 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
6
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σε ένα άλλο παράθυρο, το μακρινό 1843, γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας.

Εάν σταθείς στην πλατεία Συντάγματος και αντικρίσεις το επιβλητικό Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων θα διαπιστώσεις ότι έχει 52 παράθυρα. Άλλες φορές τα ρολά τους είναι ανοικτά, όταν βρίσκονται υπάλληλοι στα γραφεία και θέλουν να μπαίνει μέσα φως, κι άλλες όχι. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο παράθυρο που είναι μονίμως κλειστό. Για την ακρίβεια δεν έχει ανοίξει σχεδόν ποτέ. Όποτε κι αν περάσετε από την μεριά του Άγνωστου Στρατιώτη θα είναι σφραγισμένο.

Γιατί δεν ανοίγει ποτέ

Αναφερόμαστε στο πέμπτο παράθυρο της κάτω σειράς εάν τα μετρήσει κανείς από αριστερά (ή το τρίτο αριστερά εάν ξεκινήσετε το μέτρημα από την κεντρική πύλη της δυτικής όψης του κτιρίου). Όχι δεν είναι… στοιχειωμένο, ούτε συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις. Ο λόγος που παραμένει μόνιμα κλειστό είναι πολύ πιο απλός. Πρόκειται για ένα «τυφλό» παράθυρο που κατασκευάστηκε μονάχα για λόγους οπτικής συμμετρίας. Από πίσω δεν υπάρχει κάποιο δωμάτιο, αλλά απλά τοίχος.

Τι βρίσκεται από πίσω

Όπως αποκαλύπτει σήμερα και φωτογραφικά το newsbeast.gr ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο τοίχος της καλαίσθητης εσωτερικής μαρμάρινης σκάλας που συνδέει το περιστύλιο του ισογείου με τις πάλαι ποτέ αίθουσες Τροπαίων και Υπασπιστών που στις μέρες μας έχουν ενωθεί και αποτελούν τη μεγάλη αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» του πρώτου ορόφου, που συνήθως φιλοξενεί εκθέσεις ανοικτές για το κοινό και τους μαθητές σχολείων.

Η κλίμακα που ανεβαίνει ο επισκέπτης πατώντας στη μονίμως ξεδιπλωμένη κόκκινη μοκέτα, είναι από τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο κτίριο από την εποχή που χρησιμοποιούνταν ως παλάτι του βασιλέως Όθωνα Α’ και έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Friedrich von Gärtner. Από τις φωτογραφίες γίνεται φανερό ότι βλέπει κανείς εσωτερικά τα δύο πρώτα παράθυρα αριστερά της εισόδου, όχι όμως και το τρίτο που πέφτει πάνω στη στροφή που κάνει η σκάλα.

Το παράθυρο του βασιλικού γραφείου

Ένα ακόμη παράθυρο με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι τέταρτο της κάτω σειράς (μετρώντας από δεξιά), πάλι στην κεντρική πλευρά που βρίσκεται πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί λοιπόν, μπροστά σ’ αυτό το παράθυρο, γράφτηκε στη μια το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Ο στρατιωτικός διοικητής της πρωτεύουσας, συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης, συνοδευόμενος από μέλη της Φρουράς Αθηνών, φθάνει έφιππος στη μεγάλη πλατεία του νεόκτιστου παλατιού (που ακολούθως θα ονομαστεί πλατεία Συντάγματος) απαιτώντας από τον 28χρονο βασιλιά Όθων Α’ την παραχώρηση Συντάγματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σύνταγμα εδώ και τώρα

«Ο βασιλιάς εργαζόταν στο ιδιαίτερο γραφείο του εκείνη την ώρα, όταν άκουσε τις επευφημίες. Η δε βασίλισσα ξύπνησε τρομαγμένη και έτρεξε με λυμένα τα μαλλιά κοντά στο σύζυγό της. Αντιλαμβανόμενη τον όχλο, επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρά της, ντύθηκε γρήγορα και γύρισε ξανά του. Ο Όθωνας κάτωχρος από οργή συζητούσε με τους υπασπιστές του» γράφει ο Κώστας Παπαρρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Αποφασίζει να βγει στο συγκεκριμένο παράθυρο προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Βλέπει τον Καλλέργη πάνω στον άλογο, ο οποίος τον ενημερώνει ότι λαός και στρατός ζητούν Σύνταγμα.

Στην διαταγή του Όθωνα να διαλυθούν με τη δέσμευση ότι θα μεριμνήσει για το θέμα, ο στρατιωτικός διοικητής του απαντά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν ο μονάρχης και το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν λάβουν τώρα αμέσως την πολυπόθητη απόφαση. Μέσα στη νύχτα συνέρχεται το Σ.τ.Ε. Ο βασιλιάς δεν έχει άλλη λύση και ενδίδει. Υπογράφει διάταγμα που προβλέπει ότι εντός 30 ημερών η εθνική συνέλευση θα κατάρτιζε επιτέλους Σύνταγμα. Ήταν η βραδιά που η Ελλάδα περνούσε από την απόλυτη, στη συνταγματική μοναρχία.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

Πηγή:Newsbeast.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Σιάτιστα: Αναβολή εκδήλωσης

Next Post

Βροχές, χιόνια και κρύο το Σάββατο – Το βράδυ έρχεται η «Ζηνοβία»

Next Post
κρυο καιρος θερμομετρο

Βροχές, χιόνια και κρύο το Σάββατο – Το βράδυ έρχεται η «Ζηνοβία»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: Τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες λόγω του σφάλματος με κωδικό 54350
  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Ποικιλία μουσικών στην Εαρινή Συναυλία. Βίντεο
  • Το θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερόλη – 3 γρ. αρκούν
  • Ταξιτζής είχε διπλή ταρίφα στο ταξίμετρο για διαδρομές μέρα μεσημέρι
  • Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες και σκουπίδια μαζί με τους γονείς τους – Συνελήφθησαν οι γονείς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr