• Latest
Αλτσχάιμερ ανοια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η συνήθεια των 8′ που μπορεί να σώσει το μυαλό

28 Φεβρουαρίου 2020
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση αθλητικών υποδομών

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση αθλητικών υποδομών

1 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση πεζοδρομίων σε Κοίλα και Χαραυγή

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση πεζοδρομίων σε Κοίλα και Χαραυγή

1 Δεκεμβρίου 2025
Λαϊκή

Δήμος Κοζάνης: Αλλαγή ημέρας λαϊκής στην Κοζάνη, λόγω του εορτασμού του Αγίου Νικολάου

1 Δεκεμβρίου 2025
Η έναρξη των γιορτών στα Σέρβια με τη φωταγώγηση του δέντρου

Η έναρξη των γιορτών στα Σέρβια με τη φωταγώγηση του δέντρου

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Ποιοι και γιατί ανοίγουν ξανά τον φάκελο του Παντελίδη

1 Δεκεμβρίου 2025
IRIS, κινητο

IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

1 Δεκεμβρίου 2025
Προσωπικός Αριθμός… από κούνια: Σκοπός να αποδίδεται από τη γέννηση – Ποια λάθη θα μπορείτε να διορθώσετε από 3 Ιουνίου

Προσωπικός Αριθμός: Ποιοι δεν μπορούν να εκδώσουν

1 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση για την επιστροφή ενοικίου

1 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ το 2026: «Σπάει» στα δύο για όλους

1 Δεκεμβρίου 2025
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Σύλλογος ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Α’ Προβολή ταινίας «ΝΗΜΑΤΑ»

1 Δεκεμβρίου 2025
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Αγρυπνία την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Αγρυπνία την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

1 Δεκεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 36η Εθελοντική Αιμοδοσία στην Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ            

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η συνήθεια των 8′ που μπορεί να σώσει το μυαλό

sierafm by sierafm
28 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Αλτσχάιμερ ανοια
6
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Πώς μία απλή, καθημερινή συνήθεια που διαρκεί λίγα λεπτά, θα μπορούσε ακόμα και να σώσει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να σώσει τα δόντια σας. Θα μπορούσε όμως να σώσει και το μυαλό σας;

Σε νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ανατόμων, οι ερευνητές δείχνουν πως τα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα ενδέχεται να παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το DNA από το μικρόβιο Porphyromonas gingivalis εντοπίζεται συχνά στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Jan Potempa, καθηγητής οδοντιατρικής στη Πανεπιστήμιο του Louisville. Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το P. gingivalis είναι μία από τις συχνότερες αιτίες περιοδοντίτιδας, την πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας.

«Το DNA το P. gingivalis μπορεί να εντοπιστεί στους εγκεφάλους  πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά λιγότερο συχνά και σε χαμηλότερο επίπεδο στους εγκεφάλους ανθρώπων που πέθαναν σε αντίστοιχες ηλικίες, αλλά από άλλα αίτια», προσθέτει ο Δρ. Potempa.

Επιπρόσθετα οι εγκέφαλοι των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά μιας τοξίνης που εκκρίνεται από το P. gingivalis σύμφωνα με τον Δρ. Potempa. Πρόκειται για την ουσία gingipain, μια  πρωτεάση που εκκρίνεται από το Porphyromonas gingivalis. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, λειτουργεί για την υποβάθμιση των κυτοκινών, μειώνοντας έτσι την απόκριση του ξενιστή με τη μορφή μειωμένης φλεγμονής .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια και οι τοξίνες ενδέχεται να συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και η υπόθεσή τους υποστηρίζεται από την έρευνα που έκαναν σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές μόλυναν τα στόματα ποντικιών με P. gingivalis και βρήκαν ότι τα βακτήρια είχαν όντως διασπαρεί στον εγκέφαλο. Η μόλυνση φάνηκε να αυξάνει την παραγωγή β-αμυλοειδούς, μίας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν επίσης ότι ένα φάρμακο που στοχεύει την ουσία gingipain εμποδίζε την δραστηριότητα των βακτηρίων στους εγκεφάλους των ποντικιών.

Το πειραματικό φάρμακο, ονομάζεται COR388 και μείωσε την ποσότητα του P. gingivalis στον εγκέφαλο των πειραματόζωων συνδυαστικά με μείωση στην παραγωγή β-αμυλοειδούς και εγκεφαλικής φλεγμονής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η πρώτη φάση μίας κλινικής δοκιμής βρίσκεται εν εξελίξει προκειμένου να ελέγχξι αν το COR388 μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν διάφορες δίοδοι μέσω των οποίων το P. gingivalis, θα μπορούσε να φτάσει στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, μέσω μόλυνσης από κύτταρο σε κύτταρο ή μέσω του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Potempa.

«Υπάρχουν αρκετά νεύρα εντός του στόματος τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλο. Αν τα βακτήρια εισέλθουν σε αυτά τα νεύρα τότε μπορούν να «μετακομίσουν» άμεσα στον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Αν η θεωρία αυτή για τη νόσο Αλτσχάιμερ αποδειχθεί αληθής, τότε οι αμυλοειδείς πλάκες που πιστεύεται πως εμποδίζουν την εγκεφαλική λειτουργία θα μπορούσαν να είναι και η αμυντική δράση του εγκεφάλου ενάντια στη μόλυνση.

«Το β-αμυλοειδές έχει και μία αντιβακτηριακή λειτουργία. Δεν βρίσκεται εκεί μόνο για να σχηματίσει πλάκες. Μπορεί επίσης να εξοντώσει τα μικρόβια. Οι πλάκες των β-αμυλοειδών ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αμυντική λειτουργία του εγκεφάλου έναντι των βακτηρίων» επισημαίνει ο Δρ. Potempa.

Περίπου το 46% των ενηλίκων άνω των 30 ετών πάσχουν από ουλίτιδα με το 9% εξ αυτών να έχουν πολύ σοβαρή μορφή της νόσου (περιοδοντίτιδα).

Μπορείτε να αποφύγετε την ουλίτιδα βουρτσίζοντας τα δόντια σας δύο φορές τη μέρα, χρησιμοποιώντας συχνά οδοντικό νήμα για να αφαιρείται η πλάκα ανάμεσα στα δόντια και επισκεπτόμενοι συχνά τον οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς.

Πηγή: ygeiamou.gr
Tags: ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Previous Post

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη την υγεία μας;

Next Post

Έκτακτο της ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια τις επόμενες ώρες

Next Post
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Έκτακτο της ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια τις επόμενες ώρες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση αθλητικών υποδομών
  • Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση πεζοδρομίων σε Κοίλα και Χαραυγή
  • Δήμος Κοζάνης: Αλλαγή ημέρας λαϊκής στην Κοζάνη, λόγω του εορτασμού του Αγίου Νικολάου
  • Η έναρξη των γιορτών στα Σέρβια με τη φωταγώγηση του δέντρου
  • Ποιοι και γιατί ανοίγουν ξανά τον φάκελο του Παντελίδη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr