Αυτές τις μέρες είναι στις επιτροπές της Βουλής προς συζήτηση, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/962 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”. Η ουσία όμως του νομοσχεδίου, έτσι όπως έχει κατατεθεί, μόνο για εκσυχρονισμό δεν ακούγεται στα αυτιά των ενδιαφερόμενων.
Ότι περιβαλλοντικό πλέγμα προστασίας υπήρχε για προστατευόμενες περιοχές το βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης και ενισχύονται και προωθούνται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή είναι ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει και προσαρμόζει περαιτέρω την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία στις ανάγκες και στα θέλω του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επιτροπές της Βουλής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) ζήτησαν να προστεθούν στον κατάλογο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις “ζώνες προστασίας φύσης” ακόμα και εξορύξεις.
Διαχρονικά η περιβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων υλοποιεί τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων και του ΣΕΒ. Αυτό έχει ανοίξει την όρεξη για ακόμη περισσότερα “δωράκια” και με επιχειρήματα για ταχύτερη αδειοδότηση, για παραγωγικές επενδύσεις, για επιστροφή στην κανονικότητα και παρόμοιων επιχειρημάτων έφτασαν προκλητικά να προτείνουν στις επιτροπές της Βουλής ακόμα και “οι περιοχές Natura να έχουν παραγωγικές δραστηριότητες”.
Η περιοχή του Αμυνταίου, ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα τεσσάρων λιμνών εξαιρετικής ομορφιάς (Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών), έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 λόγω της διαβίωσης περισσότερων από 130 ειδών πουλιών και αρπακτικών. Επίσης λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η περιοχή για την ορνιθοπανίδα οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να εντάξουν τη λίμνη Πετρών στο πρόγραμμα προστασίας LIFE.
Καπιταλισμός και Προστασία του περιβάλλοντος είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Δεν γίνεται να τα έχεις και τα δύο ταυτόχρονα. Να προστατεύεις το περιβάλλον και τις περιοχές Natura και ταυτόχρονα να κάνεις στο ίδιο μέρος “εξορύξεις”, επενδύσεις στον τουρισμό και στις ΑΠΕ. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής του Αμυνταίου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την ανάπτυξη. Να κρίνουν με βάση την εμπειρία τους για τα όσα έγιναν με του δασικούς χάρτες και τις αλλαγές χρήσης γης που πλέον με το νέο νομοσχέδιο μετατίθεται η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες επιθεωρητές, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα καλούνται να αποφασίσουν αν μια έκταση είναι δασική ή όχι.
Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει με κάθε μέσο το περιβαλλοντικό έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το συνεχίζει η τωρινή από κάθε μετερίζι, μέσα και έξω από τα έδρανα της Βουλής. Να σημάνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από τώρα σε κάθε λαϊκό σπίτι, στους εργαζόμενους, στους μικρούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους του Αμυνταίου να μην αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδια για την περαιτέρω καταστροφή και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, ειδικά μιας τόσο όμορφης περιοχής όπως του Αμυνταίου.