• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τα αποτελέσματα μελέτης από το Νοσοκομείο Καστοριάς για τη χορήγηση κολχικίνης

25 Ιουνίου 2020
HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 35 φοιτητές από 5 χώρες για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού

HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 35 φοιτητές από 5 χώρες για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού

10 Σεπτεμβρίου 2025

Δυτική Μακεδονία: Είπαν “ΟΧΙ” στην καύση απορριμμάτων αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι

10 Σεπτεμβρίου 2025
Νέα σύνθεση Τοπικής Διοίκησης του 5ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας

Νέα σύνθεση Τοπικής Διοίκησης του 5ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας

10 Σεπτεμβρίου 2025
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας

Διανομή Ενημερωτικών Φυλλαδίων Οδικής Ασφάλειας από Υπηρεσίες Τροχαίας Δυτικής Μακεδονίας με την Έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς

10 Σεπτεμβρίου 2025
Καστοριά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

Καστοριά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

10 Σεπτεμβρίου 2025
Η Περιφέρεια βράβευσε τον Σιατιστινό Ζήση Δαρδάλη και τον Δρ. Αναστάσιο Τάμη. Βίντεο και φωτογραφίες

Η Περιφέρεια βράβευσε τον Σιατιστινό Ζήση Δαρδάλη και τον Δρ. Αναστάσιο Τάμη. Βίντεο και φωτογραφίες

10 Σεπτεμβρίου 2025
Made In… Κοζάνη το πρώτο ηλεκτρικό τετράτροχο ποδήλατο στην Ελλάδα

Κοζάνη: Πρόσκληση για συνδιοργάνωση Έκθεσης Ηλεκτροκίνησης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Κοζάνης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

10 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης για τη ΔΕΘ

10 Σεπτεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθμιας Εκπαίδευσης:  Ανακοίνωση  για την έναρξη της  νέας σχολικής  χρονιάς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

10 Σεπτεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Τοποθέτηση του Νόντα Στολτίδη στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την καύση απορριμμάτων

10 Σεπτεμβρίου 2025
Εμποροπανήγυρη Σερβίων 2025 – Ζωντάνια, αγορές και διασκέδαση

Εμποροπανήγυρη Σερβίων 2025 – Ζωντάνια, αγορές και διασκέδαση

10 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Κοζάνη: Σύλληψη 34χρονης. Είχε κάθειρξη 6 ετών

10 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα αποτελέσματα μελέτης από το Νοσοκομείο Καστοριάς για τη χορήγηση κολχικίνης

sierafm by sierafm
25 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σημαντική μείωση της πιθανότητας διασωλήνωσης και κατ’ επέκταση θνητότητας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο covid-19, έδειξε η χορήγηση Κολχικίνης στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης που διεξήχθη στην Ελλάδα.

Η μελέτη GRECCO-19, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύονται σήμερα σε ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά το Jama (open access), είναι από τις ελάχιστες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δείξει έως σήμερα σημαντικό όφελος σε ασθενείς που χρειάσθηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με κορονοϊό, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της.

«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της -ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή- μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν από covid-19» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Όπως επισημαίνει, από τους 105 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη οι 55 έλαβαν συμπληρωματικά Κολχικίνη.

«Σε αυτή την ομάδα μόνο ένας χρειάσθηκε να διασωληνωθεί. Από την άλλη ομάδα, των 50 που δεν έλαβαν Κολχικίνη και ακολούθησαν την κλασική θεραπεία, επτά διασωληνώθηκαν», προσέθεσε σημειώνοντας ότι «πάνω από 60% όσων διασωληνώνονται καταλήγουν».

Η αντιφλεγμονώδης δράση της Κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σπύρος Δευτεραίος, καθηγητής καρδιολογίας, «οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη παρουσίασαν λιγότερο συχνά επιδείνωση κατά δύο κλινικές κατηγορίες στην κλίμακα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε (1,8% έναντι 14%)».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διασωλήνωση (η μεγάλη αναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή) ήταν λιγότερο πιθανή στους ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη όπως εξηγεί.

«Η αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 γίνεται σήμερα με αντιικά, ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η Κολχικίνη ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας δράσει αποτελεσματικά στην φλεγμονή που προκαλείται όχι μόνο στο μυοκάρδιο αλλά στο σύνολο του οργανισμού, δίνει περιθώρια στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει από τη λοίμωξη covid-19» αναφέρει και ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η Κολχικίνη
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο covid-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο -δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου. Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, όπως να αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο covid-19.

Ίσως χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για προφυλακτική αγωγή
Όπως συμπληρώνει ο κ. Στεφανάδης, «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιορίζεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος, όταν το φάρμακο χορηγηθεί -προληπτικά- με την εμφάνιση των πρώτων ήπιων συμπτώματα. Ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Το αν μπορεί να χορηγηθεί και να δράσει αποτελεσματικά στην αρχή της νόσου θα το γνωρίζουμε το φθινόπωρο».

Αν αποδειχθεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό από την αρχή της νόσου, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος, «ανοίγει και το ενδεχόμενο της προληπτικής χορήγησης του σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (υγειονομικοί κ.ά.) ως προφυλακτική αγωγή».

Η αρχική σύλληψη της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas Clinical and Research Hospital), την Ισπανία (Hospital Universitario y Politécnico La Fe, Valencia) και τις ΗΠΑ (Yale University, Icahn School of Medicine at Mount Sinai) – συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς. Αρχικός σκοπός ήταν να ενταχθούν ασθενείς σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες και το σύντομο χρονικό ορίζοντα, τελικά αυτό έγινε εφικτό μόνο στην Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 70 επιστήμονες από 16 κέντρα στη χώρα μας, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Covid-19: Ανακοίνωση από τον Δήμο Καστοριάς

Next Post

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 35 φοιτητές από 5 χώρες για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού
  • Δυτική Μακεδονία: Είπαν “ΟΧΙ” στην καύση απορριμμάτων αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι
  • Νέα σύνθεση Τοπικής Διοίκησης του 5ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Διανομή Ενημερωτικών Φυλλαδίων Οδικής Ασφάλειας από Υπηρεσίες Τροχαίας Δυτικής Μακεδονίας με την Έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς
  • Καστοριά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr