Ο Επιτάφιος στον Άγιο Δημήτριο Σιάτιστας. Φωτογραφίες
Συναγερμός για πυρκαγιά σε φορτηγό εν κινήσει σε σήραγγα στην Εγνατία – Διακοπή κυκλοφορίας (βίντεο)
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ολοκλήρωση Κοινωνικής Δράσης «ΠΑΣΧΑ 2024»
Κοζάνη: Διάθεσή τροφίμων στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο από την Ένωση Στρατιωτικών
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Ακατανόητη και απαράδεκτη η κοπή δεκάδων δέντρων στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων
Η Σταύρωση στον Άγιο Δημήτριο Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ενημερωτική συνάντηση για ζητήματα στρατηγικής που αφορούν στο  έργο «Αποκατάσταση οδικού δικτύου ΠΕ Φλώρινας
ΑΝΟΙΞΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Τροχαία
Ευχαριστήριο για την 49η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς από το σύνδεσμο γουνοποιών

Ερευνα: Τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας γερνάνε πιο γρήγορα

Τα παιδιά που έχουν βιώσει βία ή άλλη τραυματική εμπειρία, φαίνεται να γερνάνε πιο γρήγορα, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και δείχνουν πιο έντονα σημάδια κυτταρικής γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ. 

Ημελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι πρώιμες αρνητικές εμπειρίες αφήνουν μονιμότερο βιολογικό «αποτύπωμα» και όχι μόνο ψυχολογικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας Κέιτι ΜακΛόφλιν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Bulletin», αξιολόγησαν σχεδόν 80 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 116.000 άτομα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η βία ή το ψυχικό τραύμα επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Η επανειλημμένη έκθεση στη βία στα κορίτσια φέρνει αρκετούς μήνες νωρίτερα την πρώτη τους περίοδο και την είσοδο στην εφηβεία. Είναι γνωστό ότι η πρώιμη εφηβεία συνδέεται με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Επίσης, τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία κατά μερικούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία τους, με βάση το σχετικό δείκτη που είναι το μήκος των τελομερών στα άκρα των χρωμοσωμάτων (όσο μικρότερα είναι τα τελομερή, τόσο μεγαλύτερη η βιολογική ηλικία του σώματος). Μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει την ταχύτερη κυτταρική γήρανση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη κ.α.

Μια δεύτερη ανάλυση και συστηματική αξιολόγηση 25 μελετών με πάνω από 3.200 συμμετέχοντες, συμπέρανε ότι οι βίαιες και τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν βιολογικά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μειώνοντας το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού (επίσης σημάδι γήρανσης καθώς ο φλοιός λεπταίνει όσο οι άνθρωποι γερνάνε).

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako