• Latest
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

21 Δεκεμβρίου 2020
Ανακοίνωση Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς Δήμου Κοζάνης

Ανακοίνωση από το Αυτοτελές Γραφείο Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κοζάνης

15 Απριλίου 2026
Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: «Καστοριά – Αρχοντιά »

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: «Καστοριά – Αρχοντιά »

15 Απριλίου 2026
Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15 Απριλίου 2026
φταρνισμα, αλλεργια

6 τρόποι για να κάνετε την εποχή των αλλεργιών λιγότερο άσχημη

15 Απριλίου 2026
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Αυτοί οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

15 Απριλίου 2026
κλοπη

Μπήκε σε σπίτι να κλέψει και άφησε πίσω το… τσαντάκι του!

15 Απριλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Να μην εξαιρεθούν ασθενείς συμπολίτες μας με μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) από το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο

15 Απριλίου 2026
ΠΑΠΑΣ

60χρονος ιερέας συνελήφθη λίγο πριν ψάλλει το “Χριστός Ανέστη”

15 Απριλίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα εργασίας με 12μηνη επιδότηση 14.220€ – Ξεκινούν αιτήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

15 Απριλίου 2026
Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά στο σχολείο

Λεηλάτησαν σχολείο: Έκλεψαν υπολογιστές, 8.000 ευρώ και προκάλεσαν εκτεταμένους βανδαλισμούς

15 Απριλίου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Από 1η Μαΐου οι αιτήσεις – Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις

15 Απριλίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Τι αλλάζει σε facebook, Instagram, TikTok

15 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες, μια εντελώς καινούργια αγορά για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να «ξεκλειδώσει» η ΔΕΗ. Τα πρώτα έργα του είδους θα γίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr στην τεχνητή λίμνη Πολυφήτου του ποταμού Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας με έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή χαρακτηριστικά που προσφέρονται για τo εγχείρημα. Αντίστοιχα projects εξετάζει η ΔΕΗ να αναπτύξει και σε άλλες τεχνητές λίμνες της Βορείου Ελλάδας με μεγάλα μήκη και πλάτη, όπου έχει κατασκευάσει ταμιευτήρες, όπως στους ποταμούς Αχελώο, Νέστο, Άραχθο, καθώς επίσης κοντά σε δεξαμενές άρδευσης και σε λιγνιτικές περιοχές.

Την καινούργια αυτή αγορά «άνοιξε» πρόσφατα και επίσημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταθέτοντας στην ΡΑΕ ένα νέο και φιλόδοξο πακέτο αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στην Βόρειο Ελλάδα, συνολικής ισχύος 650 μεγαβατ, εκ των οποίων τα 50 αφορούν αποκλειστικά πλωτά φωτοβολταϊκά. Είναι η πρώτη παρόμοια κίνηση στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά από αυτήν, η εταιρεία εξετάζει να δραστηριοποιηθεί και στα offshore αιολικά.

Οι ελληνικές τεχνητές λίμνες, ειδικά κάποιες μεγάλες, όπως στο Πολύφητο όπου το μέγιστο μήκος φτάνει τα 29 χλμ και το μέγιστο πλάτο τα 4 χλμ, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για να φιλοξενήσουν πλωτά φωτοβολταικά, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσουν πάικτες του χώρου όπως η γερμανική BayWa r.e. στα αβαθή νερά της Ολλανδίας, η πορτογαλική EDP, η νορβηγική Statkraft και η γαλλική Akuo. Η τελευταία έχει κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κατηγορίας παγκοσμίως, κοντά στην Αβινιόν.

Στους λόγους που τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ελκυστική επιλογή είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούν αγορά γης, όσο και επειδή η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επιτρέπουν την στρατηγική διαχείριση των υδάτινων πόρων αξιοποιώντας την ηλιακή παραγωγή που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως αυτούς που διαθέτει η ΔΕΗ, η κάλυψη του ταμιευτήρα με πλωτά φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2%-3%, μπορεί να πολλαπλάσιάσει την εγκατεστημένη του ισχύ.

Οι δυσκολίες και πως θα ξεπεραστούν

Μοναδικό μειονέκτημα της ανάπτυξης πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες όπου έχουν δημιουργηθεί υδροηλεκτρικά φράγματα, είναι ότι όταν ανεβοκατεβαίνουν οι υδατοφράκτες τους, αυξομειώνεται και η ποσότητα του νερού. Αυτή δηλαδή δεν είναι πάντα η ίδια, γεγονός που σημαίνει ότι η περίμετρος εντός της οποίας θα τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό αυξομειώνεται. Τεχνικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν πολλά πλωτά πάρκα σε μια τεχνητή λίμνη. Η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνει στο κέντρο της λίμνης και μεταξύ τους να υπάρχουν ικανές αποστάσεις, ώστε να μην τα επηρεάζουν οι αυξομειώσεις της ποσότητας ροής του νερού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αν και η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ακόμη διεθνώς σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ο αριθμός όσων εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση και κατασκευή τέτοιων projects αυξάνεται, ενώ το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρ’ ότι μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο για τις επίγειες εγκαταστάσεις μειώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένας συνδυασμός ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξομαλύνει την μεταβλητότητα της ηλιακής παραγωγής, βελτιώνοντας την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταφοράς, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με αδύναμα δίκτυα μεταφοράς, όπως η Ελλάδα.

Αθροίζοντας το portfolio της σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετρά πλέον 7 GW, εκ των οποίων τα 2,5 GW φωτοβολταικά. Η εγκατεστημένη της ισχύ έχει αγγίξει τα 200 MW, έως τα μέσα του 2021 θα έχει φτάσει τα 250 MW, ενώ σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μέσα στο πρώτο 4μηνο του νέου έτους ξεκινά και η κατασκευή επιπλέον 250 MW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗΑΝ διαθέτει και δρομολογεί ένα συνολικό αριθμό 500 MW έργων ΑΠΕ, με στόχο ως το τέλος της τριετίας να έχει φτάσει το 1,5 GW. Την περίοδο αυτή «τρέχει» δύο εμβληματικά projects: Την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και την ενότητα των 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Πηγή:liberal.gr

Previous Post

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Φλώρινας, οι οποίοι μετέφεραν με Δ.Χ. Λεωφορείο -11- παράτυπους μετανάστες

Next Post

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Next Post
φωτοβολταικα

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανακοίνωση από το Αυτοτελές Γραφείο Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κοζάνης
  • Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας: «Καστοριά – Αρχοντιά »
  • Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • 6 τρόποι για να κάνετε την εποχή των αλλεργιών λιγότερο άσχημη
  • Αυτοί οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr