• Latest
γριπη βηχας

Για ποιον λόγο βήχουμε; Αιτίες και πρόληψη

7 Ιανουαρίου 2021
Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά

Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά

23 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Καστοριά: Συνελήφθη 41χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

23 Οκτωβρίου 2025
απατη

Κοζάνη: Απάτη με όφελος 700 ευρώ

23 Οκτωβρίου 2025
Κατεστραμμένη πλατεία και επικίνδυνη παιδική χαρά στο Τσοτύλι – Επιστολή δημότη

Κατεστραμμένη πλατεία και επικίνδυνη παιδική χαρά στο Τσοτύλι – Επιστολή δημότη

23 Οκτωβρίου 2025
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Γρεβενά – Διαμαρτυρήθηκαν για κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γρεβενά: Κινητοποίηση αγροτών την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου 2025
Εξαφάνιση 23χρονης από τα Γρεβενά – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Εξαφάνιση 23χρονης από τα Γρεβενά – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

23 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας εγκαινίασε η Υπουργός Εργασίας

Κοζάνη: Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας εγκαινίασε η Υπουργός Εργασίας

23 Οκτωβρίου 2025
Συλλόγος Φίλων Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα: Πρόσκληση σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Συλλόγος Φίλων Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

23 Οκτωβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιστροφή ενοικίου: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής – Πότε θα μπουν τα χρήματα

23 Οκτωβρίου 2025
τιμολόγια ρεύματος

Πότε κάνουμε αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο

23 Οκτωβρίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

15χρονος έπαθε καρδιακή ανακοπή σε γυμναστήριο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

23 Οκτωβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Βρέφος πέθανε αιφνίδια: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τη γιαγιά του

23 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για ποιον λόγο βήχουμε; Αιτίες και πρόληψη

sierafm by sierafm
7 Ιανουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γριπη βηχας
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για ποιον λόγο βήχουμε; Ο βήχας είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς μας για να ξεφορτωθούμε ξένα σωματίδια τα οποία εισέρχονται στο αναπνευστικό μας σύστημα. Κάποιες φορές, ίσως οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα, όπως λοιμώξεις ή ασθένειες.

Για ποιον λόγο βήχουμε;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε όλα τα θηλαστικά. Όλοι έχουμε βήξει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε ότι το 23% των ανθρώπων βήχουν όταν ξυπνούν το πρωί, ακόμη και αν δεν καπνίζουν.

Ομοίως, γνωρίζουμε ότι οι ενήλικες κρυολογούν δύο με τρεις φορές τον χρόνο και πως υπάρχει βήχας στο 75% των περιπτώσεων. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 13% των ανθρώπων βήχουν χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουν κρυολογήσει.

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που μπορεί εύκολα να οφείλεται σε μια ασθένεια, παρότι δεν ισχύει τις περισσότερες φορές. Γενικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό αποβολής ενοχλητικών ουσιών από την αναπνευστική μας οδό. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε αυτή την εντυπωσιακή λειτουργία του σώματος και στο λόγο που συμβαίνει.

Για ποιον λόγο βήχουμε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως ο βήχας είναι ένας από τους μηχανισμούς άμυνας του σώματός μας ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες που ίσως είναι βλαβεροί. Βήχουμε για να καθαρίσουμε τους αεραγωγούς μας και να διώξουμε σωματίδια και ξένα σώματα.

Ο βήχας είναι μια ξαφνική και εκρηκτική κίνηση. Αυτή γίνεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο, η γλωττίδα ανοίγει όταν αναπνέουμε. Στο δεύτερο, υπάρχει σύσπαση των μυών του αναπνευστικού. Τέλος, στο τρίτο στάδιο, αποβάλλουμε των αέρα που έχουν συγκρατήσει οι πνεύμονές μας με ένα ξαφνικό άνοιγμα της γλωττίδας.

Οι υποδοχείς βήχα βρίσκονται κυρίως στους κάτω αεραγωγούς οι οποίοι περιλαμβάνουν τον λάρυγγα, την τραχεία, και τους βρόγχους. Βρίσκονται επίσης στη μύτη μέσα στα ιγμόρεια, στο κανάλι των αυτιών, στον υπεζωκότα, στο διάφραγμα, ακόμη και στο περικάρδιο και το στομάχι.

Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός και, τις περισσότερες φορές, δεν αποτελεί ένδειξη ασθένειας ή λοίμωξης.

Τύποι βήχα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βήχα και μόνο λίγοι εξ αυτών αποτελούν λόγο ιατρικής συμβουλής. Οι βήχες χωρίζονται αρχικά σε παραγωγικούς ή μη παραγωγικούς.

Ένας βήχας είναι παραγωγικός όταν αποβάλλει φλέγματα ή βλέννες, και αυτός ο τύπος βήχα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Αντιθέτως, ένας μη παραγωγικός βήχας είναι ένας ξερός βήχας χωρίς βλέννα. Προκαλεί κνησμό, ερεθισμό, και συχνά ξηρό λαιμό. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή γνωστή ως “ψεύτικος βήχας”. Σε αυτόν υπάρχει βλέννα αλλά δεν αποβάλλεται πλήρως.

Βασιζόμενοι στη διάρκεια, μπορούμε να ταξινομήσουμε έναν βήχα σε οξύ ή χρόνιο. Οξύς είναι όταν δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες σε διάρκεια. Ομοίως, είναι χρόνιος όταν ξεπερνά τις 3 ή 4 εβδομάδες. Ο τελευταίος συνοδεύεται συνήθως από ερεθισμό στην τραχεία ή τον λάρυγγα.

Τέλος, υπάρχει ο κοκκυτοειδής και ο ψυχογενής βήχας. Ο πρώτος είναι βίαιος, πολύ μεταδοτικός και ιδιαίτερα επικίνδυνος σε μωρά κάτω των 6 μηνών. Ο δεύτερος είναι ένα είδος ψυχοσωματικού βήχα, και εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο είναι νευρικό.

Ο βήχας είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και εξαφανίζεται μόνος του. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν είναι σοβαρός ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Στη συνέχεια, θα σας μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους βήχουμε.

Για ποιον λόγο βήχουμε – Περιβαλλοντικά ερεθίσματα

Ένα περιβάλλον γεμάτο καπνό ή σκόνη ή ακάρεα, οδηγεί συνήθως σε επεισόδια βήχα. Μπορεί να είναι και αλλεργία αν επιμένει, είτε μόνιμη, είτε εποχική. Επίσης, βήχα μπορούν να προκαλέσουν οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Φλεγμονώδεις διεργασίες

Όταν υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς, παρεμποδίζεται το πέρασμα του αέρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πόνο. Το παραπάνω συμβαίνει σε κοινές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν υπάρχουν ασθένειες όπως βρογχίτιδα, πνευμονία, ίνωση, άσθμα, καρκίνος του πνεύμονα, κ.λπ..

Η βρογχίτιδα, το άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού είναι οι κύριες αιτίες βήχα.

Για ποιον λόγο βήχουμε; – Άλλοι λόγοι

Μπορεί να βήχουμε εξαιτίας προβλημάτων με τη μύτη, το λαιμό, τα αυτιά, ή λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ένας βήχας που χειροτερεύει υπερβολικά τη νύχτα ίσως αποτελεί σημάδι συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Φάρμακα

Επίσης, ο βήχας είναι μια παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμάκων όπως οι αναστολείς ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης. Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά στη θεραπεία της υπέρτασης.

Κάπνισμα

Τέλος, πολύ συχνά οι καπνιστές έχουν επαναλαμβανόμενο βήχα. Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι υγιεινό, παρότι συμβαίνει καθημερινά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε παρατεταμένο βήχα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες όπως είναι το άγχος και η νευρικότητα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε απορίες.

Πηγή: meygeia.gr

Tags: ΒΗΧΑΣ
Previous Post

Κορωνοϊός και εμβόλια: Πλατφόρμα για ραντεβού και online ενημέρωση

Next Post

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Next Post
κρεας φαγητο

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  • Καστοριά: Συνελήφθη 41χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
  • Κοζάνη: Απάτη με όφελος 700 ευρώ
  • Κατεστραμμένη πλατεία και επικίνδυνη παιδική χαρά στο Τσοτύλι – Επιστολή δημότη
  • Γρεβενά: Κινητοποίηση αγροτών την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr