Ο νέος κορωνοϊός μπορεί τελικά να είναι πιο επικίνδυνος για τους μεσήλικες που μολύνει απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη που έδειξε ότι ναι μεν αυξάνεται με την ηλικία ο κίνδυνος θανάτου από τον νέο ιό, αλλά η αύξηση είναι αλματώδης από 10ετία σε 10ετία.
Η μελέτη είναι συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των διαθέσιμων μελετών για τη συχνότητα της νόσου Covid-19 στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Συνολικά πρόκειται για 27 μελέτες που καλύπτουν ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία.
Όπως έδειξε η μελέτη, οι 25άρηδες που μολύνει ο κορωνοϊός έχουν 1 στις 10.000 πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του. Η αντίστοιχη αναλογία για τους 35άρηδες είναι 1 πιθανότητα στις 2.700.
Μετά τα 45 όμως οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Οι 45άρηδες που μολύνει ο κορωνοϊός έχουν 1 πιθανότητα στις 800 να καταλήξουν. Οι 55άρηδες έχουν 1 πιθανότητα στις 240 και οι 65άρηδες 1 στις 70.
«Ο νέος κορωνοϊός δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τους ηλικιωμένους στις μονάδες φροντίδας», λέει παραστατικά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrew Levin, καθηγητής Οικονομικών στο Κολέγιο Dartmouth, στο Νιου Χάμσαϊρ. «Γίνεται προοδευτικά ολοένα πιο επικίνδυνος, ακόμα και στη μέση ηλικία».
Σύμφωνα με τα χθεσινά (28 Ιανουαρίου 2021) στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας έχουν καταλήξει από κορωνοϊό:
- 841 ασθενείς ηλικίας 40-64 ετών (αντιστοιχούν στο 14,6% του συνολικού αριθμού των θυμάτων)
- 45 ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 ετών (ποσοστό 0,08%)
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.742. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 79 έτη (από 24 έως 103 ετών).
Ο κορωνοϊός πιο επικίνδυνος από τα τροχαία
Η νέα ανάλυση έδειξε ακόμα ότι οι πιθανότητες θανάτου των μεσηλίκων από τη νόσο Covid-19, είναι πολλαπλάσιες από την πιθανότητα να σκοτωθούν σε τροχαίο. Ειδικότερα:
- Τα άτομα ηλικίας 45-55 ετών έχουν σχεδόν 18πλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του κορωνοϊού απ’ ό,τι σε τροχαίο
- Τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών έχουν σχεδόν 58 φορές περισσότερες πιθανότητες
«Οι μεσήλικες πρέπει να έχουν αυτά τα στοιχεία στο μυαλό τους, όταν αποφασίζουν αν θα βάλουν σωστά τη μάσκα τους. Το ίδιο και όταν βαριούνται να απολυμάνουν τα χέρια τους ή «ξεχνούν» να τηρήσουν τις αποστάσεις», δήλωσε ο Dr. Abhijit Duggal, εντατικολόγος στην Cleveland Clinic του Οχάιο.
«Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι υπαρκτός. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι να πεθάνουν πρόωρα. Κινδυνεύουν πάρα πολύ και οι μεσήλικες», πρόσθεσε ο Dr. Duggal, ο οποίος δεν συμμετείχε στην νέα ανάλυση.
Σκεφθείτε και τις μακροχρόνιες βλάβες
Ο Dr. Duggal τόνισε ακόμα ότι δεν είναι μόνο ο κίνδυνος θανάτου που πρέπει να προσέχουν οι μεσήλικες. «Ο θάνατος δεν είναι η μοναδική αρνητική έκβαση που έχει ο νέος κορωνοϊός», είπε. «Σημαντικό ποσοστό ασθενών απομένει με μακροχρόνιες βλάβες, που δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι και μόνιμες.
»Αν λοιπόν ένας 40άρης ή 50άρης παρουσιάσει χρόνια πνευμονοπάθεια εξαιτίας της νόσου Covid-19, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα υπόλοιπα 20 ή 30 χρόνια της ζωής του. Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε αυτόν τον επικίνδυνο και απρόβλεπτο ιό».
Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Epidemiology.
Πηγή:iatropedia.gr