• Latest
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

H Εφορία «βάζει χέρι» σε καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

15 Μαρτίου 2024
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανή αρρυθμία- Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου 2025
Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

25 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο

25 Νοεμβρίου 2025
Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

25 Νοεμβρίου 2025
«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

«Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

25 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 70χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης 

25 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Άνδρας παρίστανε 3 χρόνια την νεκρή μητέρα του για να παίρνει τη σύνταξή της

25 Νοεμβρίου 2025
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχεται τις φοιτητικές ομάδες ASPIRE & Perseus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχεται τις φοιτητικές ομάδες ASPIRE & Perseus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

25 Νοεμβρίου 2025
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Συνάντηση Σω.Π Νοτίου Πεδίου με τον Διευθυντή – Στο τραπέζι τα επίμαχα ζητήματα 

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Συνάντηση Σω.Π Νοτίου Πεδίου με τον Διευθυντή – Στο τραπέζι τα επίμαχα ζητήματα 

25 Νοεμβρίου 2025
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Αλλάζει πίστα η Βασιλίτσα: Ο επενδυτικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου των Γρεβενών

25 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025: Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιλέχθηκαν

25 Νοεμβρίου 2025
10η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)

10η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ)

25 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H Εφορία «βάζει χέρι» σε καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

sierafm by sierafm
15 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άρση τραπεζικού απορρήτου με αυτόματες διαδικασίες από την εφορία.

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας μέσω του οποίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αποκτά άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, χορηγήσεων, επενδύσεων, ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που ελέγχει για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, με τη χρήση του νέου συστήματος της ΑΑ∆Ε, το οποίο θα σκανάρει όλες τις κινήσεις τους.

Πρόκειται για το Bank Account Nexus Crosscheck Appplication ή BANCAPP το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές μεταξύ ΑΑ∆Ε, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων και το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, ενώ οι μικρότερες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν παράταση.

Αρση τραπεζικού απορρήτου σε δύο ημέρες

Μέσω του «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication – BANCAPP» οι φοροελεγκτές θα «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και θα λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους. Συγκεκριμένα, μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου.

Σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Τα στοιχεία που θα λαμβάνουν οι φοροελεγκτές θα τα επεξεργάζονται και θα τα διασταυρώνουν με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Με την έκδοση εντολής ελέγχου το αίτημα θα προωθείται αυτόματα από την ΑΑ∆Ε μέσω του κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας στα πιστωτικά ιδρύματα και σε όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.  Υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αρχείων θα γίνεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Η επικοινωνία των αιτημάτων μεταξύ της ΑΑ∆Ε και των υπόχρεων προσώπων θα πραγματοποιείται μέσω των υποδομών της «Τειρεσίας». Η πληροφορία που ανταλλάσσεται μέσω των καναλιών διαβίβασης της «Τειρεσίας» αφορά τα στοιχεία των ελεγχομένων. Για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή και χρηματοοικονομικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται.

Για την άρση απορρήτου, μέσω του συστήματος, προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώουτου φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα διαβιβάζουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές, δάνεια, επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασμούς πληρωμών, προπληρωμένες κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Στην περίπτωση που κάποια τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα παράτασης της προθεσμίας ένταξης στην παραγωγική λειτουργία του συστήματος, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου 2024.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΑΑΔΕΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΘΥΡΙΔΕΣΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Previous Post

Ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής βγάζει στην… “κορφή” τον δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη και του μαθαίνει τον περήφημο”Τρανό Χορό”-Βίντεο

Next Post

Ρύθμιση οφειλών… τέλος: Οι δύο επιλογές που έχουν όσοι χρωστούν

Next Post
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Ρύθμιση οφειλών... τέλος: Οι δύο επιλογές που έχουν όσοι χρωστούν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Πιθανή αρρυθμία- Διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου
  • Με πολλές συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
  • Νεάπολη: Στολίστηκε για πρώτη φορά το ρολόι. Βίντεο
  • Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11
  • «Ημέρα Καριέρας & Δικτύωσης» την Τετάρτη 26/11 – Βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr