• Latest
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

H Εφορία «βάζει χέρι» σε καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

15 Μαρτίου 2024
ΤΕΒΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Οι κυβερνητικοί χειρισμοί έριξαν “στα βράχια” το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ για τους ευάλωτους συμπολίτες μας»

27 Ιουνίου 2025
Συνάντηση εργασίας στελεχών του “Μηχανισμού” με το Επιμελητήριο Κοζάνης

Συνάντηση εργασίας στελεχών του “Μηχανισμού” με το Επιμελητήριο Κοζάνης

27 Ιουνίου 2025
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙΡΟΣ

Ενημέρωση-οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

27 Ιουνίου 2025
Χριστίνα Ν. Τζώνου: Αποτελέσματα Cambridge PETfs May 2025

Χριστίνα Ν. Τζώνου: Αποτελέσματα Cambridge PETfs May 2025

27 Ιουνίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Η συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

26 Ιουνίου 2025
ΕΠΑΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΕΠΑΛ Σιάτιστας: 18.940 μόρια η Μπούρτσου Άννα- Αγγελική. Συγχαρητήρια από τη διεύθυνση

26 Ιουνίου 2025
Εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης σε ηλεκτρονική μορφή

Βιβλιόραμα Αναστάσιου Ζ. Μπέλλου Απάνθισμα δρώμενων εκκλησιαστικών εις την Ιεράν Μητρόπολιν Σερβίων και Κοζάνης

26 Ιουνίου 2025
Η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

Η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

26 Ιουνίου 2025
Το Φροντιστήριο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ανακοινώνει τους βαθμούς των μαθητών του με την υψηλότερη βαθμολογία. Συγχαρητήρια!!

Το Φροντιστήριο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ανακοινώνει τους βαθμούς των μαθητών του με την υψηλότερη βαθμολογία. Συγχαρητήρια!!

26 Ιουνίου 2025
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΤΑ

Το φροντιστήριο Μ.Ε. «Κουκουλιάτα Θεοδώρα», Συγχαίρει τους μαθητές και μαθήτριές του για τις υψηλές επιδόσεις

26 Ιουνίου 2025
To Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» χαιρετίζει τη συμμετοχή του λαού

To Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» χαιρετίζει τη συμμετοχή του λαού

26 Ιουνίου 2025
Φεστιβάλ STRANAFEST: 4 και 5 Ιουλίου στο φράγμα Περδίκκα

Φεστιβάλ STRANAFEST: 4 και 5 Ιουλίου στο φράγμα Περδίκκα

26 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H Εφορία «βάζει χέρι» σε καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

sierafm by sierafm
15 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άρση τραπεζικού απορρήτου με αυτόματες διαδικασίες από την εφορία.

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας μέσω του οποίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αποκτά άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, χορηγήσεων, επενδύσεων, ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που ελέγχει για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, με τη χρήση του νέου συστήματος της ΑΑ∆Ε, το οποίο θα σκανάρει όλες τις κινήσεις τους.

Πρόκειται για το Bank Account Nexus Crosscheck Appplication ή BANCAPP το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές μεταξύ ΑΑ∆Ε, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων και το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, ενώ οι μικρότερες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν παράταση.

Αρση τραπεζικού απορρήτου σε δύο ημέρες

Μέσω του «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication – BANCAPP» οι φοροελεγκτές θα «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και θα λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους. Συγκεκριμένα, μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου.

Σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Τα στοιχεία που θα λαμβάνουν οι φοροελεγκτές θα τα επεξεργάζονται και θα τα διασταυρώνουν με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Με την έκδοση εντολής ελέγχου το αίτημα θα προωθείται αυτόματα από την ΑΑ∆Ε μέσω του κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας στα πιστωτικά ιδρύματα και σε όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.  Υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αρχείων θα γίνεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Η επικοινωνία των αιτημάτων μεταξύ της ΑΑ∆Ε και των υπόχρεων προσώπων θα πραγματοποιείται μέσω των υποδομών της «Τειρεσίας». Η πληροφορία που ανταλλάσσεται μέσω των καναλιών διαβίβασης της «Τειρεσίας» αφορά τα στοιχεία των ελεγχομένων. Για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή και χρηματοοικονομικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται.

Για την άρση απορρήτου, μέσω του συστήματος, προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώουτου φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα διαβιβάζουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές, δάνεια, επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασμούς πληρωμών, προπληρωμένες κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Στην περίπτωση που κάποια τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα παράτασης της προθεσμίας ένταξης στην παραγωγική λειτουργία του συστήματος, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου 2024.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΑΑΔΕηλεκτρονικο πορτοφόλιΘΥΡΙΔΕΣκαταθεσεις
Previous Post

Ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής βγάζει στην… “κορφή” τον δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη και του μαθαίνει τον περήφημο”Τρανό Χορό”-Βίντεο

Next Post

Ρύθμιση οφειλών… τέλος: Οι δύο επιλογές που έχουν όσοι χρωστούν

Next Post
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Ρύθμιση οφειλών... τέλος: Οι δύο επιλογές που έχουν όσοι χρωστούν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Οι κυβερνητικοί χειρισμοί έριξαν “στα βράχια” το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ για τους ευάλωτους συμπολίτες μας»
  • Συνάντηση εργασίας στελεχών του “Μηχανισμού” με το Επιμελητήριο Κοζάνης
  • Ενημέρωση-οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
  • Χριστίνα Ν. Τζώνου: Αποτελέσματα Cambridge PETfs May 2025
  • Η συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr