Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι online απάτες και οι τρόποι που επιτήδειοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή ή το κινητό σας με στόχο τα αρχεία και τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Υπάρχουν όμως κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να είστε ασφαλείς.
Ελέγξτε τον λογαριασμό του αποστολέα
Αν και η πλειοψηφία των επιτήδειων που θέλει να υποκλέψει τα στοιχεία σας χρησιμοποιεί λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από διάφορες δωρεάν υπηρεσίες (πχ. Gmail), υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιο σύνθετες. Αν πχ. κάποιοι θέλουν να φαίνεται ότι σας στέλνουν mail από μια υπηρεσία όπως τα ΕΛΤΑ, μπορεί να έχουν δημιουργήσει έναν λογαριασμό, η κατάληξη του οποίου θυμίζει αυτήν που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Οτιδήποτε μπορεί να ξεφύγει από την επίσημη ονομασία, θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες (πχ. αν το mail έχει έρθει από το george@elta_courier_greece.gr).
Μην διστάζετε να ρωτήσετε
Οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι έμποροι με τους οποίους συναλλάσσεστε έχουν e-mails και τηλέφωνα επικοινωνίας. Αν δείτε κάποιο mail που δεν αναγνωρίζετε τον αποστολέα και το θέμα του αφορά μια συναλλαγή σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Ακόμη και μια απλή μεταφορά 4-5 ευρώ που μπορεί να σας εμφανιστεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σε έναν λογαριασμό, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχει όντως γίνει το αίτημα από την άλλη πλευρά του συναλλασσόμενου και όχι από κάποιον άγνωστο. Ειδικά στο θέμα των μεταφορών χρημάτων, δεν καλύπτεστε και από την τράπεζα, καθώς φαίνεται ότι με τη συναίνεσή σας στείλατε κάπου τα χρήματα (στις κάρτες η κατάσταση είναι λίγο πιο ασφαλής).
Χρησιμοποιήστε «ισχυρούς» κωδικούς ασφαλείας
Μπορεί για λόγους ευκολίας να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό ασφαλείας σε όλους τους λογαριασμούς σας (από το Facebook και το TikTok, έως και το web banking της τράπεζάς σας), αλλά κάτι τέτοιο είναι λάθος και μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες. Επειδή -στατιστικά- οι περισσότεροι χρήστες κάνουν αυτό που περιγράφεται πιο πάνω, αν κάποιος hacker υποκλέψει τα στοιχεία σας, έχει αυτομάτως πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και λογαριασμούς σας. Αν δεν θέλετε να διαλέγετε μόνοι σας δύσκολους και διαφορετικούς κωδικούς, υπάρχουν ειδικά προγράμματα που με μια μικρή συνδρομή αναλαμβάνουν να σας υπενθυμίζουν τα passwords και να δημιουργούν για εσάς ιδανικές συνθήκες. Ένα από αυτά είναι το Dashlane, το οποίο εγκαθίσταται και ως επέκταση σε δημοφιλή προγράμματα πλοήγησης, αλλά και ως app στο iOS/Android smartphone σας.
Μην αγνοείτε τις αναβαθμίσεις
Αρκετές φορές, τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε αναβαθμίζονται συχνά και σε βαθμό που να σας φαντάζει ενοχλητικός. Επειδή, ωστόσο, οι απειλές του Διαδικτύου αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είναι σχεδόν επιτακτική η ανάγκη να κάνετε όλες τις ενημερώσεις που εμφανίζονται τόσο στα προγράμματα πλοήγησης (browsers), όσο και στο λειτουργικό της συσκευής που χρησιμοποιείτε.
Μην δίνετε πουθενά τα στοιχεία σας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπηρεσίες και τράπεζες θα σας ζητήσουν κάποια στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας. Αν δείτε ότι κάποιος σας ζητάει κωδικούς ασφαλείας, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο και επικοινωνήστε με το κατάστημα ή την τράπεζά σας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις πληρωμές με τη χρήση συνδέσμων (links), επιβεβαιώστε πρώτα απ’ όλα ότι το site που ανοίξατε είναι αυτό του καταστήματος και όχι κάποιο τρίτο και ότι προσφέρει υποστήριξη ασφαλών συναλλαγών (με το κλασικό λουκετάκι αριστερά από τη διεύθυνση).
Ενεργοποιήστε την επαλήθευση 2 παραγόντων (two-factor authentication)
Πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν μια σύγχρονη διαδικασία ασφάλειας για τους χρήστες, την επαλήθευση δύο παραγόντων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστείτε και ένα σχετικό πρόγραμμα (πχ. το δωρεάν Google Authenticator) στο κινητό σας, όπου αφού προσπαθήσετε να εισέλθετε κάπου δεν θα απαιτείται μόνο το username και το password σας, αλλά και ένας 6ψήφιος (συνήθως) κωδικός που βγαίνει από αυτό το πρόγραμμα.
Χρησιμοποιήστε προγράμματα antivirus
Αν και το πρόγραμμα των τελευταίων εκδόσεων των Windows για την προστασία από ιούς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καλό θα ήταν να έχετε και μια έξτρα λύση. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν και επί πληρωμή λύσεις που σίγουρα θα σας προστατεύσουν ακόμη περισσότερο, είτε στα των αρχείων που σας έρχονται μέσω mail ή κατεβάζετε από κάποιο site, είτε ακόμη και στην πλοήγησή σας στο διαδίκτυο.
Αντιμετώπιση μέχρι και ψεύτικων εκβιασμών
Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται πολλές φορές και μέιλ από το εξωτερικό, όπου ο hacker σάς ενημερώνει από ένα mail που δείχνει ότι είναι το δικό σας(!) ότι έχει μπει στον υπολογιστή σας, έχει πάρει τον έλεγχο της κάμεράς σας και σας έχει καταγράψει να μπαίνετε σε site πορνογραφικού περιεχομένου. Συνήθως σε αυτά τα mails, ζητούνται καταθέσεις σε μορφή κρυπτονομισμάτων, διαφορετικά το υλικό θα δημοσιευτεί. Μην υποκύπτετε σε εκβιασμούς, αν θεωρείτε πως κάποιος έχει καταγράψει με οποιονδήποτε τρόπο την online δραστηριότητά σας και σας εκβιάζει, επικοινωνήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μολύνθηκα. Τώρα;
Αν έχετε κάνει το λάθος να εκτελέσετε ένα αρχείο που κατεβάσατε από το διαδίκτυο και δείτε ύποπτη δραστηριότητα στον υπολογιστή σας ή φοβάστε ότι έχετε πέσει θύμα hacking, πέραν του προγράμματος προστασίας από ιούς που θα πρέπει να βάλετε να κάνει πλήρη έλεγχο, υπάρχει και το Malwarebytes Antimalware, ένα από τα καλύτερα προγράμματα που μπορεί να σας σώσει. Υπάρχει δωρεάν έκδοση που μπορείτε να βρείτε εδώ και αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να πληρώσετε για κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά του, όπως πχ. την προστασία σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή: Reader.gr