• Latest
self test

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι, πώς και πότε πρέπει να το κάνουν

11 Μαΐου 2021
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Εντάχθηκε η Πράξη 7 εκατ. ευρώ για τα Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs) και τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας

24 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης ΑμεΑ σε έκτακτες καταστάσεις κρίσεων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης ΑμεΑ σε έκτακτες καταστάσεις κρίσεων

24 Αυγούστου 2026
Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής στις 30 Οκτωβρίου 2024

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 7/9/2026

24 Αυγούστου 2026
Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο

Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο

24 Αυγούστου 2026
Πένθος

Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα: Ψήφισμα για τον Αλέξανδρο Μπακαΐμη

24 Αυγούστου 2026
ΔΕΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑ

Διακοπές ρεύματος σε Εορδαία, Σισάνι και Νάματα

24 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Δήμος Βοΐου: Νέος Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού , Νεολαίας και Υγείας ο Ναούμ Τσιαούσης

24 Αυγούστου 2026
Πώς το pace και οι κατοχές αλλάζουν την ανάγνωση ενός αγώνα μπάσκετ

Πώς το pace και οι κατοχές αλλάζουν την ανάγνωση ενός αγώνα μπάσκετ

24 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Το ευχαριστήριο του Κώστα Δούβλου μετά την αποχώρηση του απο τη θέση του εντεταλμένου για τον Αθλητισμό

24 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Κριτσμάς – Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο

Δήμος Βοΐου: Κριτσμάς – Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο

24 Αυγούστου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Τετάρτης 26-08-2026

24 Αυγούστου 2026
Υπογράφηκε η σύμβαση για τη βελτίωση αγροτικών οδών στο αγρόκτημα Σερβίων

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη βελτίωση αγροτικών οδών στο αγρόκτημα Σερβίων

24 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι, πώς και πότε πρέπει να το κάνουν

sierafm by sierafm
11 Μαΐου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
self test
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας – Ποιος πληρώνει το self test – Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα

Τα υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα έχουν ήδη μπει στην ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε 8 κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, το ένα θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης και το δεύτερο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Ας δούμε ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test για να έχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας, που πρέπει να υποβάλλουν τα αποτελέσματα, ποια είναι η επιβάρυνση του εργοδότη και ποια πρόστιμα επιβάλλονται αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία.

1. Υποχρέωση για υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) έχουν οι εργαζόμενοι σε:

λιανεμπόριο,

εστίαση,

χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,

μεταφορές,

υπηρεσίες καθαρισμού,

κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,

υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,

σχολές οδηγών

Αντίθετα δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

2. Σύμφωνα με νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δυο self test ανά εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο self test παρέχεται δωρεάν από το κράτος αλλά το δεύτερο πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης.

Δηλαδή οι εργοδότες στους 8 κλάδους της οικονομίας για τους οποίους το self test είναι υποχρεωτικό οφείλουν να αγοράσουν έως και την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαΐου, ένα self test για κάθε εργαζόμενο που προσέρχεται με φυσική παρουσία στη δουλειά. Θα το πληρώσουν με δικά τους έξοδα, θα το δώσουν στον εργαζόμενο και εκείνος πρέπει να δηλώσει στην Εργάνη το αποτέλεσμα.

3. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν από τον εργοδότη τους το πρώτο τεστ, να το κάνουν και να δηλώσουν στην Εργάνη το αποτέλεσμα. Από Πέμπτη 13 Μαΐου πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι από τα φαρμακεία το δεύτερο self test της εβδομάδας, δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Ο εργαζόμενος οφείλει να δηλώσει στην Εργάνη και τα δυο αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.

Τι ισχύει για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα self test έως και 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους στη δουλειά με φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός δεν ισχύει την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά.

Επίσης αυτή την εβδομάδα δεν ισχύουν και τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ και κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ. Ειδικότερα:

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ανωτέρω εργαζόμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή σε ιδιωτική δομή της επιλογής τους με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες εργαζόμενοι/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθεί ο/η εργαζόμενος/η σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.

Πηγή: protothema.gr
Tags: SELF TEST
Previous Post

Δημοσκόπηση GPO: Στις 13,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι υπουργοί χαίρουν εκτίμησης και ποιοι όχι

Next Post

Μακρή: Υποχρεωτικό το self test στα φροντιστήρια – Δικαιούχοι οι καθηγητές

Next Post
rapid tests, ΚΟΡΟΝΟΙΟ, self test

Μακρή: Υποχρεωτικό το self test στα φροντιστήρια - Δικαιούχοι οι καθηγητές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εντάχθηκε η Πράξη 7 εκατ. ευρώ για τα Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs) και τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης ΑμεΑ σε έκτακτες καταστάσεις κρίσεων
  • Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 7/9/2026
  • Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο
  • Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα: Ψήφισμα για τον Αλέξανδρο Μπακαΐμη

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr