• Latest
self test

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου – Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

10 Ιουνίου 2021
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε η 3η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου Green LUPO

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε η 3η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου Green LUPO

19 Οκτωβρίου 2026
βια Βιασμός παιδι

Μάνα βίαζε τη μικρή κόρη της, τραβούσε βίντεο και τα πουλούσε

19 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη σε περιοχή της Καστοριάς 40χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Απόφαση Δικαστηρίου

19 Οκτωβρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Πώς θα προκύπτει το νέο επίδομα ανεργίας – Οι τρεις παράγοντες

19 Οκτωβρίου 2026
7,3 εκατ. ευρώ για αστική αναζωογόνηση και πράσινες υποδομές στην Πτολεμαΐδα

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης, υπέγραψε την Πρόσκληση «Δράσεις αναπλάσεων και δημιουργίας λειτουργικών κοινόχρηστων χώρων, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης για τα ΑμεΑ / ΒΑΑ Κοζάνης»

19 Οκτωβρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

331 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

19 Οκτωβρίου 2026
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου Απεργούμε – Διεκδικούμε όσα αξίζουμε!!!

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου Απεργούμε – Διεκδικούμε όσα αξίζουμε!!!

19 Οκτωβρίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 3ο Network Meeting των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού

19 Οκτωβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας και συγκεκριμένων οφελών για την τοπική κοινωνία από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή Data Center»

19 Οκτωβρίου 2026
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Χειροπέδες σε 59χρονο που οδηγούσε μεθυσμένος στα Γρεβενά – για 7 χρόνια του αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης και θα πληρώσει 2000 ευρώ

19 Οκτωβρίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Γραφείο του συλλόγου, την Τετάρτη 21/10

19 Οκτωβρίου 2026
γιατρος

Κοζάνη: Γιατρός δήλωσε ανάπηρος για να μειώσει τη διατροφή προς την πρώην σύζυγό του

19 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου – Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

sierafm by sierafm
10 Ιουνίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
self test
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη «άλλα κανάλια» δωρεάν διάθεσης – Ποιοι θα το δικαιούνται δωρεάν – Τι θα κάνουν μαθητές και εργαζόμενοι – Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Με φόντο την παραλαβή, σήμερα και αύριο, περίπου 4 εκατομμυρίων οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) που θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες μέσω των φαρμακείων την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και την άρνηση Φαρμακευτικών Συλλόγων να συμμετάσχουν στη διάθεσή τους, γίνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για τη νέα διαδικασία διανομής των τεστ από τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίζει τη στρατηγική -επιτυχής όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο- αυτοδιάγνωσης και αυτοελέγχου των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, επιχειρώντας, ωστόσο, νέα χάραξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: Μείωση κατά 73% των νέων κρουσμάτων, κατά 65% των νοσηλευόμενων λόγω Covid και μείωση κατά 53% του δείκτη θετικότητας.

Η νέα χάραξη της στρατηγικής περιλαμβάνει, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, και νέα κανάλια διανομής, με κυριότερο τα σούπερ μάρκετ. Για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, που συνέβαλαν καταλυτικά στο τεράστιο πρόγραμμα αυτοελέγχου των πολιτών, που ξεκίνησε προ διμήνου, το πρόγραμμα σε ό,τι τούς αφορά ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις ανακοινώσεις για τη διάθεση των self test έκανε προχθές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν -εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους- υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ»,  διευκρίνισε. Παρότι η ανάρτηση είχε διευκρινιστικό χαρακτήρα, προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων, αντιδράσεων, συζητήσεων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αποσαφήνισε μεν ότι ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test μέσω των φαρμακείων -κάτι που γνώριζαν και οι φαρμακοποιοί- αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ότι «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Διακοπή της δωρεάν διάθεσης self test από χθες στη Θεσσαλονίκη

Οι δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης.

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Σκέρτσου σχετικά με τα νέα κανάλια διανομής από τον Ιούλιο «προσβλητικές για τον κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία». Και αποφάσισε την αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self test στους δικαιούχους -ισχύει από χθες- και την επιστροφή των αδιάθετων self test στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης είτε εργαζόμενοι είτε μαθητές και εκπαιδευτικοί, κυρίως υποψήφιοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα υπό τον όρο της προσκόμισης αρνητικού self test για τους μαθητές, δεν έχουν πλέον δωρεάν πρόσβαση στο εργαλείο της αυτοδιάγνωσης. Προφανώς τα self test είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία αλλά οι πολίτες θα τα προμηθεύονται με δική τους δαπάνη.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021. Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε» ήταν η απάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στην απόφαση του ΦΣΘ να αναστείλει τη συμμετοχή του στη δωρεάν διάθεση των τεστ προς τους πολίτες.

Ο ΠΦΣ έστειλε μήνυμα και προς την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο».

Σε αντίθεση με το λακωνικό μήνυμα του ΠΦΣ προς την κυβέρνηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις της, ο ΦΣΘ είχε υπογραμμίσει στην ανακοίνωσή του πως «εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός (σσ για νέα κανάλια διανομής), αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους».

Το κανάλι των σούπερ μάρκετ

Διά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη προσδιορίστηκαν ως ενδεχόμενα κανάλια δωρεάν διάθεσης των self test τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης είπε πως τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ».

Ερωτηθείς για πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου για δωρεάν self test, διαδικασία που σήμερα γίνεται από τους φαρμακοποιούς μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ, και φυσικά για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι για να προμηθευτεί δωρεάν το τεστ». Προανήγγειλε δηλαδή μια νέα διαδικασία σε ό,τι αφορά την προμήθεια των τεστ από τους πολίτες μέσω των σούπερ μάρκετ, όπου ο ΑΜΚΑ δεν θα είναι προαπαιτούμενος.

Στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου επισήμαναν στο protothema.gr, ότι η διανομή των self test ως ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω των φαρμακείων έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πως η αλλαγή της διαδικασίας όπως φαίνεται να τη δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης προϋποθέτει εκ νέου χαρακτηρισμό του προϊόντος και της διάθεσής του.

Ο όγκος των τεστ που πρέπει να διακινηθούν μέσω των καναλιών διανομής είτε αυτά είναι τα φαρμακεία είτε τα σούπερ μάρκετ είτε και άλλα, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα. Έχουν διανεμηθεί συνολικά 24.385.261 self test σε 4.284.111 πολίτες. Εχουν πραγματοποιηθεί 17.877.723 ψηφιακές δηλώσεις από 3.384.731 πολίτες και κατόπιν μοριακού ή rapid τεστ έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα 30.605 πολίτες.

Το δίκτυο των 10.500 φαρμακείων είναι ευρύτερο από εκείνο των σούπερ μάρκετ. Όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης βασίζεται και στο ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, και συνεπώς θα απαιτείται μικρότερος αριθμός τεστ σε σύγκριση για παράδειγμα με τα 4-6 εκατ. Τεστ που διακινούνται κάθε εβδομάδα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει συζητήσει το θέμα της μη διενέργειας self test σε πλήρως εμβολιασμένους και αφού έχει περάσει ένα ικανό διάστημα από τη δεύτερη δόση. Μέχρι χθες οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ήταν 2.506.621 -συνάγεται ότι αφαιρείται ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από τη διαδικασία αυτοελέγχου, που θα μεγαλώνει συνεχώς. Επιπλέον, με το κλείσιμο των σχολείων από την υποχρέωση του self testing βγαίνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Πρόσβαση στον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι «αιχμής», όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό, καθώς και πολίτες που εντάσσονται τώρα στη διαδικασία εμβολιασμού και είναι ενεργοί κοινωνικά όπως οι κάτω των 30 ετών. Θεωρείται πληθυσμός που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νέα κανάλια διανομής στα οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr
Tags: SELF TEST
Previous Post

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο Τσοτύλι

Next Post

ΔΕΥΑΒ: Ολιγόωρη αρρυθμία στο δίκτυο της Σιάτιστας – Η απάντηση της ΔΕΥΑΒ για το θολό νερό στη Γαλατινή

Next Post
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Ολιγόωρη αρρυθμία στο δίκτυο της Σιάτιστας - Η απάντηση της ΔΕΥΑΒ για το θολό νερό στη Γαλατινή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε η 3η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου Green LUPO
  • Μάνα βίαζε τη μικρή κόρη της, τραβούσε βίντεο και τα πουλούσε
  • Συνελήφθη σε περιοχή της Καστοριάς 40χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Απόφαση Δικαστηρίου
  • ΔΥΠΑ: Πώς θα προκύπτει το νέο επίδομα ανεργίας – Οι τρεις παράγοντες
  • Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης, υπέγραψε την Πρόσκληση «Δράσεις αναπλάσεων και δημιουργίας λειτουργικών κοινόχρηστων χώρων, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης για τα ΑμεΑ / ΒΑΑ Κοζάνης»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr