Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Οι αιμοδοσίες όλης της χώρας έχουν κυριολεκτικά «αδειάσει» από αίμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον αποθέματα. Από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά, υπομεταγγίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Ο λόγος είναι η μεγάλη έξαρση των ιώσεων, που εμποδίζει μεγάλο αριθμό αιμοδοτών να προσέλθει στην αιμοδοσία, ώστε να αυξηθούν ξανά τα αποθέματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις αρχές του χρόνου, αναφέρει στον «Ε.Τ.», ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), Βασίλης Δήμος.
«Ολα τα χρόνια έχουμε προβλήματα και ελλείψεις λόγω εορτών. Συνήθως, όμως, μετά τις 5 με 6 Ιανουαρίου αποκαθίστανται. Φέτος αυτό τράβηξε παραπάνω και είναι πολύ πιο έντονο από άλλες χρονιές λόγω των ιώσεων», σημειώνει.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), εάν κάποιος εθελοντής αιμοδότης έχει λοίμωξη (έστω και ένα απλό κρυολόγημα), δεν μπορεί να αιμοδοτήσει πριν περάσουν τουλάχιστον 7 μέρες από το πέρας των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση λήψης αντιβιοτικών, μάλιστα, θα πρέπει να μεσολαβήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας, ώστε να μπορεί κάποιος να δώσει αίμα με ασφάλεια.
«Οι αιμοδοσίες πλέον κάνουν εξορμήσεις, κι εκεί που πιο παλιά συγκέντρωναν 40 και 50 μονάδες αίματος, πλέον συλλέγουν 10 και 12 ή 15 στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί όλος ο κόσμος έχει ίωση, γρίπη, Covid-19 και αποκλείεται από την αιμοδοσία», εξηγεί ο πρόεδρος των θαλασσαιμικών.
Ο κ. Δήμος επισημαίνει, επίσης, πως οι επιπτώσεις για τους ασθενείς που υπομεταγγίζονται -δηλαδή λαμβάνουν λιγότερες φιάλες αίμα από αυτές που έχουν ανάγκη- είναι πολύ σοβαρές, Γι’ αυτό κάνει δραματική έκκληση μέσω του «Ελεύθερου Τύπου» στους υγιείς συμπολίτες μας να αιμοδοτήσουν άμεσα στην πλησιέστερη αιμοδοσία.
«Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας που μίλησα εχθές, αλλά και της Θεσσαλονίκης, που είναι μεγάλο νοσοκομείο και έχει και πολλές μεταμοσχεύσεις, τα ψυγεία έχουν αδειάσει κυριολεκτικά. Σε όλες τις αιμοδοσίες η ίδια κατάσταση. Κάνουμε έκκληση σε όποιον είναι καλά στην υγεία του και μπορεί να αιμοδοτήσει να μην το αμελήσει γιατί τώρα υπάρχει ανάγκη. Πραγματική ανάγκη!», σημειώνει ο πρόεδρος των θαλασσαιμικών.
Ελπίδα από τις νέες θεραπείες
Το 2023 ήταν θα μπορούσε να πει κάποιος η χρονιά των πασχόντων από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Κι αυτό καθώς η Ε.Ε. ενέκρινε δύο νέες επαναστατικές θεραπείες, οι οποίες παρατείνουν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μεταγγίσεις αίματος για τους ασθενείς αυτούς.
Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς αυτούς ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς κατά κύριο λόγο περιορίζονταν αποκλειστικά στις τακτικές μεταγγίσεις. Πλέον, με τις νέες θεραπείες, ξεκινά μια νέα εποχή.
«Οι θεραπείες είναι δύο κατηγοριών. Η μία κατηγορία είναι θεραπείες με φάρμακα που υπόσχονται παράταση των μεταγγίσεων και η άλλη είναι η γονιδιακή θεραπεία», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΘΑ και εξηγεί:
«Δηλαδή, εκεί που ο κάθε πάσχων πάει κάθε δύο εβδομάδες να λάβει δύο φιάλες αίματος, το διάστημα αυτό μπορεί να γίνει και 25 και 30 μέρες. Οπότε αυτό σημαίνει λιγότερες μεταγγίσεις ανά έτος, αυτό σημαίνει λιγότερο αίμα που θα χρειάζεται. Εχουμε ήδη ένα τέτοιο φάρμακο που κυκλοφορεί και τώρα θα εγκριθεί και δεύτερο».
Ανοιχτό είναι ωστόσο και το ενδεχόμενο οριστικής θεραπείας. Η γονιδιακή μέθοδος εφαρμόστηκε πειραματικά το 2019 στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης σε δύο ασθενείς, ο οποίοι μέχρι σήμερα είναι ελεύθεροι μεταγγίσεων.
«Πάνε πάρα πολύ καλά οι ασθενείς. Η θεραπεία έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις. Οι ασθενείς πάνε πάρα πολύ καλά, όπως μας λένε οι γιατροί στα συνέδρια που τους παρακολουθούν. Είναι ελεύθεροι, απαλλαγμένοι μετάγγισης και με καλή αιμοσφαιρίνη», καταλήγει ο κ. Δήμος.
Πηγή: eleftherostypos.gr