«Φωτιά» έχουν πάρει τα… σημειωματάρια των φαρμακείων από ελλείψεις ακόμη και των πιο «βασικών» φαρμάκων.
Όπως επισημαίνουν έρευνες, στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις περίπου 500 φαρμάκων όλων των ειδών!
Οι φαρμακοποιοί λένε ότι αυτή είναι μια κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, καθώς το 2023 αναμένεται οι ελλείψεις να κορυφωθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα μεταξύ των περιζήτητων σκευασμάτων.
Δυσεύρετα είναι σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη κυρίως τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, τα αντιπυρετικά, τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντι-ιικά, τα κολλύρια, τα αντικαταθλιπτικά, η ουσία αριπιπραζόλη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιφυματικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα, μέχρι και τα δημοφιλή Depon, Ronal, Algofren.
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, το πρόβλημα κάθε άλλο παρά ελληνικό είναι, όπως λένε ειδικοί.
Και στο εξωτερικό οι ελλείψεις φαρμάκων παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. «Είμαστε στο μέσον μιας τεράστιας χιονοστιβάδας και μίας ομάδας κρίσεων», αναφέρουν γνώστες της αγοράς.
Όπως λένε πρόκειται για “φαινόμενο” από πολλές επιμέρους κρίσεις που συντελούν στο να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δηλαδή διαθέσιμα φάρμακα στην αγορά.
Το πρόβλημα βρίσκεται και στην έλλειψη των πρώτων υλών σε πολλά και διαφορετικά είδη που έχουνε αντίκτυπο και στα φάρμακα. Ουσιαστικά εστιάζει στο πρωτογενές στάδιο της δημιουργίας των φαρμάκων και της συσκευασίας τους.
Όπως όμως εξηγούν «καλοί γνώστες» της αγοράς, μια από τις βασικές αιτίες (ίσως η πιο βασική) για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες προς χώρες που κάποια συγκεκριμένα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα από ότι στην ελληνική αγορά.
Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε: «Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη. Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός μίλησε και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση την υφιστάμενη νομολογία όταν οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα δηλώσουν την αδυναμία τους να παράξουν γιατί υπάρχει έλλειψη, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε επίπεδο κυρώσεων από το κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ελλείψεις που υπάρχουν και είναι μεγάλες επί της ουσίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα επιβολής.
Και σημειώστε: Η μειωμένη προσφορά, όταν συνδυάζεται με την αυξανόμενη ζήτηση, έχει κατά κανόνα ένα αποτέλεσμα: την αύξηση της τιμής!
Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, σημειώνει: «Μιλάμε για φάρμακα που πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα. Παραδείγματος χάριν, για ένα αντιβηχικό ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι δεν έχει νόημα να πεις στον ασθενή ότι θα ψάξεις να του το βρεις και θα το έχεις σε μία-δύο ημέρες, όπως θα έκανες για άλλα φάρμακα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ώρα».
Ηδη κάποιες κυβερνήσεις της Ευρώπης εφαρμόζουν λύσεις, όπως η αυστηρά με δικαιολογημένη συνταγογράφηση και προτεραιότητα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μέσα από συστήματα καταγραφής ασθενών. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ στη νέα του επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημ. Φιλίππου και τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας, Μπάμπη Καραθάνο, σημειώνει: «Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος».
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος θα συνεχίσει τους ελέγχους: «όσοι δεν στον συνεργαστούν στον έλεγχο, αυτό σημαίνει “λουκέτο”», είπε.
Πηγή: aftodioikisi.gr