• Latest
χαπια φαρμακα

SOS φαρμακοποιών: Ποια είναι τα φάρμακα που «εξαφανίζονται» -Τι πραγματικά συμβαίνει

1 Ιανουαρίου 2023
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Η γιορτή του Οσίου Ευθυμίου στον Άγιο Αθανάσιο

19 Ιανουαρίου 2026
Λειτουργία σχολικών μονάδων του Δήμου Βοΐου για την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

18 Ιανουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου 17-18/01/2025

18 Ιανουαρίου 2026
Γ’ Εθνική: Νίκη για την Κοζάνη- Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Γ’ Εθνική: Νίκη – βαθιά ανάσα για την Κοζάνη Λύγισε στην Καλαμαριά ο Εορδαϊκός

18 Ιανουαρίου 2026
Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ορειβάτες στο Μπούρινο. Βίντεο και φωτογραφίες

Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ορειβάτες στο Μπούρινο. Βίντεο και φωτογραφίες

18 Ιανουαρίου 2026
Η Κοπή πίτας του Μακεδονικού Σιάτιστας

Η Κοπή πίτας του Μακεδονικού Σιάτιστας

18 Ιανουαρίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

7 τροφές που βοηθούν πραγματικά στη μείωση της χοληστερόλης

18 Ιανουαρίου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Μαχαίρωσαν οδηγό ταξί και του έκλεψαν το αυτοκίνητο

18 Ιανουαρίου 2026
Τσουχτερό κρύο και έντονες βροχές – Ντύνεται στα «λευκά» η χώρα

Γιατί χιονίζει λιγότερο στην Ελλάδα. Οι τρεις λόγοι

18 Ιανουαρίου 2026
φορολογια

Τι αλλάζει από φέτος στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο από το πρώτο ευρώ

18 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Φιλόζωοι. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Φιλόζωοι. Βίντεο και φωτογραφίες

18 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

SOS φαρμακοποιών: Ποια είναι τα φάρμακα που «εξαφανίζονται» -Τι πραγματικά συμβαίνει

sierafm by sierafm
1 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χαπια φαρμακα
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Φωτιά» έχουν πάρει τα… σημειωματάρια των φαρμακείων από ελλείψεις  ακόμη και των πιο «βασικών» φαρμάκων.

Όπως επισημαίνουν έρευνες, στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις περίπου 500 φαρμάκων όλων των ειδών!

Οι φαρμακοποιοί λένε ότι αυτή είναι μια κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, καθώς το 2023 αναμένεται οι ελλείψεις να κορυφωθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα μεταξύ των περιζήτητων σκευασμάτων.

Δυσεύρετα είναι σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη κυρίως τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, τα αντιπυρετικά, τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντι-ιικά, τα κολλύρια, τα αντικαταθλιπτικά, η ουσία αριπιπραζόλη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιφυματικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα, μέχρι και τα δημοφιλή Depon, Ronal, Algofren.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο,  το πρόβλημα κάθε άλλο παρά ελληνικό είναι, όπως λένε ειδικοί.

Και στο εξωτερικό οι ελλείψεις φαρμάκων παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. «Είμαστε στο μέσον μιας τεράστιας χιονοστιβάδας και μίας ομάδας κρίσεων», αναφέρουν γνώστες της αγοράς.

Όπως λένε πρόκειται για “φαινόμενο” από πολλές επιμέρους κρίσεις που συντελούν στο να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δηλαδή διαθέσιμα φάρμακα στην αγορά.

Το πρόβλημα βρίσκεται και στην έλλειψη των πρώτων υλών σε πολλά και διαφορετικά είδη που έχουνε αντίκτυπο και στα φάρμακα. Ουσιαστικά εστιάζει στο πρωτογενές στάδιο της δημιουργίας των φαρμάκων και της συσκευασίας τους.

Όπως όμως εξηγούν «καλοί γνώστες» της αγοράς, μια από τις βασικές αιτίες (ίσως η πιο βασική) για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες προς χώρες που κάποια συγκεκριμένα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα από ότι στην ελληνική αγορά.

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε: «Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη. Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός μίλησε και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση την υφιστάμενη νομολογία όταν οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα δηλώσουν την αδυναμία τους να παράξουν γιατί υπάρχει έλλειψη, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε επίπεδο κυρώσεων από το κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ελλείψεις που υπάρχουν και είναι μεγάλες επί της ουσίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα επιβολής.

Και σημειώστε: Η μειωμένη προσφορά, όταν συνδυάζεται με την αυξανόμενη ζήτηση, έχει κατά κανόνα ένα αποτέλεσμα: την αύξηση της τιμής!

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, σημειώνει: «Μιλάμε για φάρμακα που πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα. Παραδείγματος χάριν, για ένα αντιβηχικό ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι δεν έχει νόημα να πεις στον ασθενή ότι θα ψάξεις να του το βρεις και θα το έχεις σε μία-δύο ημέρες, όπως θα έκανες για άλλα φάρμακα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ώρα».

Ηδη κάποιες κυβερνήσεις της Ευρώπης εφαρμόζουν λύσεις, όπως η αυστηρά με δικαιολογημένη συνταγογράφηση και προτεραιότητα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μέσα από συστήματα καταγραφής ασθενών. Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ στη νέα του επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημ. Φιλίππου και τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας, Μπάμπη Καραθάνο, σημειώνει: «Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος».

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος θα συνεχίσει τους ελέγχους: «όσοι δεν στον συνεργαστούν στον έλεγχο, αυτό σημαίνει “λουκέτο”», είπε.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΦΑΡΜΑΚΑΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Previous Post

Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται και ποιες όχι (παραδείγματα)

Next Post

Ληστές αυτοτραυματίστηκαν και κάλεσαν ασθενοφόρο για να ξεφύγουν από την αστυνομία

Next Post
αστυνομια, ασθενοφορο

Ληστές αυτοτραυματίστηκαν και κάλεσαν ασθενοφόρο για να ξεφύγουν από την αστυνομία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Η γιορτή του Οσίου Ευθυμίου στον Άγιο Αθανάσιο
  • Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
  • Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου 17-18/01/2025
  • Γ’ Εθνική: Νίκη – βαθιά ανάσα για την Κοζάνη Λύγισε στην Καλαμαριά ο Εορδαϊκός

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr