Το Facebook ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπίζει όλες τις αναρτήσεις από πολιτικούς ως περιεχόμενο που αξίζει την προσοχή των ΜΜΕ, το οποίο θα έπρεπε να «διαβάζεται και να ακούγεται»- ως εκ τούτου θα εξαιρούνται από το πρόγραμμα fact-checking που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της εξάπλωσης fake news και παραπληροφόρησης.
Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία τόνισε πως δεν επιθυμεί να γίνει «διαιτητής» σε πολιτικές αντιπαραθέσεις ή να εμποδίζει τα posts των πολιτικών να φτάσουν στο κοινό για το οποίο προορίζονται. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν διευκρινίζεται ποιους ακριβώς θεωρεί πολιτικούς.
Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας του Facebook, Νικ Κλεγκ, πρώην επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη Βρετανία, έδωσε μια ομιλία στην Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η εταιρεία είχε «κάνει λάθη το 2016» και προσθέτοντας πως η Ρωσία είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Facebook για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος επέμεινε πως η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να μη συμβεί αυτό ξανά.
Το Facebook χρησιμοποιεί ανεξάρτητους, εξωτερικούς φορείς για τον εντοπισμό των fake news και της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, οι αναρτήσεις από πολιτικούς δεν θα ελέγχονται για το κατά πόσον είναι αληθινά αυτά στα οποία αναφέρονται (fact-checking).
Ο Νικ Κλεγκ είπε πως το Facebook θα επιτρέπει στους πολιτικούς να ανεβάζουν περιεχόμενο το οποίο παραβιάζει τους κανόνες του σε θέματα όπως η ρητορική μίσους, αρκεί να μην εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους. Ωστόσο οι διαφημίσεις στο Facebook θα συνεχίσουν να υπόκεινται στους κανόνες που ισχύουν.
Ο Νικ Κλεγκ είπε ότι ρόλος του Facebook ήταν να εξομαλύνει το «γήπεδο» και να μην αποτελέσει το ίδιο πολιτικό «παίκτη».
Το BBC ρώτησε την εταιρεία ποιους ακριβώς θεωρεί «πολιτικούς», με το Facebook να απαντά πως δεν έχει θέσει αυστηρές παραμέτρους ως προς τον ορισμό αυτό- παρόλα αυτά σημείωσε πως θα εξακολουθήσει να ισχύει το «μπλόκο» για τον ακτιβιστή κατά του Ισλάμ Τόμι Ρόμπινσον, παρά την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές τον Μάιο.
Πηγή:aftodioikisi.gr