Ποια συμπτώματα προκαλεί η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες

Ποια συμπτώματα προκαλεί η υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που κατατάσσεται στην κατηγορία των ανδρογόνων. Προωθεί την ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, ενώ παράλληλα παίζει σημαντικότατο ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

Η τεστοστερόνη παράγεται στους όρχεις των ανδρών αλλά και στις ωοθήκες των γυναικών και στα επινεφρίδια ανδρών και γυναικών.

Η αυξημένη τεστοστερόνη στις γυναίκες, διαταραχή γνωστή ως υπερανδρογοναιμία, μπορεί να προκύψει λόγω υποκείμενης πάθησης όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή το σύνδρομο Cushing.

Τυπικές ενδείξεις της υπερανδρογοναιμίας στις γυναίκες είναι οι εξής:

Αρρενοποίηση

Αρρενοποίηση ονομάζεται η διαδικασία των μεταβολών στην εξωτερική εμφάνιση που συνεπάγεται την ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στη γυναίκα, όπως η ατροφία των μαστών και χαμηλή τονικότητα της φωνής.

Τριχόπτωση

Στις γυναίκες με υπερανδρογοναιμία παρατηρείται συχνά ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, με την απώλεια των μαλλιών να περιορίζεται κυρίως στο κέντρο του κεφαλιού, σε οποιοδήποτε σημείο από το μέτωπο έως και τον αυχένα ή και σε ολόκληρη την περιοχή αυτή.

Δασυτριχισμός

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γυναίκες σε σημεία του σώματος που κανονικά δεν εμφανίζονται τρίχες, όπως το πηγούνι και γενικότερα το πρόσωπο, η κοιλιά και το στήθος.

Ακμή

Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, ουσία που φράζει τους πόρους του δέρματος. Τα βακτήρια του προσώπου συμβάλλουν παράλληλα στην εκδήλωση φλεγμονής, με αποτέλεσμα οι κρίσεις ακμής να είναι πιο συχνές και πιο έντονες.

Διαταραχές στον κύκλο της περιόδου

Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σπανίως έχουν σταθερό κύκλο. Μπορεί να εκδηλώνουν περιόδους αμηνόρροιας (απουσία περιόδου) ή ολιγομηνόρροια (αραιή περίοδος ή περίοδος με λίγο αίμα). Οι διαταραχές του κύκλου είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό σας δεν βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Μια απλή αιματολογική εξέταση θα σας δείξει εάν η παραγωγή τεστοστερόνης είναι είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη.

Πηγή:onmed.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΜΑΛΛΙΑ

Άλλες ειδήσεις

Συνέχεια με τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κοζάνης

Συνέχεια με τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κοζάνης το Σαββατοκύριακο . Δείτε το πρόγραμμα.. Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία 23 Σεπτεμβρίου 2017, 16:30

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης: «Χτίζουμε πολιτικές από κάτω προς τα πάνω, με πρωταγωνιστή την κοινωνία»

Σύσκεψη με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των Κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο

Στα όρια της επιδημίας η ιλαρά στην Ελλάδα

Εμβολιασμό των παιδιών συστήνουν οι ειδικοί. Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα καθώς από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*