Πώς θα δίνετε σωστές συμβουλές στο παιδί

Πώς θα δίνετε σωστές συμβουλές στο παιδί

Πότε να αφήσετε το παιδί ελεύθερο να ζητήσει από μόνο του βοήθεια.

Το να δίνει κανείς συμβουλές δεν είναι απλή υπόθεση. Αν λοιπόν θέλετε να πιάσουν τόπο οι συμβουλές σας και να βοηθηθεί επί της ουσίας το παιδί σας, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

  • Ο πρώτος άγραφος κανόνας για μια σωστή συμβουλή είναι να λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα του δέκτη, είτε ως προς τον τρόπο εκφοράς της, είτε ως προς το timing που θα γίνει η σχετική συζήτηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως δυσκολία και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί γονείς αγνοούν τη συγκεκριμένη αναγκαία συνθήκη.
  • Είναι δεδομένο ότι είσαστε πιο έμπειροι από το παιδί και γνωρίζετε καλύτερα-στα περισσότερα θέματα τουλάχιστον-ποιο είναι το σωστό για εκείνο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να του δίνετε συμβουλές σα να είναι διαταγές, με επιτακτικό δηλαδή τρόπο. Γιατί ένα ακόμα μυστικό της σωστής συμβουλής είναι ότι πρέπει να αφήνουμε το παιδί ελεύθερο να αποφασίσει αν θα την εφαρμόσει ή όχι.
  • Αναγνωρίστε τις ενδείξεις από την ίδια τη συμπεριφορά του παιδιού για να διαπιστώσετε πότε είναι πραγματικά δεκτικό να ακούσει την άποψή σας. Γιατί μπορεί ναι μεν να βλέπει ότι κάτι δεν κάνει καλά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει την επόμενη κιόλας στιγμή την πνευματική διαύγεια να συζητήσει μαζί σας.
  • Αν το προαναφερθέν φαντάζει δύσκολο για εσάς, απλά αφήστε το παιδί ελεύθερο να ζητήσει από μόνο του βοήθεια και μην πάρετε από μόνοι σας την πρωτοβουλία, γιατί μπορεί να λειτουργήσει αντιδραστικά.
  • Μην κάνετε το παιδί να πιστέψει ότι χωρίς τη δική σας βοήθεια είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πρέπει να καταλάβει ότι σε κάποια πράγματα μπορεί να αποφασίζει μόνο του, να παίρνει ελεγχόμενο ρίσκο και τελικά να μαθαίνει από τα λάθη του. Είναι καταστροφικό να μεγαλώσετε ένα παιδί σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, όπου απλά εφαρμόζει άβουλα και άκριτα τις δικές σας συμβουλές-εντολές.
  • Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί προστρέχει σε εσάς για το παραμικρό επειδή φοβάται το άγνωστο, ζητήστε του να σας πει τι πιστεύει με βάση τα δικά του κριτήρια ότι είναι η πιο σωστή επιλογή και πάνω σε αυτή πείτε του την άποψή σας, ώστε με την αλληλεπίδραση να καταλήξετε από κοινού στην καλύτερη δυνατή λύση.
  • Τέλος, το ιδανικό είναι να προσφέρετε στο παιδί διάφορες επιλογές στο ίδιο ζήτημα και να μην το εγλωβίζετε σε αχρείαστους μονοδρόμους. Από εκεί και πέρα θα κρίνει εκείνο ποια είναι η λύση που του ταιριάζει.

Περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο mother.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΑΙΔΙ

Άλλες ειδήσεις

Οι 6 λόγοι για την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας

Oι δυσκολίες αρχίζουν στη διαχείριση και στην αλλαγή πορείας της ανατροφής. Προσπαθείτε να καταλάβετε τι πάει λάθος και το παιδί

Παραγράφτηκε η υπόθεση του Γιώργου Πολύζου, πατέρα του Κωστή!

Στις 7 Απρίλιου του 2017 παραγράφτηκε η υπόθεση του Γιώργου Πολύζου και τα πιθανά κακουργήματα που θα αναδύονταν στο φως

ΤΑΠ: Κατά 50% Ολοκληρωμένος ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, σχεδόν 16 μήνες μετά την έναρξη της

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*