• Latest
αυχενας πονος

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

7 Αυγούστου 2020
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025

Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

11 Δεκεμβρίου 2025
Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

11 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.  Βίντεο

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο

11 Δεκεμβρίου 2025
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

11 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
Φωτοβολταϊκά: Πληρώνουμε και τον Ήλιο που ανατέλλει; Ο ΣΕΦΠΕ για την επιβολή τελών από το Δήμο Σερβίων

Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

11 Δεκεμβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

sierafm by sierafm
7 Αυγούστου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αυχενας πονος
2
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αυχεναλγία ή πιο απλά η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση που συχνά αναφέρεται και ως αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, καθώς τις περισσότερες φορές ο πόνος αφορά και παρακείμενες δομές όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, τους ώμους και τα χέρια

Η σπονδυλική στήλη στο ύψος του αυχένα αποτελείται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μυών, συνδέσμων, νεύρων, οστών που συντονίζονται άψογα και προσφέρουν κινητικότητα και υποστήριξη στο κρανίο, ωστόσο ορισμένες φορές και για ποικίλες αιτίες η περιοχή μπορεί να εμφανίσει έντονη και επώδυνη συμπτωματολογία.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρεί με απλά θεραπευτικά μέσα ή να χρήζει διερεύνησης και ειδικής θεραπείας καθώς μπορεί να αναστατώνει την καθημερινότητα του πάσχοντα, δυσκολεύοντας τον λειτουργικά στον ύπνο ή την εργασία του.

Το αναφερόμενο άλγος μπορεί να έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα, με μεγάλη ισχύ και διάρκεια συμπτωμάτων, να είναι καλά εντοπισμένο ή να αντανακλά στους ώμους, την πλάτη ή τα χέρια. Ορισμένες φορές παρατηρείται σύνοδη κεφαλαλγία και έντονος μυϊκός σπασμός του αυχένα. Σε περίπτωση εμφάνισης μουδιάσματος ή αδυναμίας των άκρων ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε μεγάλο ποσοστό ο πόνος στον αυχένα θα αυτοπεριοριστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ίσως με τη φυσικοθεραπεία. Η χρήση απλών αναλγητικών και τοποθέτηση κρύων ή ζεστών επιθεμάτων είναι ανάλογα της περίπτωσης συνήθως βοηθητικά. Ο κατάλληλος ιατρός με την κλινική εξέταση θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα προτείνει τον βαθμό της παρέμβασης. Η συντηρητική αγωγή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία, η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται όπου επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στον ίδιο τον ασθενή αλλά και τα κλινικά ευρήματα που παρουσιάζει. Το ιατρικό ιστορικό, τυχόν τραυματισμός της περιοχής, η ένταση του πόνου και η διάρκεια των συμπτωμάτων θα αξιολογηθούν ανάλογα. Ίσως χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις για τον σαφή προσδιορισμό του προβλήματος όπως απλή ακτινογραφία, αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα και πιο εξειδικευμένες μέθοδοι εάν κρίνεται απαραίτητο.

Τα αιτία της αυχεναλγίας ποικίλουν με τα πιο συνηθισμένα να αφορούν:

Εκφυλιστικές παθήσεις, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούν όλη την σπονδυλική στήλη άλλα και ειδικότερα την περιοχή του αυχένα. Εμφανίζονται με την πρόοδο της ηλικίας καθώς τείνουν να φθείρονται οι αρθρώσεις όσο μεγαλώνουμε. Η οστεοαρθρίτιδα και τα οστεόφυτα είναι η πιο συχνή αιτία πόνου λόγω εκφύλισης των ιστών.

Πόνος από κήλη δίσκου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όπως και το άλγος από προσβολή των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. Επίσης αρκετά επώδυνες είναι οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο ύψος του αυχένα.

Τραυματισμός της περιοχής κατά την έντονη άσκηση ή ακόμα συχνότερα σε τροχαίο ατύχημα που προκαλείται το λεγόμενο “whiplash trauma” με απότομη υπερέκταση και κάμψη της αυχενικής μοίρας που έχει ως αποτέλεσμα κάκωση τύπου «μαστίγιου».

Έντονη μυϊκή τάση στην περιοχή του αυχένα που οφείλεται κυρίως σε κακή στάση του σώματος. Παρατηρείται σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και σχετίζεται με τη χρήση και την εργασία σε υπολογιστή, Smartphone ή ακόμα κακή τοποθέτηση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κινητικότητα και ευαισθησία της περιοχής, καθώς παρουσιάζεται έντονος μυϊκός σπασμός στον τράχηλο, το πρόσωπο και τον αυχένα. Ιδιαίτερα για την μη σωστή στάση του αυχένα και την υπέρχρηση των εμπλεκόμενων μυών λόγω πολύωρης χρήσης οθόνης, tablet κλπ. υπάρχει ειδικός όρος με τον οποίο αναφερόμαστε τα τελευταία χρόνια στα αγγλικά: “tech-neck”.

Παθολογικά αίτια όπως μηνιγγίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα και καρκινική προσβολή μπορεί να αποτελούν αίτιο ενόχλησης στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εάν ο πόνος σας απασχολεί έντονα το σωστό είναι να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για το πρόβλημα σας.

Πως μπορείτε να προλάβετε τον πόνο;
Για να προλάβετε τον πόνο υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας με σκοπό να αποφύγετε την εμφάνιση αυχεναλγίας τουλάχιστον αυτής που οφείλεται στην μη σωστή στάση και χρήση του σώματος

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε τον εξοπλισμό του γραφείου σας. Η οθόνη, η καρεκλά και το τραπέζι, θα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να σας προσφέρουν άνεση στην εργασία.
  • Κατά διαστήματα σηκωθείτε και ασκηθείτε εφαρμόζοντας ήπιες διατάσεις στους ώμους και τον αυχένα σας.
  • Χρησιμοποιείστε ασύρματα ακουστικά για να μην παραμένετε πολύ ώρα στην ίδια στάση με τον αυχένα σας.
  • Αποφύγετε την μεταφορά μεγάλου βάρους στους ώμους ή τα χέρια, γιατί ακόμα και οι μεγάλες τσάντες ώμου μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό.
  • Επιλέξτε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι ύπνου για να ξεκουράζεστε σωστά.
  • Ξεκινήστε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής που μπορεί να βοηθήσει την ευλυγισία σας και να αμβλύνει τους μυϊκούς πόνους όπως yoga ή Pilates.

Εφαρμόζοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε σε βάθος χρόνου να προλάβουμε ή και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων λόγω φθοράς, σε μεγάλο ποσοστό και να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας φροντίζοντας προληπτικά τον εαυτό μας.

*H Ελένη-Χριστίνα Ησαΐα MSc.MD. είναι Αναισθησιολόγος – Ειδική Αλγολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου στο ΥΓΕΙΑ

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Previous Post

Τέσσερα βότανα που νικούν την αϋπνία

Next Post

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Next Post
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»
  • Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».
  • Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα
  • Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης
  • Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr