• Latest
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ

Γκουντιός Ιωάννης: Το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η γιορτή μας διπλή

26 Μαρτίου 2018
Ενοικιάζεται όμορφο διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον 1 ο όροφο

Ενοικιάζεται όμορφο διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον 1 ο όροφο

12 Μαΐου 2025
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Παρουσίαση ξένων και ελληνικών λογοτεχνικών έργων που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Παρουσίαση ξένων και ελληνικών λογοτεχνικών έργων που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο

12 Μαΐου 2025
Επίσκεψη του Διοικητή 1ης Στρατιάς στον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη

Επίσκεψη του Διοικητή 1ης Στρατιάς στον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη

12 Μαΐου 2025
Νίκη του αντρικού του ΑΓΣ Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ

ΑΓΣ Η Σιάτιστα: Συγχαρητήρια στον Μακεδονικό Σιάτιστας

12 Μαΐου 2025
ΑΓΣ Η Σιάτιστα – Αίαντας Αμυνταίου 75-39

ΑΓΣ Η Σιάτιστα – Αίαντας Αμυνταίου 75-39

12 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (12 Μαΐου – 17 Μαΐου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (12 Μαΐου – 17 Μαΐου 2025)

12 Μαΐου 2025
Έκθεση Εφηβικού και Παιδικών Τμημάτων Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης – Εγκαίνια την Τρίτη 13

Έκθεση Εφηβικού και Παιδικών Τμημάτων Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης – Εγκαίνια την Τρίτη 13

12 Μαΐου 2025
Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

Σιάτιστα: Μοναχές και ιερείς ενημερώθηκαν στην αντιμετώπιση απατεώνων και στην κατάσβεση πυρκαγιών

12 Μαΐου 2025
Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να πάρει τον λόγο για το μέλλον της

12 Μαΐου 2025
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα  Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας- Αναρράχης

12 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Τσοτύλι

12 Μαΐου 2025
Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

12 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκουντιός Ιωάννης: Το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η γιορτή μας διπλή

sierafm by sierafm
26 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι «μακεδονικό» αλλά σκοπιανό.

Η ονομασία ΠΓΔΜ (στην οποία περιλαμβάνεται η λέξη Μακεδονία) προέρχεται από την ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων και είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ.

Άρα μπορεί να αλλάξει με μια νέα συμφωνία με το οριστικό όνομα του διπλανού κατασκευάσματος άλλων δυνάμεων προς ίδιο όφελος (ο νοών νοείτω).

Εδώ απαντιέται και το επιχείρημα για την αναγνώριση των άλλων (πλέον των 100) κρατών. Η ενδιάμεση συμφωνία έγινε με την Ελλάδα (και όχι τις άλλες χώρες) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι άλλες συμφωνίες είναι απλά διμερείς και εύκολα αλλάζουν και αμέσως η παγκόσμια κοινότητα αποδέχεται την νέα ονομασία (το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια όπως π.χ. Κεϋλάνη, Φορμόζα, Ροδεσία, Κονγκό κλπ).

Ο γεωγραφικός όρος της αρχαίας Μακεδονίας περιλαμβάνει και τμήματα εκτός συνόρων της σημερινής Ελλάδας. Ο ιστορικός, πολιτισμικός, γλωσσικός «χώρος» έχει αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ και τίποτα άλλο.

Θυμίζω η περιοχή μας επί τουρκοκρατίας (μόλις 100 χρόνια πριν) είχε πρωτεύουσα το ελληνικότατο Μοναστήρι. Οι Σλάβοι, οι Αλβανοί και Τσιγγάνοι δεν είναι ούτε θέλουν να γίνουν Μακεδόνες. Το όνομα επιδιώκουν να υποκλέψουν, με το βλέμμα τους προς το Αιγαίο και την προπαγανδιστική ψευδαίσθηση ξεχωριστού «έθνους».

Η Βόρεια Μακεδονία ήταν στην προαναφερόμενη περιοχή του Μοναστηρίου. Η περιοχή αυτή δεν είναι στην σημερινή ελληνική επικράτεια. Αυτό όμως δεν εγείρει κανένα δικαίωμα να ονομάζεται μια ολόκληρη, πολύ ευρύτερη περιοχή, με το όνομα ενός κομματιού της που δεν ενσωματώθηκε κατά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας (στρατηγική επιλογή της ελληνικής ηγεσία για να προλάβουμε τους Βούλγαρους στην Θεσσαλονίκη) με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Με όνομα μάλιστα, τα χαρακτηριστικά του οποίου, ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ το όλον του «κράτους» αλλά ενός μόνο τμήματος του πληθυσμού του που έχει ελληνική καταγωγή την οποία και νέκρωσε εν πολλοίς στο πέρασμα των χρόνων και με την προπαγάνδα του Τίτο και τις χονδροειδούς στρέβλωσης της ιστορίας που συνεχίζεται ως τις μέρες μας . Ας θυμηθούμε επίσης, ότι η μεγάλη Βρετανία μπήκε στην ΕΟΚ ως Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ένστασης της Γαλλίας στην οποία υπάρχει περιοχή με το όνομα Βρετάνη.
Βεβαίως η Ελλάδα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της. ΟΧΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ. Αλλά πείθοντας τις μεγάλες δυνάμεις που θέλουν την ύπαρξη αυτού του «κράτους» για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία είναι πολλές φορές και αλληλοσυγκρουόμενα και γι’ αυτό το θέμα είναι δύσκολο. Βλέπουμε κατά καιρούς την αλλαγή θέσης των ενδιαφερομένων μεγάλων δυνάμεων. Ας υπάρξει αυτό το κράτος, αν το θέλουν, αλλά όχι σε βάρος μας.
Το όνομα του κράτους δεν είναι διεθνώς «Μακεδονία». Μόνο σε διμερείς συμφωνίες. Η προσθήκη γεωγραφικού ή χρονικού προσδιορισμού στην λέξη «Μακεδονία» δεν καλυτερεύει τα πράγματα. Χρυσώνει το χάπι αλλά δεν γιατρεύει. Δεν τίθεται θέμα του ψευτοδιλήμματος: σκέτο Μακεδονία ή με κάποιο προσδιορισμό. Ο αλυτρωτισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάθος χρόνου. Να σκεφτούμε ότι η επίκληση του ονόματος της Μακεδονίας ξεκίνησε από τον Τίτο πριν περίπου 70 χρόνια με στόχο τη έξοδο στο Αιγαίο. Τώρα ήρθε ο καιρός να δρέψουν καρπούς. Εξ’ άλλου και πιο πριν η ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του ’20 είχε ανάλογες βλέψεις. Ιστορικά, ανέκαθεν υπήρχαν επιθέσεις από τον Βορρά, πληθυσμών που επιτίθονταν στο Νότο προς τις λεγόμενες θερμές θάλασσες.
Φυσικά και κινδυνεύει η Ελλάδα, όχι από το μικρό και ανήμπορο κράτος, αλλά από αυτούς που το χρησιμοποιούν. Ποιός μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές ορέξεις των μεγάλων δυνάμεων ώστε, με εργαλείο το δημιούργημά τους, να διασπάσουν την Ελλάδα κατά ανάλογο τρόπο αλλά όχι με τον ίδιο (βομβαρδισμοί) με άλλες περιπτώσεις κρατών. Έχει αποδειχθεί ότι πρώτα αποφασίζουν το αποτέλεσμα και μετά οργανώνουν τον τρόπο για να το πετύχουν.
Προφανώς μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από την Ανατολή. Αυτό όμως δεν μας αφήνει να εφησυχάζουμε, διότι είναι σαφές ότι η Τουρκία υιοθετεί τα δύο κράτη (Αλβανία και Σκόπια) προς όφελός της, οπότε έχουμε στην πλάτη μας κάποιον που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε. ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ. Το να «κλείσουμε» το θέμα όπως – όπως, μάλλον μας αποκοιμίζει παρά μας καθησυχάζει. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι κατανοητό ότι οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να καταλάβουν (και αυτό πρέπει είναι και προσπάθεια της Ελλάδας) ότι δεν μπορούν με τη στάση τους να αποτελούν εργαλείο έτερων συμφερόντων, που όταν ικανοποιηθούν τότε, οι ίδιοι, δεν θα έχουν καμία αξία (θα χρησιμοποιηθούν ως λεμονόκουπα). Στο επόμενο στάδιο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το διαρκές συμφέρον τους είναι οι αγαστές σχέσεις πρωτίστως με την Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται η Ελλάδα να έρθει σε «πλήρη ρήξη» με τους γείτονές της. Αντίθετα πρέπει να τους βοηθήσει να καταλάβουν το γεωπολιτικό παίγνιο που γίνεται σε βάρος τους. Η προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας σε βάρος μας δεν θα αλλάξει παραχωρώντας εμείς το όνομα. Απεναντίας τους διευκολύνει προοπτικά.
Αποδείχτηκε το 2008 στη σύνοδο του Βουκουρεστίου ότι το ΝΑΤΟ βρέθηκε σε δύσκολη θέση παρά την σαφή επιδίωξη να δώσει προσωρινή λύση και ταυτόχρονα ένταξη. Υπήρξε απειλή VETO, το θέμα πάγωσε, οι δε μεγάλη δύναμη που επεδίωκε την ένταξη δεν βρήκε «προσωρινό» τρόπο για αυτή. Ούτε πρόκειται να βρει διότι δημιουργεί προηγούμενο που θα το βρει στο μέλλον μπροστά της και δεν το διακινδυνεύει, ούτε η ίδια ούτε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που βλέπουν τους εαυτούς τους σε άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται το veto.
Οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ala-cart σύμφωνα με τις μικροπολιτικές εσωτερικές ισορροπίες. Οι πνευματικοί άνθρωποι εκφράζουν και κάνουν κατανοητές τις υπαρξιακές ανησυχίες του συλλογικού υποκειμένου κάθε λαού. Έτσι ο Ελύτης, η Μελίνα, ο Τσάτσος, η Αβδελέρ, ο Μάνεσης και ο Γεωργάκης με τη φράση τους «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας» έδειξαν το δρόμο και με τη στάση τους δίδαξαν ΕΝΟΤΗΤΑ. Η προσπάθειά τους στέφτηκε από επιτυχία λόγω του παγκόσμιου κύρους τους με συνέπεια η ΕΕ να μην αναγνωρίσει έως και σήμερα τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Και επειδή ακριβώς τα συμφέροντα των μεγάλων μπορεί να επιδιώκουν τη σύνθλιψη των μικρών, είναι απαραίτητο να είμαστε ενωμένοι και να επιμένουμε στις θέσεις μας. Πολλές φορές τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους αλλάζουν (η ιστορία το πιστοποιεί). Η σταθερότητα των θέσεών μας με πίστη στο δίκαιο, είναι ανταποδοτική. Η επιμονή των επαναστατών στον δίκαιο αγώνα τους και η μεταβολή των γεωπολιτικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων έδωσε το αποτέλεσμα το 1927 (Ναυμαχία του Ναυαρίνο).

Φανταστείτε να τα είχαν παρατήσει ή να είχαν συμφωνήσει μια χαλαρή μορφή ομοσπονδοποίησης μια χρονιά νωρίτερα. Την 25η Μαρτίου θα γιορτάζαμε μόνο τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (και ίσως κρυφά).
Χρόνια πολλά και καλή ανάσταση
Γκουντιός Β. Ιωάννης

Tags: ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ
Previous Post

Ευάγγελος Σημανδράκος: Πατριωτισμός, θρησκευτική και εθνική συνείδηση

Next Post

Σιάτιστα: Τουμπάρισε αυτοκίνητο στον περιφερειακό

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σιάτιστα: Τουμπάρισε αυτοκίνητο στον περιφερειακό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενοικιάζεται όμορφο διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον 1 ο όροφο
  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Παρουσίαση ξένων και ελληνικών λογοτεχνικών έργων που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο
  • Επίσκεψη του Διοικητή 1ης Στρατιάς στον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη
  • ΑΓΣ Η Σιάτιστα: Συγχαρητήρια στον Μακεδονικό Σιάτιστας
  • ΑΓΣ Η Σιάτιστα – Αίαντας Αμυνταίου 75-39

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr