«Πάρε ανάσα και μίλησε»: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Λύση για το πρόβλημα του φράγματος Νεστορίου σχετικά με την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
«Στο πλευρό των κατοίκων, από την πρώτη στιγμή» – Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης στον Κρόκο
Κυριάκος Ταταρίδης, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κοζάνη: Παραμένει το Ληξιαρχείο Αιανής
Φωτοβολταικα στεγη
Εμπορικός Σύλλογος Αιανής: ΑΙΑΝΗ ECONOMIC FORUM
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κουκουλόπουλος
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σχέδιο για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

Την «είσοδό» της και στον τομέα των μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για άδειες παραγωγής 8 αντίστοιχων συστημάτων.

Οι μονάδες προορίζονται από τη θυγατρική της ΔΕΗ για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικά πεδία, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνολική ισχύς των μονάδων ανέρχεται σε 1 GW, ενώ η χωρητικότητά τους σε 3 GWh. Θα συνδέονται απευθείας στο δίκτυο, απορροφώντας ηλεκτρική ενέργεια στα χρονικά διαστήματα χαμηλής ζήτησης και επαναποδίδοντάς την στο σύστημα τα χρονικά διαστήματα υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συμμετέχουν στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Target Model.

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας πρόκειται να εγκατασταθεί τα επόμενα χρόνια σημαντικός αριθμός νέων έργων ΑΠΕ, οι μονάδες κεντρικής αποθήκευσης αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μεγαλύτερη αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί θα αποθηκεύουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ οι οποίες θα πήγαιναν χαμένες, καθώς τη στιγμή που παράχθηκαν δεν υπήρχε ζήτηση για να καλύψουν, ώστε να την εγχύσουν ξανά στο δίκτυο όταν πρόκειται να καταναλωθούν.

Τον Ιούνιο το ρυθμιστικό πλαίσιο

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΡΑΕ, για τα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ που προβλέπονται το 2030, όπου το 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτεται από «πράσινες» κιλοβατώρες, θα χρειαστούν νέοι σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1500-1750 MW και των δύο εναλλακτικών τεχνολογιών, δηλαδή μπαταριών και αντλησιοταμιευτικών μονάδων.

Ο δρόμος για την αδειοδότηση τέτοιων πρότζεκτ από τη ΡΑΕ άνοιξε τον Δεκέμβριο, με απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια της Αρχής, σύμφωνα με την οποία οι σχεδιαζόμενες μονάδες κεντρικής αποθήκευσης θα αντιμετωπίζονται υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, άναψε το φως για την έναρξη της αδειοδοτικής ωρίμανσης τέτοιων σταθμών στη χώρα μας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως και ανάλογων πρότζεκτ για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής άλλοι επενδυτές, «περνά» από το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο εκπονεί η Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή θα διερευνήσει μηχανισμού και εργαλεία για την αποζημίωση των σχετικών επενδύσεων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα και για τις οποίες δεν θα αμείβονται από τη συμμετοχή τους στην αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ώστε τον Ιούνιο να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Πηγή:insider.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako